Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az árvíz hetében a kormányoldal huszonhatszor annyit költött politikai reklámra a közösségi médiában, mint az ellenzék


A Miniszterelnöki Sajtóiroda fotóján Orbán Viktor (csípőre tett kézzel) megtekinti a védekezést Budapesten, a Római-parton 2024. szeptember 15-én
A Miniszterelnöki Sajtóiroda fotóján Orbán Viktor (csípőre tett kézzel) megtekinti a védekezést Budapesten, a Római-parton 2024. szeptember 15-én

A kormányoldal az árvíz fő hete alatt 64 millió forintot költött politikai hirdetésekre a közösségi médiában, ennek döntő részében Orbán Viktor miniszterelnököt reklámozták a Népszava szerint. Az ellenzék összesen ennek huszonhatodát, 2,4 millió forintot fizetett hasonló politikai hirdetésekre, ami még a megelőző heti költésüknél is alacsonyabb.

A kormányoldal 63,65 millió forintot költött politikai hirdetésekre a közösségi médiában az árvíz hetében, szeptember 15. és 21. között – írja a Népszava Lévai Richárd marketinges adataira hivatkozva. Ebből Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalára majdnem 46 millió forintot fordítottak.

Az ellenzék ez időszak alatt összesen 2,4 milliót költött hasonló politikai hirdetésekre a lap szerint: a Magyar Péter-féle Tisza Párt például 350 ezer forintot, Karácsony Gergely főpolgármester pedig 270 ezret.

Az árvíz időszaka ezért politikaikampány-szerű időszaknak tűnt a kormányoldal részéről, mivel ezt megelőzően komolyan visszaestek a politikai hirdetésekre fordított összegek. A kormányoldal a szeptember 13. előtti harminc napban összesen 43 millió forintot költött, míg az ellenzék 8,5 milliót.

A kormányoldal kapcsán a lap jelezte, hogy a Megafon és a neki dolgozó főbb szereplők lemaradtak erről, nem költöttek hirdetésre az árvíz előtt. Az origo.hu szinte csak bulvártémájú cikkeket hirdetett ezalatt. A Magyar Nemzet is más témákat hirdetett, például a Patrick Duffy amerikai színészről szóló tartalmukat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG