Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Éremért pénzt – mely országok adnak pénzjutalmat az olimpiai arany után, és mennyit?


Magyarország a világon az élbolyban van azt tekintve, mekkora közpénzes sikerdíjat fizet egy sportolónak egy olimpiai helyezésért. Nehéz azonban a teljes összehasonlítás, mert van, ahol ingatlannal, autóval, ékszerekkel vagy hasonlókkal kedveskedik az állam az olimpián jól szereplő sportolóinak.

Amikor Kós Hubert elsőnek ért be a 200 méteres hátúszás olimpiai döntőjében, nemcsak előkelő rangot nyert a hátúszók között, de nettó 55 millió forintot is. A magyar államnak ugyanis kiemelten fontosak az olimpiai helyezések, így kiugró pénzdíjjal jutalmazza azokat, akik jó helyezést érnek el.

Az olimpiai bajnokok emellett 35. életévüktől havi életjáradékra is jogosultak, amelyet az átlagbérhez igazítanak. Idén ez bruttó 418 ezer forint (alapesetben nagyjából nettó 280 ezer forint). A további olimpiai helyezettek is kapnak egyszeri sikerdíjat az államtól, még a nyolcadik is.

A paralimpiai játékok helyezettjei ezen összegek felére jogosultak. Más versenyekért is jár érdemi állami pénzjutalom, a teljesség igénye nélkül például egy siketlimpiai győztes 11 millió forintot vihet haza, de a Szervátültetettek Világjátékainak megnyeréséért csak a fele jár. Ha érdeklik a további magyar állami sportjutalmak, itt böngészhet a mellékletek között.

A párizsi olimpián kiosztott aranyérmek valójában főképp – 523 gramm – ezüstből vannak, amelyeket hat gramm arannyal borítanak be. Az értékük nagyjából 375 ezer forint csak a bennük lévő nemesfémeket nézve az Oxford Economics alapján. Persze a tényleges piaci áruk ennél jóval magasabb lehet.

Magyarországon sokat kapnak, de nem kiugróan

Csak az olimpiai győzelmek után járó közvetlen állami pénzjutalmakat összehasonlítva Magyarország 2024-ben a világ leggálánsabb országai között van, bár az első tízbe biztosan nem fér be.

Még Európán belül sem dobogós, olyan országok is megelőzik, mint Moldova, Szerbia vagy Belarusz. Az európai országok nagy részét bemutató alábbi ábrán látszik, hogy minél gazdagabb egy ország, annál kevésbé gondolkoznak közvetlen állami pénzjuttatásban az olimpiai győzelmek után. Eltérő egyébként, hogy az állam mely olimpiai helyezésekért fizet, Marokkó például még a 32. helyezésért is kioszt némi jutalompénzt.

Az Egyesült Királyságban, Svédországban vagy Norvégiában közvetlen sikerdíjként egy peták közpénzt sem kapnak az olimpiai győztesek. Arra nincsenek mérések, hogy ez mennyivel csökkenti sportolóik motivációját az olimpia megnyerésére.

Azt viszont lehet tudni, hogy közvetve azért jellemzően visszacsoroghat hozzájuk állami pénz egy sikeres olimpiai után ezekben az országokban is, például sportösztöndíjak vagy sportági támogatások formájában.

Azon lehet vitatkozni, hogy a profi sport teljesen a szórakoztatóipar alá tartozik-e, vagy nem. Mindenesetre azt sem szabad elfelejteni, hogy a győztes, népszerű sportolókkal nemcsak politikusok szeretnének fotózkodni és látványosan barátkozni, hanem a cégek is.

Az Egyesült Államok nagyjából negyedakkora közvetlen állami jutalmat ad, mint Magyarország: forintban nagyjából 13,5 milliót kap egy győztes. Hasonló összeget ad a japán állam is, ők 11,5 millió forintnyi jent adnak egy olimpiai aranyéremért.

Egy népszerű sportoló jövedelmének így sokkal jelentősebb részét tehetik ki a szponzori szerződések, a reklámok, a vállalati együttműködések, mint a valaha elnyerhető összes állami pénzjutalom együtt.

Az igazán népszerű sportágak sztársportolói sokszor el sem mennek az olimpiára, mert nem éri meg nekik a sérülés lehetősége, vagy az olimpiánál értékesebb nekik két hét pihenés a családdal. A világ legjobb focistái jellemzően kihagyják az olimpiát, és az is mindig kérdés, hogy a legjobb amerikai kosarasok hajlandók-e a szezon után még olimpiázni is zsebpénzért.

Lasa Bekauri georgiai cselgáncsozó teszteli a frissen szerzett aranyérmét Párizsban 2024. július 31-én
Lasa Bekauri georgiai cselgáncsozó teszteli a frissen szerzett aranyérmét Párizsban 2024. július 31-én

Az állami díjazás összehasonlítását nehezíti, hogy számos országban a pénz mellett nagy értékű ajándékok várják az olimpián győztes sportolókat. Malajziában például az állami és céges pénzjutalmak mellé az állam megígért az olimpiai dobogósoknak egy külföldi gyártású autót is.

Hongkongban örökingyenbérlet jár a helyi tömegközlekedésre az olimpiai győzteseknek. A még Tokióban bajnok Apriyani Rahayu indonéz tollaslabdázó az állami pénzen túl kapott öt tehenet, egy házat és egy éttermet 2021-ben.

A lengyel nemzeti olimpiai bizottság tájékoztatása szerint egy lengyel érmes az állami pénzdíj mellé kap egy értékes gyémántot, egy kétszemélyes üdülési utalványt és egy festményt egy meg nem határozott lengyel festőtől. Kap egy lakást is egy új építésű varsói házban, ahol egymás mellett élhet majd a sok lengyel olimpiai bajnok. Igaz, az említett ingatlanokat várhatóan csak 2026-ban vehetik át az érintettek.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG