Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A háború elhúzódásával egyre mélyül a szakadék az ukrán társadalomban


Emberek sorakoznak az ételosztásnál Kijevben 2024. szeptember 3-án
Emberek sorakoznak az ételosztásnál Kijevben 2024. szeptember 3-án

Az Oroszország által indított totális háború elhúzódásával az ukrán társadalom egy jelentős részének az alapvető szükségletek kielégítése is nehézséget jelent. Bár a gazdaság részben újraindulóban van, új egyenlőtlenségek jönnek létre, és mélyülnek a szakadékok a különböző csoportok között.

Irina egyike az utcán ételosztásra váró tucatnyi embernek. A hetvenéves nő újságíróként dolgozott, de most rendszeresen ide kell járnia, mert nem jön ki szerény nyugdíjából, és a családjától sem számíthat segítségre.

A húsos szószos hajdináért, kenyérért és almáért sorban állók többségét az idősek, fogyatékkal élők és belső menekültek alkotják – mutatott rá Zsanna Cvir, a Szent Egyed közösség önkéntese. „Ők azok, akiknek nem volt szerencséjük” – fogalmazott.

Ételosztás az utcán
Ételosztás az utcán

Az ENSZ friss jelentése szerint mintegy 7,3 millió ukrán küzd mérsékelt vagy súlyos élelmiszerhiánnyal, köztük 1,2 millió gyerek és kétmillió idős ember. Sok érintett van a fővárosban is, de a legtöbb a frontok közelében, ahol a lakosság nagyjából egynegyede szembesül súlyos nélkülözéssel.

Mindez igen éles kontrasztban áll Kijev nyüzsgő belvárosával, a zsúfolt éttermekkel, drága autókkal és divatos ruhákkal. Az ukrán gazdaság az invázió 2022. február 24-i kezdete után mély recesszióba zuhant, azóta azonban a fellendülés jeleit mutatja. A bruttó hazai termék (GDP) a 2022-es, harmincszázalékos csökkenést követően tavaly már 5,7 százalékkal bővült, és idén is 3,5 százalékos emelkedés várható. Míg az infláció 2023-ban 26 százalék volt, idén már négy-öt százalék körül alakul, az élelmiszerárak emelkedése a 2022 végi több mint 37 százalékról mostanra öt százalékra esett.

Virágot és zöldséget áruló nő egy bezárt szupermarket előtt Pokrovszkban
Virágot és zöldséget áruló nő egy bezárt szupermarket előtt Pokrovszkban

A háború eltérő súlyossággal érinti a különböző gazdasági szektorokat és társadalmi csoportokat, de Timofij Brik szociológus szerint minden adat alátámasztja a lakosság egy igen jelentős részének elszegényedését. „A szocioökonómiai konfliktusok hamarosan politikai tényezővé válhatnak, először a független Ukrajna történetében” – figyelmeztetett.

A Világbank azt írta májusi értékelésében, hogy 2020 óta már 1,8 millióval nőtt a szegénységben élők száma, számuk így kilencmillió, ami az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt álló területek lakosságának 29 százalékát adja. A szegénység terjedését főként a munkahelyek elvesztése okozza, ugyanis a háború előtt dolgozó felnőttek több mint egyötöde vesztette el az állását; különösen a belső menekültek.

Utcán alvó hajléktalan Kijevben
Utcán alvó hajléktalan Kijevben

„Az az elképzelés, hogy mindannyian egy csónakban evezünk, illúzió, amit az egység erősítését célzó háborús üzenetek terjesztettek” – mondta Volodimir Iscsenko szociológus a Szabad Európának. Szerinte valójában a háború drasztikusan eltérő hatással volt a különböző társadalmi csoportokra, a legsúlyosabban az ország déli és keleti részén élő embereket sújtotta.

„Semmim nem maradt”

Ljudmjla Mozsova nem sokkal azelőtt hagyta el a keleti Luhanszki területen fekvő szülővárosát, Liszicsanszkot, hogy az oroszok kezére került. A korábban könyvelőként dolgozó, négygyermekes anya most a Szent Egyed közösség önkéntese. Elvesztette a házát, minden vagyonát, és mind a két szülője meghalt stressz okozta egészségügyi problémában, miután nem tudtak elmenekülni a megszállt területről.

Férfi a Világélelmezési Program segélycsomagjával Pokrovszkban
Férfi a Világélelmezési Program segélycsomagjával Pokrovszkban

„Kiszakítottak egy jó életből, semmim sem maradt” – mondta.

Ljudmjla Harcsenko, a Szent Egyed kijevi irodájának vezetője rámutatott, hogy a háború kirobbanásával megnőtt az önkénteseik száma. „Még ha holnap véget is érne a háború, a szociális válság még évekig fennmaradna” – emelte ki.

Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területekért felelős miniszterelnök-helyettes közlése szerint a belső menekültek száma 4,6 millió, közülük 1,5 millióan részesülnek szociális támogatásban.

Az ukrán kormány márciusban körülbelül 2,5 millió, munkaképesnek ítélt belső menekülttől vonta meg az alapesetben havi 51 dollárnyi, a gyermekesek és a fogyatékkal élők esetében pedig 77 dollárnyi támogatást. Aktivisták szerint ez arra kényszeríthet egyes belső menekülteket, hogy visszatérjenek az otthonukba, még akkor is, ha az a frontvonal közelében vagy a megszállt területeken van.

Szélesedő szakadékok

Brik hangsúlyozta, hogy Ukrajna keleti és déli részei jelentik a humanitárius válság epicentrumát, de a háború az egész társadalmat érinti. „Talán a legnagyobb szakadék az, amely a háború különböző megtapasztalásai között húzódik – húzta alá. – Egyesek éppen óvodai helyre vadásznak Berlinben, míg másoknak kisteherautóra van szükségük a katonai egységük számára” – tette hozzá.

Harkivi ételosztás
Harkivi ételosztás

A történelmi példák azt mutatják, hogy a különböző társadalmi osztályok jelentősen eltérően élik meg a háborút – szögezte le Olena Simoncsuk. Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia szociológusának kutatása jól mutatja, hogy a munkásosztályt különösen súlyosan érintette az ipari létesítmények pusztulása miatti munkahelyvesztés. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, ezen osztály tagjait nagyobb valószínűséggel hívják be katonának is.

A középosztály megszenvedte a magasan képzett nők kivándorlását – mintegy hatmillió ukrán menekült él Európában, kilencven százalékuk nő és gyerek –, de összességében sikerült megőriznie a státuszát, gyakran távmunka segítségével.

A vállalkozók is jelentős veszteségeket szenvedtek, azonban idővel sokan alkalmazkodtak az új körülményekhez, és Ukrajna gazdasága is ellenállónak bizonyult. Míg 2022 májusában a vállalatoknak csupán 28 százaléka működött teljesen, 2023 augusztusára ez az arány 88 százalék volt. Eközben az országban hanyatlik az oligarchikus osztály, az állam szerepe pedig nő a gazdaságban – tette hozzá Simoncsuk.

Megtört egység

„A háborús társadalmi átalakulás dinamikája összetett és nehezen megjósolható, de megfigyelhetünk néhány pozitív tendenciát” – szögezte le a szakértő, rámutatva a NATO- és EU-csatlakozás rekordmagas támogatottságára. Emellett az állami intézményekbe, különösen a hadseregbe vetett közbizalom szintje is viszonylag magas az invázió előtti időkhöz képest.

Önkéntesek dolgoznak egy harkivi ingyenkonyhán
Önkéntesek dolgoznak egy harkivi ingyenkonyhán

A kijevi Razumkov Központ júliusi felmérése szerint ugyanakkor a háború elhúzódásával egyre inkább eltérnek a vélemények arról, hogyan kellene befejezni. Az ukránok csaknem 44 százaléka szerint itt az ideje a béketárgyalásoknak Oroszországgal, 35 százalék ellenzi, 21 százalék pedig azt mondta, hogy nincs véleménye.

Több mint nyolcvan százalék azonban ellenezte a Vlagyimir Putyin orosz elnök által meghatározott tűzszüneti feltételeket, azaz a Kreml által követelt területek teljes átadását és a lemondást a NATO-csatlakozásról. „A lelkesedés hullámzása közepette azt látjuk, hogy az egység kezd széttöredezni olyan témákban, mint a mozgósítás, az Oroszországgal folytatott tárgyalások vagy akár csak az adópolitika” – jelentette ki.

XS
SM
MD
LG