Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kémkedéssel és felforgató tevékenységgel vádolt brit diplomatákat utasít ki Oroszország


Brit zászló az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetségén
Brit zászló az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetségén

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az érintett hat brit tisztségviselő információkat gyűjtött, továbbá felforgató tevékenységekben vett részt, ezért döntöttek a nemkívánatos személlyé nyilvánításuk mellett.

Az FSZB arról számolt be pénteken, hogy már megszületett a határozat a diplomaták akkreditációjának visszavonásáról és a későbbi kiutasításukról.

Friss közleményében az ügynökség azt állította, hogy olyan dokumentumok került a birtokába, amelyek szerint az érintetteket a brit külügyminisztériumnak azon részlege küldte Oroszországba, amelynek „fő feladata, hogy hazánk stratégiai vereséget szenvedjen el”. Emellett arra is kitértek, hogy a hat személy „információgyűjtésben és felforgató tevékenységekben” vett részt.

Illetve közölték, hogy ezen iratok alapján és „London számos barátságtalan lépésére válaszul” az orosz külügyi tárca visszavonta a meg nem nevezett diplomaták akkreditációját.

Az orosz állami televízió jelentései szerint a brit diplomáciai képviselet munkatársai Oroszországban „külföldi ügynöknek” nyilvánított médiumok és jogvédő csoportok tagjaival találkoztak.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő megerősítette hogy teljes mértékben egyetértenek az FSZB friss értékelésének tartalmával, a brit nagykövetség szerinte „messze túllépte” a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmények által kijelölt határokat.

„A diplomaták felforgató akciókat hajtottak végre, amelyek célja, hogy népünknek kárt okozzanak” – jelentette ki.

Eközben Keir Starmer brit kormányfő Washingtonban tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel. Napirenden lesz a két ország által Ukrajnának szállított nagy hatótávolságú fegyverek oroszországi célpontok elleni használatának kérdése is. Az Egyesült Álllamok már májusban jóváhagyta, hogy Ukrajna önvédelemből bevethessen amerikai fegyvereket Oroszország területén, de a konfliktus eszkalációjától tartva erősen korlátozta eddig, hogy milyen mélységben lehet ezt megtenni.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország a nyugati fegyverek oroszországi bevethetőségének engedélyezését sürgeti

Starmer kijelentette, hogy az Egyesült Királyság „nem akar semmilyen konfliktust Oroszországgal”. „Ezt a konfliktust Oroszország kezdte azzal, hogy illegálisan megszállta Ukrajnát. Oroszország azonnal véget is tudna vetni ennek a konfliktusnak” – mondta.

„Ukrajnának joga van önvédelemre, s mi nyilvánvalóan teljességgel támogatjuk ezt a jogát (…) De nem akarunk semmilyen konfliktust Oroszországgal, ez a legkevésbé sem áll szándékunkban” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG