Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem ezer milliárd ment eddig a tao révén sportcégeknek, a Felcsút a fő nyertes


Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc tárgyalnak egy felcsúti focimeccs alatt, a 2019-es európai parlamenti választások előtt, május 19-én.
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc tárgyalnak egy felcsúti focimeccs alatt, a 2019-es európai parlamenti választások előtt, május 19-én.

Tíz év alatt 923 milliárd forint közpénzt húztak be azok a szórakoztatóipari szervezetek, amelyek sporttal foglalkoznak Magyarországon. Messze legnagyobb nyertes egy falusi alapítvány, ami a felcsúti klubot finanszírozza.

A taoprogram 2011-es bevezetése óta 923 milliárd forintnyi adóbevételt tettek zsebre hazai sporttal foglalkozó szervezetek, írja a 24.hu. A szerencsés támogatottaknál döntően magáncégekről van egyébként szó.

A taoprogram lényege leegyszerűsítve, hogy a vállalatok anyagi előnyhöz juthatnak, ha a társasági adójuk egy részét nem az államnak fizetik be, hanem egy valamilyen sport- vagy kulturális szervezetnek adják. Ezen belül a sportcégek csak meghatározott körből kerülhetnek ki, birkózóklubot vagy vívókat így nem lehet támogatni.

Nem kötelező viszont a szórakoztatóiparhoz tartozó cégeket pénzelni, szabad amatőrsportot is támogatni. De a pénz döntő része a profinak jelzett sportvállalkozásokhoz került. A támogatás a legutóbbi időkig érdemi ellenőrzés nélkül zajlott, ezért rendkívül sok visszaélésre derült fény a program kapcsán.

A támogatások döntő részét a focihoz kötődő cégek és más szervezetek kapták. Közöttük is az abszolút győztes a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Tíz év alatt legalább 36 milliárd forint közpénz érkezett a taoprogramon keresztül hozzájuk a lap összesítése szerint, ez az összes focira érkezett támogatás csaknem 14 százaléka.

Utóbbiak számos jogcímen hívtak már le jelentős összegeket a programon belül. A 444.hu alapján építettek már fedett sportcsarnokot, és külön egy sport- és konferenciaközpontot. Két sportszállót, illetve wellness megoldásokkal látták el a nemrég felújított kollégiumukat. Csaknem négyezer fős stadion is építettek az 1800 lelket számláló faluba. Számos élő- és műfüves focipályára is sikerrel pályáztak, ahogy jelentős részének fűtéssel, fedett lelátókkal, és világítással való ellátására is. Óriási kazánházat is építettek, illetve a "NASA-technológiájával" felszerelt orvosi központot. Ebben nincs benne az épített futódomb, ahogy a díszkert sem a dísztóval.

A lehívott pénzek tekintetében egyébként jön fel a focira a kézilabda. Míg az első években nagyjából háromszor annyi pénzt hívtak le a focivállalatok, mára már csak kézilabdacégek által elnyert támogatások másfél-kétszeresét érik csak el. Az adatok alapján csak a tao-támogatásokból a vízilabda is évi tízmilliárd forint közpénzbe kerül az adófizetőknek évente. Feltűnő emellett, hogy a járvány sem vetette vissza igazán ezeket az állami sporttámogatásokat.

További részletek a cikkben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG