Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kimondta a bíróság, hogy az Európai Bizottság nem biztosított megfelelő hozzáférést a koronavírus-vakcinák szerződéseihez


Ursula von der Leyen a Pfizer vakcinagyárában, Puursban 2021. április 23-án
Ursula von der Leyen a Pfizer vakcinagyárában, Puursban 2021. április 23-án

A brüsszeli testület információközlése nem volt megfelelő a gyógyszergyártókkal kötött megállapodásokra vonatkozóan a világjárvány alatt – állapította meg szerdai ítéletében az Európai Bíróság.

Európai parlamenti (EP) képviselők egy csoportja fordult a törvényszékhez az ügyben, miután az Európai Bizottság elutasította számukra a teljes körű hozzáférést a vakcinaszerződésekhez.

A bizottság, amely még fellebbezhet a verdikt ellen, azzal érvelt, hogy általában „a lehető legszélesebb hozzáférést nyújtja a nyilvánosság számára” a különböző iratokhoz, de a kérdéses esetben meg kellett találniuk a kényes egyensúlyt az állampolgárok információhoz való joga és a megállapodásokból fakadó jogi kötelezettségek között.

Minden részlet a két ügyről, amelyen Ursula von der Leyen újrázása múlhat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:11:26 0:00

Az ítélet mindössze egy nappal azelőtt született meg, hogy az Európai Parlament szavaz Ursula von der Leyen újrázásáról a brüsszeli testület élén.

Korábban Belgiumban beperelték Ursula von der Leyent a járvány alatt a Pfizerrel folytatott oltóanyag-tárgyalásokon betöltött, túlzottnak vélt szerepe miatt. Az ügy átkerült az Európai Ügyészséghez, amely a közösségi pénzek korrekt felhasználása felett őrködik.

A Pfizergate arra a gyanúra épül, hogy a világjárvány alatt, 2021-ben Von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója között szorosabb volt a kommunikáció a megengedhetőnél, így az EU esetleg túl sokat fizethetett az oltóanyagért.

Pontosabban az EU előre kifizetett a cégnek 2,5 milliárd eurót a kezdeti költségekre, de valójában utána keretszerződést kötöttek a kapacitásokra, azaz a legtöbb vakcináért végül a tagállamok fizettek annak függvényében, hogy mennyi oltóanyagot rendeltek.

Ehhez kapcsolódóan: Ursula von der Leyen két rémálma: a Pfizergate és a Piepergate

Több EP-képviselő teljes hozzáférést kért a szerződésekhez, azonban csak részlegesen kapták meg. Az Európai Bizottság a titoktartási kötelezettségre hivatkozva azt sem árulta el, hogy pontosan mennyit fizettek a több milliárd dózisért.

Az Európai Bíróság az ügyben indított perben most arra jutott, hogy a brüsszeli testület nem tudta bizonyítani, hogy a szerződések egyes rendelkezéseinek nyilvánosságra hozatala miért sértette volna a gyógyszergyártók kereskedelmi érdekeit.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG