Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földkisajátítását hagyták jóvá az izraeli hatóságok Ciszjordániában


Épülő izraeli telep Ciszjordániában
Épülő izraeli telep Ciszjordániában

Egy telepépítés-ellenes izraeli civil szervezet szerint a békefolyamatot elindító, 1993-as oslói megállapodások óta nem volt példa hasonló méretű földterület kisajátítására a Jordán nyugati partján.

A Békét Most nevű mozgalom tagjai arról számoltak be, hogy az izraeli hatóságok nemrég jóváhagyták egy 12,7 négyzetkilométeres terület kisajátítását Ciszjordániában. A csoport adatai szerint ez volt 1993 óta a legnagyobb földkisajátítás.

Az ügylet már előző hónapban megkapta a zöld jelzést az illetékes szervektől, de csak szerdán került nyilvánosságra.

Elemzők szerint ez nagy valószínűséggel tovább fogja élezni az amúgy is feszült helyzetet. A tavaly október óta zajló gázai háborúval párhuzamosan Ciszjordániában is jelentősen fokozódott az erőszak.

Ehhez kapcsolódóan: Átlépte a félmilliót az izraeli telepesek száma Ciszjordániában

Nem ez az első hasonló eset idén: márciusban nyolc négyzetkilométernyi, februárban pedig körülbelül 2,6 négyzetkilométernyi területet sajátítottak ki ugyanitt.

A telepépítés-ellenes izraeli civil szervezet szerint ezzel 2024 messze rekordot döntött e téren.

Az érintett parcellák határosak egymással, és a Nyugat által támogatott Palesztin Hatóság székhelyének számító Rámalláhtól északkeletre találhatók.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli kormányfő bejelentette a gázai háború intenzív szakaszának lezárását

Azzal, hogy az izraeli kormány állami földnek minősítette át a területet, megnyílt az út azelőtt, hogy bérbe adják a zsidó állam polgárainak.

A palesztinok a ciszjordániai telepeket tekintik bármilyen békeegyezmény egyik legfőbb akadályának, és a nemzetközi közösség nagy része is törvénytelennek tartja.

A jelenlegi izraeli kormány ugyanakkor ellenzi a palesztin államiságot, és Ciszjordániát is a zsidó nép ősi földjeként tartja számon.

Ehhez kapcsolódóan: Ismét bírálatok kereszttüzében az izraeli házrombolási politika

Izrael az 1967-es, hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet. Ezeken a területeken képzelik el a palesztinok jövőbeli államukat.

Ciszjordániában már jóval több mint száz telep épült, amelyeken nagyjából félmillió zsidó él.

A telepépítések mindegyik izraeli kormány alatt virágoztak, beleértve a békefolyamat csúcspontját is a kilencvenes években. Még Izrael rövid életű előző kormánya is – amelyben a palesztin államiságot támogató és az azt ellenző pártok egyaránt helyet kaptak – folytatta a települések építését.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG