Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Kétszer olyan halálosak az afrikai szárazföldi migrációs útvonalak, mint a földközi-tengeri átkelés


Migránsokat szállító jármű tart Líbia felé a Szaharában
Migránsokat szállító jármű tart Líbia felé a Szaharában

Annak ellenére is egyre több menedékkérő vág neki a Szaharának a Földközi-tenger felé tartva, hogy ezzel hatalmas veszélynek teszik ki magukat, mivel az úton sokan válnak támadás, emberrablás, nemi erőszak és szervkereskedelem áldozatává.

Az ENSZ illetékes ügynökségeinek friss jelentése szerint az Afrika nyugati és keleti régióiból észak felé vezető útvonalakon kétszer annyi haláleset fordulhat elő, mint a Földközi-tengeren történő, hírhedten veszélyes átkelés során, ami idén már több mint nyolcszáz emberéletet követelt.

A szakértői értékelésben rámutattak, hogy az újabb konfliktusok, például Mali, Burkina Faso és Szudán stabilitásának meggyengülése miatt egyre többen indulnak meg Európa irányába. A legtöbb migránst azonban továbbra is Nigériából, Elefántcsontpartról és Guineából regisztrálták.

„A menekültek és a migránsok egyre gyakrabban haladnak át olyan területeken, ahol lázadó csoportok, milíciák és más bűnözők tevékenykednek, és ahol elterjedt az emberkereskedelem, az emberrablás, a szexuális kizsákmányolás és a kényszermunka” – olvasható a jelentés összefoglalójában.

Ehhez kapcsolódóan: Veszélyesebb, mint valaha – 63 ezer migráns halt meg egy évtized alatt

Vincent Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja arról számolt be, hogy legalább két országban gyakran előfordul, hogy elrabolnak és elkábítanak migránsokat, akik arra ébrednek, hogy hiányzik egy veséjük. Az illetékes szerint ezrével fordulnak elő ilyen esetek, és bár nem nevezett meg országot, a témáról szóló hírekben többnyire Egyiptom és Líbia szerepel. Olykor a jobb életet keresők önként, pénzért vállalják a szerveltávolítást.

Arra is kitért, hogy beszámolók szerint az embercsempészek sokakat hátrahagynak, egyesek simán ledobják az autójuk platójáról a betegeket.

„A Szaharán keresztülvágók közül mindenki ismer olyat, aki életét vesztette a sivatagban, míg ha Lampedusán beszélsz emberekkel, nincsenek olyan sokan, akik azt mondanák, hogy ismertek olyat, aki meghalt a tengeren” – fogalmazott.

A Földközi-tengeren idén már több mint 72 ezer bevándorló kelt át Európa felé. Az átkelés során tavaly a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint nagyjából 3100 ember fulladt vízbe.

A szaharai útvonalról nincsenek még ennyire pontos adatok sem. Igazolhatóan 2020 januárjától idén májusig 1180 ember vesztette itt életét, de a szakértők szerint a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG