Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael pusztító gázai háborúja számokban


Menekült palesztin kisgyerek a lakóhelyéül szolgáló sátorban a gázai Rafahban 2024 márciusában
Menekült palesztin kisgyerek a lakóhelyéül szolgáló sátorban a gázai Rafahban 2024 márciusában

Egy évvel ezelőtt Izrael a modern történelem egyik leggyilkosabb és legpusztítóbb bombahadjáratát indította meg a Gázai övezetben.

Néhány órával korábban a Hamász – a Gázát irányító és az Egyesült Államok, illetve az EU által terroristának tartott palesztin csoport – példátlan támadást hajtott végre Izrael ellen, amely az ország történetében a legtöbb halálos áldozatot követelte. Izrael célja, a Hamász megsemmisítése óriási károkat okozott a civil lakosságban és az infrastruktúrában a palesztin enklávéban, a világ egyik legsűrűbben lakott területén.

Halálozások

A Hamász vezetése alatt álló egészségügyi minisztérium szerint október 7. óta több mint 41 ezer palesztint öltek meg Gázában. A többségük a feltételezések szerint civil, jelentős részük pedig a gyermekek közül került ki, akik Gáza kétmilliós lakosságának csaknem felét teszik ki.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa áprilisban azt mondta, hogy „minden tíz percben megölnek vagy megsebesítenek egy gyereket” Gázában. A gyerekek „aránytalan mértékben fizetik meg a legvégső árat ebben a háborúban”.

A halottak száma valószínűleg ennél is magasabb. Az ENSZ szerint több mint tízezer ember fekszik még mindig eltemetve a gázai lakóházak romjai alatt. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint hétszáz palesztint, köztük 150-nél is több gyereket öltek meg a megszállt Ciszjordániában. Azzal vádolják az izraeli erőket, hogy törvénytelenül alkalmaztak gyilkos erőt a palesztinok elleni végzetes lövöldözések során, olyan palesztinok ellen is, akik nem jelentettek nyilvánvaló biztonsági fenyegetést.

Izrael közölte, hogy a Hamász október 7-i támadásában 1139 ember vesztette életét, köztük 685 izraeli civil és 71 külföldi.

Izraelnek saját közlése szerint 346 katonája halt meg Gáza elleni szárazföldi inváziójában, amely hetekkel követte a légi bombázások kezdetét.

Izraeli becslések szerint 17 ezer Hamász-harcost öltek meg Gázában, ezt a számot a Hamász visszautasítja.

Több helyen végrehajtott támadása során a Hamász 251 izraelit ejtett túszul. Csaknem felüket szabadon engedték; néhányukat az izraeliek mentették ki, másokat a Hamász engedett el. Valamivel több mint száz túsz valószínűleg még mindig Gázában van, míg többen halottak. Néhányat közülük véletlenül öltek meg izraeli támadásokban.

Az infrastruktúra tönkretétele

Az ENSZ szerint Izrael a Gázai övezet összes építményének több mint a felét megsemmisítette, további 360 ezer lakás kárt szenvedett.

Műholdfelvételek azt mutatják, hogy a konfliktus kezdete óta legalább 53 iskola semmisült meg – közölte a világszervezet.

Izrael közölte, hogy terrorista infrastruktúrát és -épületeket vett célba Gázában, és azzal vádolta a Hamászt, hogy civileket használ emberi pajzsként.

Háborús sérülések

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Izrael Gáza elleni földi és légi támadásaiban több mint 95 ezer palesztin sebesült meg. Legalább egynegyedük olyan sérülést szenvedett, amely megváltoztatta az életét, sok amputációt és jelentős rehabilitációt igényel – közölte a WHO.

Meggyilkolt média- és segélymunkások

Legkevesebb 116 újságírót és médiamunkást öltek meg Gázában a CPJ, az Újságírók Védelméért Bizottság szerint. Legalább öt riportert vettek célba közvetlenül az izraeli erők, ezt a New York-i székhelyű médiafigyelő szervezet gyilkosságnak minősítette.

Izrael gázai háborúja így a valaha volt leggyilkosabb konfliktussá vált az újságírók számára. Segélymunkásokat is megöltek terepmunka közben. Az ENSZ szerint a konfliktus során több mint 250 segélymunkás vesztette életét.

Humanitárius válság Gázában

Az Integrated Food Security Phase Classification szerint a Gázai övezet csaknem teljes lakosságát éhezésnek teszi ki a rendkívüli élelmiszerhiány. Izrael a palesztin civilek éheztetését háborús fegyverként használta a Gázai övezetben, ami háborús bűn – áll a Human Rights Watch decemberi közleményében.

Otthonukat elhagyni kényszerülő palesztinok

Az ENSZ becslése szerint 2023 végéig Gáza lakosságának több mint 85 százaléka, vagyis több mint 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására az enklávéban.

XS
SM
MD
LG