Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bodoky Tamás: Van egy kész ítélet, ahhoz próbálnak elbábozni egy vizsgálatot


Az Átlátszó főszerkesztőjének az ötvenes évek jutnak eszébe a Szuverenitásvédelmi Hivatalról. Orosz recept: démonizálták a nyugati értékeket képviselő szervezeteket, de a propagandát most nem a párt, hanem az adófizetők finanszírozzák. A vitára meghívtuk a hivatalt is, de nem tartották időszerűnek.

Itt tudja megnézni a videópodcastot:

Ha inkább csak hallgatná a beszélgetést, ide kattintson:

Bodoky Tamás: Van egy kész ítélet, ahhoz próbálnak elbábozni egy vizsgálatot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:34:17 0:00

Öt fontos gondolat a podcastból:

(1) Bodoky Tamást nem lepte meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata, hiszen 2014 óta – amikor nekimentek a Norvég Civil Alapnak vagy a Nyílt Társadalom Alapítványoknak – folyamatosan tart a vegzálás. Már túl van a sokkon, ami azt jelenti, hogy folyamatosan külföldi ügynökösködéssel vádolják: volt már címlapos hazaáruló és külföldi zsoldos is. Az elmúlt tíz évhez képest viszont szintlépést jelent, hogy most a magyar állam egyik hivatala állítja ezt, ezért nagyobb a súlya. A cél a megfélemlítés és a pénzcsapok elzárása a támogatók elbizonytalanításával.

(2) Az Átlátszó főszerkesztőjének a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatáról A tanú című fim jut az eszébe: van egy kész ítélet, ahhoz próbálnak elbábozni egy vizsgálatot – ha ugyanis minden adatot átadna, akkor is azt írnák a jelentésükben, hogy hazaáruló. Ez az ötvenes évekre és a jugoszláv békaemberekre emlékezteti. Nem magyar találmány a szuverenitásvédelem: Oroszországban is így szorították ki és így démonizálták a nyugati értékeket képviselő szervezeteket. Ezt a receptet veszik át ott, ahol nem szeretnének fékeket és ellensúlyokat látni. Lényeg, hogy megbélyegezzék és valamilyen külső hatalom machinációjának állítsák be az oknyomozó újságírást.

(3) Bodoky úgy véli: a Szuverenitásvédelmi Hivatal célja, hogy megpróbálja összemosni a politikát az újságírással. A kormányzat számára a független újságíró az ellenzék része, így politika ellenfél. Cél, hogy lejárassák a kormánnyal kritikus sajtót, a hivatal tevékenysége pedig nem más, mint politikai propaganda állami forrásból: amit eddig pártpénzből kellett finanszírozni, azt mostantól a magyar adófizetők fizetik egy állami hivatalon keresztül.

(4) A főszerkesztő úgy látja: a 2022-es választás óta próbálják összemosni a dollárbaloldal és a dollármédia hívószót. Bár velük szemben a cél az elbizonytalanítás, az Átlátszó munkatársai kitartanak a sajtószabadság és az objektív, bátor újságírás mellett. Ettől függetlenül elképzelhetőnek tarja, hogy egy nem tényfeltáró szerkesztőségben a helyzet zavart kelthet. Vidéken mindez még jobban hathat, ott ugyanis ugyanezek a kérdések sokkal élesebben vetődnek fel, ráadásul szigorúbb anyagi kiszolgáltatottság mellett.

(5) Bodoky elmondta: az Átlátszó tagja az Integritás Hatóság Korrupcióellenes Munkacsoportjának. Ez is állami szervezet, amely EU-s követelésre jött létre, a működéséhez kötötték bizonyos támogatások feloldását. Az Átlátszóval azért léptek be, mert a konstruktivitásukat szerették volna bizonyítani. Oda beférnek, és nem okoz gondot a tevékenységük. Ez maga Abszurdisztán – fogalmazott Bodoky.

(+1) Meghívtuk a műsorba a Szuverenitásvédelmi Hivatal képviselőjét is, de nem vállalták a vitát, arra hivatkozva, hogy „most nem időszerű”.

  • 16x9 Image

    Lampé Ágnes

    Lampé Ágnes több mint másfél évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját a 168 Óránál kezdte, dolgozott a Médiapiacnak, a 24.hu-nak, több tanulmányt írt a Médiakutató számára. Éveken át vezette a Klubrádió több politikai és közéleti műsorát. Dolgozott az ATV és a Spirit FM politikai és közéleti műsoraiban. A Komlósi Oktatási Stúdió és ELTE Médiatanszékének tanára.

XS
SM
MD
LG