Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Alig tudunk ablakot nyitni": Szerbiában egy kínai rézbánya szennyezése zavarja a helyieket


Két bányász sétál egy nyitott rézbányában a szerbiai Bor városában (archív kép)
Két bányász sétál egy nyitott rézbányában a szerbiai Bor városában (archív kép)

Egy hatalmas kínai bányaprojekt a szerbiai Borban szennyezi a levegőt és környezetet, de a helyiek szerint a hatóságok nem tesznek érdemi lépéseket.

A régi külszíni bánya szélénél élő Suzana Jovanovic számra nem javult az élet, mióta egy kínai vállalat 2018-ban átvette a hatalmas rézbányát és kohót.

A kínai állami tulajdonban lévő Zijin Mining Group többségi részesdést szerzett a bányászati vállalatban, azzal a feltétellel, hogy a cég 63 százalékáért cserébe 1,26 milliárd dollárt fektet be és fejleszti a környezetvédelmi intézkedéseket.

A bányaüzem közelében lakókat a kezdetek óta zavarják a környezeti hatásokkal az egészségükkel kapcsolatos aggályok, és a Zijin ígéretei reményt adtak nekik, hogy a helyzet megváltozhatnak.

Jovanovic szerint azonban a helyzet nem javult, és a Zijin a 2023 szeptemberében bejelentett további 3,8 milliárd dolláros beruházásával újabb bányatelepeket nyitott a térségben.

"Mindenhol nagy a por. Alig tudunk kimenni a szabadba, és alig tudunk ablakot nyitni" - mondta Jovanovic a Szabad Európa balkáni szolgálatának.

Jovanovic szerint Sever, az a bori városrész, ahol 1987 óta él, az egyik leginkább érintett terület a bányászati tevékenység következményeivel. Elmondása szerint a közeli bányaövezetből minden nap jön a zaj és száll a porfelhő a közeli települések felett, ami szennyezi a levegőt. A helyiek közül egyre többen állítják, hogy a szennyezés hatással van az egészségükre és az életminőségükre.

"Eddig három műtétem volt. Gyógyszereken élek" - mondja a 86 éves Roksanda Tasic, Jovanovic szomszédja, aki úgy véli, hogy az évtizedek óta tartó szennyezés rombolja az egészségét.

A szennyezéssel kapcsolatosan már hat évvel ezelőtt is érkeztek panaszok, amikor a Zijin újraindította a termelést. A szerb hatóságok már többször megbírságolták a bányát környezetszennyezéssel kapcsolatos jogsértések miatt.

2021 áprilisában a Zijint arra kötelezték, hogy ideiglenesen állítsa le a munkát a rézbányában, miután nem tartotta be a környezetvédelmi előírásokat, és előírták egy szennyvíztisztító telep megépítésére.

A bánya ellen tüntetéseket is szerveztek a környezetszennyezés miatt, és azzal vádolták a céget, hogy kihasználja a gyenge szerb szabályozást.

Környezetvédő csoportok azzal vádolták a szerb hatóságokat, hogy szemet hunynak a rézbánya által okozott szennyezés és egészségügyi problémák felett, miközben a cég növeli termelését, mivel a fém értéke emelkedik.

Szív, lélek és piszkos levegő

A bori és más, a bányakomplexumhoz közeli területek lakóinak kritikájával szemben a Zijin megvédte tevékenységét.

A Szabad Európának a szennyezéssel kapcsolatos aggodalmakra adott válaszában a vállalat azt mondta, hogy folyamatosan csökkentette a bányából származó károsanyag-kibocsátást, és konkrét intézkedéseket hozott a környezet nagyobb védelme érdekében.

A Zijin szóvivője a szerb kormány hivatalos adatait is idézte a levegő minőségéről, amelyek hat Borban található mérőállomásról származnak, és amelyek összehasonlítják a levegő arzénkoncentrációját 2016 és 2017, valamint 2023 és 2024 között.

Suzana Jovanovic egy bori bányagödör mellett
Suzana Jovanovic egy bori bányagödör mellett

A jelentésekből kiderül, hogy a Zijin időszaka előtti, 2016-17-es mérésekhez képest a 2023-24-es adatok jelentős javulást mutatnak a vállalat szerint.

"Miután a kohót a legmodernebb környezetvédelmi technológiával szerelték fel, és 2023-ban és 2024-ben jelentős tisztítási munkálatokat végeztek, a levegőben lévő nehézfémek mennyisége jelentősen csökkent" - mondta a szóvivő a Szabad Európának.

"Nem tisztességes elvárni a Zijin rézgyárától, hogy mindössze öt év alatt megoldja az összes, több mint egy évszázad alatt felhalmozódott környezeti problémát" - tette hozzá a szóvivő, megjegyezve, hogy más tényezők, például "a városi hulladéklerakók folyamatos tüzei és a járművek" is hozzájárulnak a szennyezett levegőhöz.

A Zijin aktívan igyekezett javítani megítélését a szerb médiában és a helyi közösségekben.

A szerb kormány méltatta a kínai vállalat szerepét az ország bányaiparának megújításában és a munkahelyteremtés miatt. A Zijin a helyi sportklubok és versenyek támogatásával igyekezett javítani a rossz megítélését.

A vállalat PR-stratégiája is magabiztosabbá vált azáltal, hogy az elmúlt években kulturális és oktatási tevékenységekbe fektetett be, szemben a helyi aktivistákkal, akik megpróbálták lezárni a bányához vezető utakat.

A Zijin azt is közölte, hogy több mint százmillió dollárt fektetett a berendezések korszerűsítésébe a kén-dioxid okozta légszennyezés javítása érdekében.

Roksanda Tasic több mint ötven éve él a bánya közelében
Roksanda Tasic több mint ötven éve él a bánya közelében

A szerbiai Környezetvédelmi Ügynökség (SEPA) nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire a bori levegőminőséggel kapcsolatban, de a szervezet június 22-i sajtóközleményében azt írta, hogy a levegő minősége 2024-ben javult a tavalyi évhez képest.

Ugyanebben a közleményben a SEPA azt írta, hogy a szerb kormány az elmúlt hat évben több mint ötszázmillió eurót fektetett be a levegőminőség javítására országszerte, és újabb terveket jelentett be negyven ilyen projekt elindításáról Szerbiában.

Helyi ellenállás és félelem a ráktól

A Zijin és a szerb kormányhivatalok által idézett adatok ellenére a bori lakosok egy része továbbra sincs megyőzve.

Toplica Marjanovic, aki a Fiatal Kutatók Társasága helyi csoportjának vezetőjeként évek óta rendszeresen figyelemmel kíséri a hivatalos bori légszennyezettségi adatokat, arra figyelmeztet, hogy a bányaüzem még mindig mérgező anyagokat bocsát ki.

Marjanovic szerint, bár a levegő kén-dioxid szintje csökken az új kohászati üzemnek és a finomításhoz kénsavat használó gyárnak köszönhetően, ez a változás új, káros vegyi anyagokat juttat a környezetbe.

Hozzátetette, hogy 2023 áprilisa, vagyis az új gyár működésének kezdete óta jelentősen megnőtt az arzén és más nehézfémek, különösen a kadmium koncentrációja Borban.

Marjanović azt mondta, hogy ezeket az állításokat a helyi levegőminőség-ellenőrzés hivatalos adataira alapozza, amelyeket minden hónapban közzétesznek Bor város honlapján.

Romos házak a szerbiai Krivalj faluban, ahonnan a bori bányára nyílik a kilátás
Romos házak a szerbiai Krivalj faluban, ahonnan a bori bányára nyílik a kilátás

"2023-ban két olyan napunk volt, amikor a város egyik mérési pontján meghaladta a határértéket az ólomkoncentráció" - mondta Marjanovic a Szabad Európának. "A kadmium éves átlagos koncentrációja az egyik mérési ponton majdnem kétszerese volt a megengedett értékeknek, míg az arzéné ugyanezen a helyen akár hatszorosára is emelkedett" - tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az arzén, a kadmium és más nehézfémek köztudottan rákot okoznak és más súlyos egészségügyi kockázatokat jelentenek.

Marjanovic azt is állítja, hogy a Zijin úgy válogatja az adatokat, hogy az a valóságosnál jobb képet adjon a levegőminőségi helyzetről. Felhívta a figyelmet, hogy a Zijin a kadmiumkoncentrációról nem tett említést, pedig a hivatalos adatok szerint ennek a nehézfémnek a koncentrációja növekszik, sőt a város hat mérőállomásának egyikénél már a megengedett határérték kétszeresét is elérte.

"A kohó kapacitásának növelésével az arzén szintje 2018 óta növekszik, a kadmium koncentrációja pedig nagymértékben emelkedett az összes mérőponton" - mondta Marjanović.

Írta Reid Standish Prágában a Szabad Európa Balkán Szolgálatának tudósítója, Branko Pesic bori jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG