Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A CDU alapítványának volt vezetője a Szabad Európának: Folyamatos a kommunikáció a Fidesszel


Frank Spengler (j) Tusnádfürdőn 2024-ben (a képet a Mathias Corvinus Collegium magyar–német intézetének engedélyével használjuk)
Frank Spengler (j) Tusnádfürdőn 2024-ben (a képet a Mathias Corvinus Collegium magyar–német intézetének engedélyével használjuk)

Ha nem is formális, pártközi szinten, de informális csatornákon máig fennmaradt a kapcsolat, a kommunikáció a Fidesz és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), valamint az Európai Néppárt között, egy új konzervatív német kormánnyal pedig a német–magyar államközi kapcsolatok is javulhatnak jövőre – mondta a Szabad Európának a CDU pártalapítványa, a Konrad-Adenauer-Stiftung egykori magyarországi képviselet-vezetője.

A CDU pártalapítványának korábbi budapesti vezetőjeként, a párt tagjaként mit gondol arról, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból?

A Fidesznek megvolt az oka a távozásra, de jó demokrataként még így is fontos feladatunk, hogy fenntartsuk a párbeszédet a magyar párttal. Meggyőződésem, hogy folyik a dialógus. Mindkét pártban vannak, akik ma is beszélnek egymással, még akkor is, ha a képviselőink már nem ülnek egy frakcióban az Európai Parlamentben.

Nekem is olyan információim vannak, hogy máig fennmaradt valamilyen kapcsolat a Fidesz és a néppárt, valamint a Fidesz és a CDU között. Bár a Fidesz inkább kilépett az EPP-ből, hogy megelőzze a formális kizárást, a személyes barátságok természetesen fennmaradtak, amelyek most kommunikációs csatornaként szolgálnak, még ha informális módon is. Természetesen nem kívánom, hogy úgy beszéljen a háttértárgyalásokról, hogy megnevezi az érintetteket, de meg tudja erősíteni, hogy ma is zajlanak?

Amikor dialógusról, kommunikációról beszélünk, nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy ezek pártközi alapon zajlanak. Számos formája lehet a kapcsolattartásnak. A Fidesz és a CDU képviselői találkozhatnak Brüsszelben különböző rendezvényeken, és természetesen eszmét cserélhetnek. Ez meg is történik.

Ez elvezethet ahhoz, hogy javuljon a Fidesz és az EPP, a Fidesz és a CDU kapcsolata?

Nehéz időket élünk, több, egymással párhuzamosan zajló krízist is kezelni kell. Ha meg tudjuk oldani ezeket, a két párt között is könnyebb lesz ismét megtalálni a közös ügyeket. Most kétségtelenül nehéz a helyzet ebből a szempontból, azt is mondhatnám, befagytak a frontok. Több európai országban is bonyolult a politikai helyzet, elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, zajlik a kampány – ezek pillanatnyilag nem kedveznek a viszony javításának.

Hogy látja a német–magyar államközi kapcsolatokat? A német külügyminiszter budapesti útjának törlése magyar részről kétségtelen mélypont.

A látogatás elmaradásának nem politikai, hanem technikai okai voltak. (Orbán Viktor akkor utazott „békemissziója” keretében Pekingbe Szijjártó Péterrel együtt, amikor Annalena Baerbock Budapestre látogatott volna – a szerk.) Biztos vagyok benne, hogy a felek találni fognak egy új időpontot, és hamarosan találkozni fognak.

Ehhez kapcsolódóan: RMDSZ-frakcióvezető: Nem kérte tőlünk a Fidesz, hogy lépjünk ki az Európai Néppártból, és üljünk át a patriótákhoz

Az államközi kapcsolatoknak nem csak politikai szintjük van. Létezik egy sor egyéb terület, ahol magyarok, németek nagyon jó és intenzív együttműködést folytatnak. Elég csak a gazdaságra, a védelemiparra, a kultúrára vagy a tudományos együttműködésre gondolni. Torzítaná a képet, ha csak a politikai kapcsolatokról beszélnénk.

Mit gondol a gazdasági kapcsolatokról? Legutóbb a Német–Magyar Kereskedelmi Kamara is megfogalmazott némi kritikát a magyar fél felé, például a jogbiztonságot illetően, és német, valamint osztrák cégek, gazdasági szervezetek is panaszkodtak már rá, hogy a magyar kormány adminisztratív eszközökkel próbálja őket kiszorítani egyes piacokról, sőt volt, aki egyenesen maffiamódszereket említett, mint amivel a kormány a külföldi cégek tulajdonosait próbálja rávenni, hogy adják el a vállalkozásaikat kormányközeli magyar oligarcháknak.

Azt gondolom, hogy az már önmagában pozitív, hogy az érintettek nyíltan kimondják, ha valamivel szemben kritikájuk van. Az üzleti szereplők általában nem kertelnek, elmondják, ha valamivel nem elégedettek. Összességében úgy látom, Magyarország még mindig nagyon előnyös gazdasági környezetet kínál a német cégeknek, nem véletlen, hogy új és új területeken alakulnak ki kapcsolatok, például új német technológiák jelennek meg a magyar gazdaságban – elég csak a hadiiparra vagy az autóiparra gondolni.

Ehhez kapcsolódóan: Vinnék a boltot is: a megromlott német–magyar kapcsolatok háttere

Még sok idő van addig, de jövő ősszel választások lesznek Németországban. Hogy látja most az esélyeket a júniusi EP-választás eredményének tükrében?

Nehéz kérdés, hiszen valóban sok idő van még, nagyon sok minden történhet 2025 őszéig. De annyit azért kijelenthetünk, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a CDU nélkül nem lehet majd kormányt alakítani; nekem pedig meggyőződésem, hogy a tendenciák folytatódni fognak.

Ha kereszténydemokrata kancellár lesz Berlinben, Washingtonban pedig Donald Trump ül a Fehér Házban, az hogyan alakítja majd a német–amerikai kapcsolatokat?

Ez most még szintén nyitott kérdés, de mivel a szoros német–amerikai kapcsolatok nagyon régre nyúlnak vissza, abban biztos vagyok, hogy bárki is ül majd vezető pozícióban a két fővárosban, tisztában lesz ennek a jelentőségével, és megtalálja majd a közös érdekeket, közös ügyeket.

Ha a CDU adja a kancellárt jövőre, az javíthatja a német–magyar kormányközi kapcsolatokat?

Nagyon remélem. Én ugyan csak egy egyszerű párttag vagyok jelenleg, de meggyőződésem, hogy egy ilyen helyzetben a CDU vezetésének minden szintjén azon dolgoznak majd, hogy a kapcsolatok javuljanak; a párbeszéd új fejezetét tapasztalhatjuk majd meg.

Egy konzervatív német kormány másképp áll majd Ukrajna támogatásához, mint a Scholz-kabinet?

Most még nyilván nem tudhatjuk, mi lesz a helyzet a fronton egy év múlva, de abban biztos vagyok, hogy egy konzervatív német kormány számára is fontos lesz a béke és az ehhez szükséges támogatás biztosítása Ukrajnának. Mi, németek, nem szeretnénk megmondani az ukránoknak, hogy mi a jó nekik, ahogy az oroszok teszik. Részünkről az ukrán emberek döntésén múlik majd, hogy mi történik, ehhez megadjuk majd nekik a támogatást.

Frank Spengler az MCC Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért tanácsadója. Korábban negyven évig a Konrad-Adenauer-Stiftung kötelékében dolgozott, utoljára nyolc évig magyarországi képviselet-vezetőként.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG