Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Wagnert érő véres mali támadás megkérdőjelezi Moszkva stratégiáját a Száhel-övezetben


Orosz zsoldosok szállnak helikopterre Mali északi részén
Orosz zsoldosok szállnak helikopterre Mali északi részén

Mindenekelőtt a növekvő külföldi befolyásra törekvő Oroszország lépett a nyugati szereplők helyére Afrika Száhel-övezetében, ám a Wagner-harcosok halála Maliban felveti: fenntartható-e Moszkva stratégiája, a népszerűtlen rezsimek támogatása minimális katonai erőforrással és kíméletlen taktikával?

Röviddel azután, hogy a mali erők novemberben elfoglalták a tuareg lázadók fellegvárát, Kidalt, a kormánycsapatokat támogató orosz Wagner-csoport zsoldosai egy fotó erejéig kitűzték zászlajukat a város fölé.

A következő hónapokban az orosz zsoldosok nyíltan gúnyolták az ország irányításáért küzdő tuaregeket és az iszlám szélsőséges csoportokat, provokatív vagy vakmerő képeket tettek közzé róluk a Telegram-csatornájukon – mondja Caleb Weiss, a Száhel-övezet szakértője az amerikai székhelyű Demokráciák Védelmének Alapítványnál (Foundation for Defense of Democracies).

Most, nyolc hónappal később, az iszlám szélsőséges csoportok támogatását élvező tuaregek ünnepelnek. Különböző jelentések szerint összehangoltnak tűnő rajtaütésük során több tucat Wagner-harcost és mali katonát öltek meg az északkeleti Tinzaouaten városánál a múlt hét végén.

Valószínűleg ez a legnagyobb harci veszteség, amelyet az orosz erők elszenvedtek azóta, hogy néhány éve visszatértek Afrikába. A halottak száma meghaladhatja a kontinensen 2013 és 2022 között elesett francia katonák számát is – mondta Weiss.

Az orosz zsoldosok lemészárlása Maliban az elszegényedett és instabil ország határain túl is éreztetheti hatását. Afrika az elmúlt néhány évben a nemzetközi rend átformálására törekvő Oroszország és a Nyugat versengésének fontos színterévé vált.

Moszkva rezsimvédelmet és más szolgáltatásokat kínál tekintélyelvű afrikai kormányoknak. A közelmúltban terjesztette ki ezt a tevékenységét Malira, Burkina Fasóra és Nigerre, miután katonai puccsok söpörtek végig a Száhel-övezeten.

A mali és a Wagner-erők az algériai határon fekvő Tinzaouaten közelében harcoltak, amikor július 27-én lesből megtámadták őket. A közösségi médiában közzétett videók körülbelül kéttucatnyi feltételezett Wagner-harcos holttestét mutatták, a Szabad Európa azonban nem tudja megerősíteni a felvételek hitelességét.

A Wagner Orchestra nevű Telegram-csatorna arról számolt be, hogy a Tinzaouaten melletti harcokban több tucat zsoldos halt meg, további ötöt elfogtak. Eközben a tuareg szeparatisták közleményükben azt állították, hogy az általuk ellenséges harcosoknak nevezett fegyveresek tucatszám estek el és sebesültek meg. Az al-Káida helyi szervezete szerint ötven zsoldost öltek meg a mali fegyveres erők tíz harcosa mellett.

A Wagner-erők és a mali csapatok ellen végrehajtott támadás résztvevői
A Wagner-erők és a mali csapatok ellen végrehajtott támadás résztvevői

A Wagner-erők megtizedelése Maliban „nagy dolog, mert lerombolja azt a mítoszt, hogy javult a biztonság a katonai junták alatt” – mondta Joseph Siegle, a washingtoni székhelyű Afrikai Stratégiai Tanulmányok Központjának kutatási igazgatója a Szabad Európának –, egyben hatalmas csorbát ejt az orosz erők hírnevén a régióban.

A Wagner-erőket a junta 2021-es hatalomátvétele után hívta Maliba, miután összeveszett a francia erőkkel, akiknek nem sikerült megfékezniük az iszlám szélsőségesek támadásait. Franciaország, amelynek mintegy 2400 katonája volt Maliban, 59 katonát veszített kilencéves szerepvállalása alatt az országban.

A Wagnerrel a háta mögött a junta ezután több ezer ENSZ-katonát utasított ki az országból, akik azért voltak ott, hogy biztosítsák a 2015-ös fegyverszünetet a tuaregek és a hatóságok között. Hónapokkal a távozásuk után a Wagner és Mali erői együtt megtámadták Kidalt, még instabilabbá téve az országot.

Moszkvaiak állnak a Kreml közelében a 2023-ban repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és társai rögtönzött emlékművénél
Moszkvaiak állnak a Kreml közelében a 2023-ban repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és társai rögtönzött emlékművénél

Oroszország valamivel több mint ezer Wagner-harcost állomásoztat Maliban. Ez a szám körülbelül a fele annak, ahány katonája Franciaországnak volt ott, és nem elegendő a fenyegetések kezelésére – mondta Siegle.

A tinzaouateni kudarc láthatóvá teszi „az orosz stratégia fenntarthatatlanságát a Száhel-övezetben – véli Siegle. – A juntának jó ez a stratégia, és jó Oroszországnak is, de az embereknek nem. A társadalom helyzete egyre meredekebben romlik.”

Weiss szerint Oroszországot aligha késztetik a veszteségei a Wagner-erők kivonására Maliból, mint Mozambikban, miután több harcost meggyilkoltak az országban.

„Putyin és a Kreml sokat fektetett Maliba és általában a Száhel-övezetbe. Ez nem olyan eset, mint Mozambiké – mondta az Ugandában dolgozó Weiss a Szabad Európának. – Mindazonáltal nem biztos, hogy az oroszok olyan hajthatatlanul állnak a támadások élére, mint Kidalban tették.”

Mindeközben Maliban és más afrikai országokban a hatalmat birtokló csoportok aligha utasítják vissza védelmezőként Oroszországot, mert kevés alternatívájuk maradt, miután elidegenítették maguktól a Nyugatot – tette hozzá.

Lou Osborn, az All Eyes on Wagner nevű, nyílt forráskódú kutatócsoport elemzője szerint Oroszország Maliban eddig végrehajtott műveletei, úgy tűnik, kudarcot vallottak.

„Korábban a mali hatóságoknak sikerült megállapodásokat kötniük a tuaregekkel, hogy a dzsihadistákra összpontosíthassanak – mondta a Szabad Európának. – Most már nem ez a helyzet, egy megállapodás sem maradt érvényben, nem utolsósorban amiatt, amilyen kegyetlenül a mali hadsereg és az orosz zsoldosok bánnak kivétel nélkül minden ellenféllel.”

Todd Prince írása. Közreműködött Jauhen Lehalau, Mark Krutov és Szergej Dobrinyin a Szabad Európa orosz szolgálatától.
XS
SM
MD
LG