Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-tagállamok az „elfogadhatatlan” magyar álláspontról is tárgyalnak


Josep Borrell EU-s külügyi főképviselő Xavier Bettel luxemburgi és Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel 2024. július 22-én Brüsszelben
Josep Borrell EU-s külügyi főképviselő Xavier Bettel luxemburgi és Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel 2024. július 22-én Brüsszelben

A tagállamok külügyminiszterei a tervek szerint azt is megvitatják hétfői brüsszeli tanácsülésükön, hogy miként reagáljanak Orbán Viktor moszkvai és pekingi látogatására, illetve a magyar álláspontra Ukrajnát illetően.

Magyarország július elején vette át az Európai Unió soros elnökségét. Orbán Viktor rögtön Moszkvába és Pekingbe utazott a „békemissziója” keretében, anélkül hogy erről bármelyik partnerét tájékoztatta volna a közösségben, vagy megbízást kapott volna rá.

A magyar miniszterelnök a NATO csúcstalálkozóját is idő előtt otthagyta, hogy helyette Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozzon.

„Meg fogjuk vitatni a történteket, illetve a magyar kormány által képviselt álláspontokat” – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, elfogadhatatlannak nevezve az utóbbiakat.

Egyes tagállamok azt szeretnék, ha a blokk keményebben lépne fel Magyarországgal szemben.

Többen felvetették az augusztus végére Budapestre tervezett informális külügyi tanács bojkottját, noha ennek hasznosságáról megoszlanak a vélemények.

Annalena Baerbock német külügyminiszter leszögezte, hogy Borrell képviseli az EU külpolitikáját. Szerinte „nem meglepő, hogy az egotúrák” sokakat irritáltak.

Luxemburgi kollégája, Xavier Bettel közölte, hogy részt fog venni a budapesti tanácsülésen, ugyanis fontos a párbeszéd fenntartása Budapesttel.

Ehhez kapcsolódóan: Nem vehetnek részt biztosok a magyar elnökség otthoni rendezvényein

„A brüsszeli külügyes bürokrácia és egyes EU-tagországok vezetői hetek óta – frusztráltságból/irigységből/az elhibázott stratégiájuk lelepleződése miatt – a békemissziónkon köszörülik a nyelvüket” – írta Szijjártó Péter a találkozó előtt a Facebookon.

„A brüsszeliektől és európai barátainktól csak egy gyerekes ülésezési bojkottra futja, meg a szájkaratéra” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG