Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kitiltanak a Facebookról és az Instagramról több orosz állami médiumot


A Meta logója Brüsszelben
A Meta logója Brüsszelben

A közösségi platform anyavállalata, a Meta bejelentette az RT, a Rosszija Szegodnya és számos másik orosz állami médiacég kitiltását az érintett társaságok külföldi befolyásolási műveleteire hivatkozva.

A lépés határozott eszkalációt jelent, miután a Facebook éveken keresztül eltűrte az orosz állami média jelenlétét, csupán korlátozta az elérésüket, és megtiltotta számukra a hirdetések megjelentetését.

„Alapos mérlegelés után kiterjesztettük az orosz állami médiaorgánumokkal szembeni korlátozásokat. A Rosszija Szegodnya, az RT és több más kapcsolódó szervezet mostantól világszerte ki van tiltva az alkalmazásainkból a külföldi beavatkozási tevékenységük miatt” – írta közleményében a vállalat.

A Meta alá tartozik a Facebook mellett az Instagram, a WhatsApp és a Threads is.

Az intézkedés várhatóan napokon belül életbe lép.

Oroszország egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar fedőcég is felbukkant az oroszok által pénzelt amerikai médiavállalatról szóló vádiratban

Az Egyesült Államokban szeptember elején vádat emeltek az orosz RT két alkalmazottja ellen egy olyan amerikai médiacég titkos finanszírozása és irányítása miatt, amelyik több ezer videót tett közzé a Kreml érdekeinek előmozdítása és az elnökválasztás befolyásolása érdekében. A vádiratban egy magyar céget is megemlítenek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken leszögezte, hogy titkos hírszerzési műveletként kell kezelni az RT tevékenységét.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai aktivistákat ítéltek el az orosz befolyásolási művelethez kapcsolódó vádak alapján

Az orosz állami műsorszolgáltató kigúnyolta az amerikai lépéseket, és azzal is megvádolta Washingtont, hogy az újságírói tevékenységüket próbálják akadályozni.

A Meta friss tájékoztatójában arról írtak, hogy az orosz állami média eddig is próbálta leplezni az online tevékenységét, és várhatóan a jövőben is megtévesztéssel próbálnak majd élni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG