Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EP: Jogsértő volt Orbán moszkvai útja, következmények kellenek


Az Eurocorps katonái az Európai Unió lobogójával az Európai Parlament strasbourgi székhelye előtt az új Európai Parlament alakuló ülésének előestéjén, 2024. július 15-én
Az Eurocorps katonái az Európai Unió lobogójával az Európai Parlament strasbourgi székhelye előtt az új Európai Parlament alakuló ülésének előestéjén, 2024. július 15-én

Az új összetételű Európai Parlament (EP) súlytalannak tartja és elítélte Orbán Viktor moszkvai „békemisszióját”, amely az EP szerint nem képviseli az EU-t, sérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát, így a lojális együttműködés elvét is. Az állásfoglalás kimondja, hogy „ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia”.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt az EP megerősítette álláspontját, hogy az Európai Uniónak (EU) támogatnia kell Kijevet mindaddig, amíg ez szükséges Ukrajna győzelmének biztosításához.

Az állásfoglalás, amely az újonnan megválasztott Európai Parlament első hivatalos álláspontját fogalmazza meg Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatban, megerősíti, hogy a képviselők továbbra is támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

Az állásfoglalás felszólítja az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki Oroszországgal és Belarusszal szemben a szankciós politikáját, ellenőrizze és vizsgálja felül a hatékonyságát és a hatását, és rendszerszinten kezelje az uniós székhelyű vállalatok, harmadik felek és harmadik országok által a szankciók kijátszásának kérdését.

Ehhez kapcsolódik: Roberta Metsola marad az EP elnöke, magyarok is versenyeznek posztokért

Az EU által befagyasztott, orosz állami tulajdonban lévő vagyon elkobzása

Az EP-képviselők az állásfoglalásban megerősítették meggyőződésüket, hogy Oroszországnak pénzügyi kártérítést kell fizetnie az Ukrajnában okozott pusztításért, és üdvözölték azokat az uniós erőfeszítéseket, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatására fordítsák. Emellett kérik, hogy az EU hozzon létre „szilárd jogi rendszert az EU által befagyasztott, orosz állami tulajdonban lévő vagyoni eszközök elkobzására”.

Az állásfoglalásban üdvözölték a NATO-csúcs eredményét, és megerősítették, hogy Ukrajna visszafordíthatatlan úton halad a NATO-tagság felé. A képviselők egyben felszólították az EU-t és a tagállamokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat a szükséges ideig és bármilyen formában. Felszólítják továbbá az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az Ukrajna újjáépítéséhez nyújtott hosszú távú pénzügyi támogatásra a nemrég létrehozott, Ukrajnát támogató pénzeszköz tapasztalataira építve.

Orbán Viktor megsérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát

A végszavazáson 495 igen és 137 nem szavazattal, 47 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament elítélte Oroszország rakétatámadását a kijevi Ohmatdit gyermekkórház ellen, valamint Orbán Viktor látogatását Oroszországban a közelmúltban, mert nem képviseli az EU-t, sérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát, beleértve a lojális együttműködés elvét.

Az állásfoglalás kimondja, hogy „ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia”. Mivel a magyar miniszterelnök úgynevezett békemisszióját közvetlenül követte a gyermekkórház elleni támadás, az állásfoglalás szerint ez is mutatja, hogy Orbán Viktor állítólagos béketörekvése „súlytalan”.

Az első állásfoglalását kiadó EP-be a júniusi választáson bekerült Magyarországról a Tisza Párt, amely a legnagyobb európai párt, az Európai Néppárt EP-frakciójában politizál, valamint a Mi Hazánk, amellyel létrejött a Szuverén Nemzetek Európája frakciója és a Patrióták Európáért frakcióját megalakító Fidesz-KDNP.

A Tisza Párt nevében Magyar Péter azt írta a Facebook-oldalán, hogy pártja elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, de nem támogatja Magyarország megbüntetését Orbán Viktor elhibázott politikája miatt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG