Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenhat év börtönre ítélték Oroszországban Evan Gershkovich amerikai újságírót


Evan Gershkovich amerikai újságíró a jekatyerinburgi bíróságon június 26-án
Evan Gershkovich amerikai újságíró a jekatyerinburgi bíróságon június 26-án

Bűnösnek találta és kémkedés miatt tizenhat évre ítélte egy orosz bíróság Evan Gershkovichot, az amerikai The Wall Street Journal újságíróját. Az amerikai kormány, a WSJ és Gershkovich szerint politikai döntés született.

Helyi jelentések szerint a július 19-i záróbeszédek elhangzása után gyorsan meghozták az ítéletet Gershkovich ügyében. Egy nappal korábban mind a The Wall Street Journal, mind az amerikai külügyminisztérium az újságíró azonnali szabadon bocsátását követelte.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó válaszolni egy újságírói kérdésre, hogy miért gyorsított eljárásban hozott döntést a bíróság. Annyit mondott, hogy Gershkovich tárgyalása az ügy „érzékenysége miatt” zajlott zárt ajtók mögött.

Egyes elemzők szerint azzal magyarázzák a gyors döntéshozatalt, hogy Moszkva és Washington között felpörögtek az esetleges fogolycseréről szóló tárgyalások. Peszkov a fogolycseréről sem akart nyilatkozni.

A június 26-án elkezdődött tárgyalást zárt ajtók mögött tartották Jekatyerinburgban, miután a védelem kérésére előrehozták augusztus 13-ról.

Gershkovichot még 2023. március 29-én tartóztatták le Jekatyerinburgban, ahová egy tudósítás miatt utazott. Azzal vádolták, hogy megpróbált információkat szerezni egy olyan gyárról, amely harckocsikat gyárt Oroszországnak az ukrajnai háborúra, és hogy ezeket az információkat át akarta adni a CIA-nak. Ő az első amerikai újságíró a hidegháború óta, akit kémkedés vádjával letartóztattak Oroszországban.

A The Wall Street Journal és az amerikai kormány határozottan visszautasította a kémkedés vádját, mondván, Gershkovich csak a munkáját végezte mint akkreditált riporter, amikor letartóztatták. A WSJ közölte: igazságtalanul ítélték el, és mindent megtesznek, hogy szabadlábra kerüljön.

Gershkovich egyike annak a két amerikai újságírónak, akiket jelenleg az orosz hatóságok fogva tartanak. A másik Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa újságírója, aki kettős, amerikai–orosz állampolgár.

A 47 éves Kurmasevát októberben tartóztatták le Kazanyban. Azzal vádolják, hogy nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként egy olyan orosz törvény értelmében, amely elsősorban újságírók, civil szervezetek munkatársai és aktivisták ellen irányul. Azzal is megvádolták, hogy valótlanságokat terjesztett az orosz hadseregről. Ha elítélik, akár tíz év börtönbüntetés is várhat rá.

Az amerikai kormány szerint a Kurmaseva elleni vád valójában megtorlás a Szabad Európának végzett újságírói munkája miatt.

Gershkovichcsal ellentétben Kurmasevát az amerikai kormány nem minősítette jogtalanul fogva tartottnak, pedig családja és a Szabad Európa többször kérte erre az amerikai külügyet.

XS
SM
MD
LG