Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szélsőjobboldal történelmi választási győzelemre készül Ausztriában


Herbert Kickl kampánybeszéde Grazban 2024. szeptember 9-én
Herbert Kickl kampánybeszéde Grazban 2024. szeptember 9-én

Először nyerhet országos választást vasárnap Ausztriában a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ), kihasználva a szavazók bevándorlással, inflációval és háborúval kapcsolatos aggodalmait.

A pártot 2021 óta vezető Herbert Kickl volt belügyminiszter a kormányfői tisztséget vette célba. Azt mondta erről, hogy a nép kancellárja (Volkskanzler) kíván lenni. A kifejezést a nácik használták Adolf Hitlerre a harmincas években, Kickl azonban visszautasította a párhuzamot.

A pozíció megszerzéséhez kellő alsóházi többséghez mindazonáltal mindenképpen koalíciós partnerre lesz szüksége. Ráadásul az FPÖ győzelme még közel sem biztos, a legutóbbi felmérések szerint igen szoros a verseny, támogatottságuk 27 százalékon áll, míg Karl Nehammer kancellár konzervatív Osztrák Néppártjáé (ÖVP) 25 százalékon, a balközép Osztrák Szociáldemokrata Párté (SPÖ) pedig 21 százalékon.

A Szabadságpárt bár szűken, de idén először megnyerte az európai parlamenti (EP) választást. 2019-ben 16,2 százalékra esett vissza támogatottsága, miután egy botrány kirobbanása megbuktatta az addigi koalíciós kormányt, amelynek tagja volt az FPÖ is. Az ügy közvetlen előzménye, hogy napvilágra került a párt volt vezetőjéről, Heinz-Christian Strachéról egy rejtett kamerás videó, amelyen egy, magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőnek ígért zsíros állami megbízásokat a médiatámogatásért cserébe. Azóta az FPÖ újra megerősödött, kihasználva a migrációval, a magas inflációval és az ukrajnai háborúval kapcsolatos aggodalmakat.

Ehhez kapcsolódóan: Ismét erősödőben van a szélsőjobboldal Ausztriában

Választási programjában a Szabadságpárt „a hívatlan külföldiek visszavándorlására” szólít fel, valamint célként tűzte ki egy homogénebb nemzet elérését a határok szigorúbb ellenőrzése és a menedékjog felfüggesztése által. Emellett az Oroszország elleni szankciók visszavonását követelik, és erősen bírálják az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásokat.

Gernot Bauer, a Profil osztrák lap újságírója úgy vélekedett, hogy Kickl vezetése alatt a Szabadságpárt „még inkább jobbra tolódott”. Az elemző agresszívnek nevezte a politikus retorikáját, szerinte egyes kifejezései szándékosan provokatívak.

Andreas Babler, az SPÖ elnöke Kickl szöges ellentéteként pozicionálta magát, és kizárta, hogy kormányt alakítson a szélsőjobboldallal.

Miközben az FPÖ már talpra állt, az ÖVP támogatottsága továbbra is jócskán alatta van a 2019-esnek. A pártelnök-kancellár Nehammer elsősorban az erős centrum képét próbálja sugallni, és kidomborítja, hogy az utóbbi években keményen felléptek a bevándorlással szemben. Biztonsági kockázatokat emlegetve többször kizárta, hogy csatlakozzon egy esetleges jövőbeli Kickl-kormányhoz.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG