Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gázában több mint harminc halottja van az éjszakai légicsapás-sorozatnak, a felek új tűzszüneti javaslatot mérlegelnek


Ezt a házat is találat érte a legújabb izraeli légicsapásokban a Gázai övezet középső részén 2024. július 16-án
Ezt a házat is találat érte a legújabb izraeli légicsapásokban a Gázai övezet középső részén 2024. július 16-án

A Gázai övezet középső részén keddre virradóra végrehajtott izraeli légicsapások kórházi adatok szerint 24 embert öltek meg, köztük nőket és gyerekeket. Az erőszak tovább tombol, miközben Izrael és a Hamász a legújabb békejavaslatokat mérlegeli.

A nuszejrati és zavaidai halálesetek – köztük tíz nőé és négy gyermeké – előtt néhány nappal a Hamász bejelentette, hogy a kilenc hónapja tartó háború lezárását célzó tűzszüneti tárgyalások még azután is folytatódnak, hogy Izrael célkeresztbe vette a militáns csoport legfőbb katonai parancsnokát, Mohammed Deifet, akinek sorsa máig tisztázatlan. Izrael azt állítja, hogy a Hamász egy másik magas rangú katonai vezetőjét megölték abban a légicsapásban, amely helyi tisztviselők szerint kilencven palesztin, köztük gyerekek halálát okozta.

Nemzetközi közvetítők azon dolgoznak, hogy Izraelt és a Hamászt egy olyan megállapodás megkötésére ösztönözzék, amely véget vet a pusztító harcoknak, és kiszabadítja a gázai militáns csoport által fogva tartott nagyjából 120 túszt.

A katasztrófavédelem munkatársai szerint a hétfőről keddre virradóra végrehajtott légicsapásokban négy lakóházat is találat ért. Az Associated Press újságírója látta a holttesteket, amelyek némelyikét kék takaróba és virágos lepedőbe burkolták, amikor a Deir al-Balah-i al-Aksza kórházba vitték őket. Az izraeli légicsapások nyomán füstfelhők emelkedtek a város fölé.

A hadsereg közölte, hogy „célzott rajtaütéseket hajtott végre terrorista célpontok ellen” Gáza középső részén, de többet nem árult el. Nem részletezte azt sem, hogy konkrétan milyen célpontokról van szó.

Gáza déli részén kilenc embert ölt meg két légicsapás hétfő este egészségügyi tisztviselők és az Associated Press újságírói szerint.

Hán Júniszban a holttesteket a Nasszer kórházba szállító mentőszolgálat munkatársai arról számoltak be, hogy négy ember vesztette életét, amikor felrobbant egy lakóház a város keleti részén, öt másik ember pedig Rafah legdélibb részén halt meg, amikor találat érte az egyik utcát.

Az AP újságírója a holttesteket a kórházban számolta meg, mielőtt a létesítmény kapujában eltemették őket.

A hadsereg tájékoztatása szerint a légierő gépei mintegy negyven célpontot találtak el Gázában az elmúlt nap folyamán, köztük megfigyelőállásokat, a Hamász katonai létesítményeit és aláaknázott épületeket.

A gázai háborúban, amelyet a Hamász október 7-i támadása robbantott ki, több mint 38.600 ember halt meg a Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint, amely adataiban nem tesz különbséget fegyveresek és civilek között. A háború humanitárius katasztrófát váltott ki a tengerparti palesztin területen, a 2,3 milliós lakosság nagy része otthona elhagyására kényszerült, egyre gyakoribb az éhezés.

A Hamász meglepetésszerű támadása ősszel 1200 embert ölt meg, főként civileket, és mintegy 250 túszt ejtettek. Az izraeli hatóságok szerint még körülbelül 120-an vannak fogságban, minden harmadikról úgy gondolják, hogy már nincs életben.

Ciszjordániában is felerősödött az erőszak a háború alatt. Kedden egy palesztin megkéselt egy izraeli rendőrt, aki könnyebb sérüléseket szenvedett, mire egy másik rendőr tüzet nyitott, és megölte a 19 éves gázai támadót.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG