Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közel-Kelet: Washington 24 órában dolgozik azon, hogy elejét vegye az eszkalációnak


Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök a közel-keleti fejleményekről tarott fehér házi találkozón, 2024. augusztus 5-én
Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök a közel-keleti fejleményekről tarott fehér házi találkozón, 2024. augusztus 5-én

Az Egyesült Államok közölte, hogy éjt nappallá téve dolgozik a közel-keleti háború elhárításán. Közben Izraelben kedden folytatódik a készültség két nagy horderejű gyilkosság esetleges iráni megtorlása miatt.

Joe Biden amerikai elnök, akinek országa újabb hadihajókat és vadászrepülőgépeket küldött a térségbe Izrael támogatására, hétfőn válságtanácskozást folytatott nemzetbiztonsági csapatával.

Biden és vezető diplomatája, Antony Blinken csillapítani igyekszik a feszültséget, amely egyre nő, amióta múlt szerdán Teheránban feltételezett izraeli támadás végzett Iszmáíl Hanijével, a Hamász palesztin fegyveres csoport politikai vezetőjével.

Biden felhívta II. Abdullah jordán királyt, aki segített semlegesíteni az iráni drónokat és rakétákat az Izrael elleni áprilisi támadásban, Blinken pedig vezető katari és egyiptomi tisztségviselőkkel beszélt, akik a legfőbb közvetítőként léptek fel a tűzszünet érdekében Izrael és a Hamász tíz hónapja tartó háborújában.

„Intenzív diplomáciát folytatunk jóformán éjjel-nappal egy nagyon egyszerű üzenettel: minden félnek tartózkodnia kell az eszkalációtól” – mondta Blinken, miután csatlakozott más vezető tisztségviselőkhöz a Fehér Házban tartott találkozón.

Maszúd Peszeskján iráni elnök hétfőn kikelt Hanije meggyilkolása, illetve az izraeli „bűntettek” miatt „Gáza elnyomott és védtelen népe ellen”.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság semmiképp sem törekszik a háború és a válság terjesztésére a térségben, de ez a rezsim határozott választ kap a bűneire és az arroganciájára” – mondta egy Iránban járó magas rangú orosz tisztviselővel folytatott megbeszélésein az IRNA hivatalos hírügynökség szerint.

Hanije meggyilkolása – amelyet Izrael közvetlenül nem kommentált – néhány órával azután történt, hogy egy Bejrút elleni izraeli légicsapás megölte a libanoni Hezbollah mozgalom katonai vezetőjét, Fuad Sukrt.

Izrael a Hezbollahot vezető Hasszán Naszrallah jobbkezének nevezte Sukrt. Őt tartja felelősnek egy tizenkét gyermek halálát követelő rakétatámadásért az elcsatolt Golán-fennsíkon.

Naszrallah várhatóan beszédet tart kedden, Sukr halála után egy héttel.

Az Irán támogatását élvező csoportja szinte naponta csap össze a határon izraeli katonákkal azóta, hogy a Hamász október elején megtámadta Izraelt.

Egy biztonsági forrás szerint kedden négy Hezbollah-harcos vesztette életét egy Dél-Libanon elleni izraeli légicsapásban.

A tűzzel játszanak

Egy Tel-Avivban dolgozó európai diplomata azt mondta, hogy összehangolt válaszra számítanak Irántól és proxyerőitől, de az eszkaláció enyhítésére irányuló erőfeszítések folytatódnak.

„Ez nem jelent egyidejű választ minden fronton – tette hozzá, és nevének elhallgatását kérte, miután nincs felhatalmazása arra, hogy megszólaljon a kérdésben. – Abba kell hagyniuk a játszadozást a tűzzel, mert most nagyobb a tűzvész kockázata, mint október 7. óta bármikor” – tette hozzá.

Törökország hétfőn csatlakozott azokhoz a kormányokhoz, amelyek felszólították az állampolgáraikat, hogy hagyják el Libanont, ahol a Hezbollah székhelye van. Kína fokozott óvatosságot sürget.

Számos légitársaság felfüggesztette a Libanonba tartó járatait, vagy a nappali órákra korlátozta.

A libanoni nemzeti légitársaság, a Middle East Airlines kiegészítő járatokat indít azoknak, akik el akarnak utazni vagy vissza akarnak térni – közölte egy vállalati forrás.

A feszültség fokozódásával a dzsiddai székhelyű Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) szerdán összeül Palesztina és Irán kérésére, hogy megvitassa a térségben zajló fejleményeket – mondta az OIC illetékese.

A Közel-Keletet lefedő amerikai katonai parancsnokság vezetője, Michael Kurilla tábornok hétfőn Izraelbe érkezett, és találkozott Herci Halevi vezérkari főnökkel, akivel elemezték a biztonsági helyzetet – áll egy izraeli közleményben.

Iraki források szerint hétfőn rakétával lőttek egy amerikai katonákat befogadó iraki támaszpontot, miután július 30-án amerikai légicsapás ölt meg négy Irán-barát iraki harcost.

Sürgősen cselekedni

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólított fel „minden felet a befolyással bíró államokkal együtt, hogy sürgősen cselekedjenek a rendkívül bizonytalan helyzet megoldása érdekében”.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és iraki kollégája, Fuad Husszein hétfői közös nyilatkozatuk szerint „megegyeztek abban, hogy mindent megtesznek a regionális eszkaláció elkerülése érdekében”. Olaszország tölti most be a G7 országcsoport soros elnöki tisztét.

Irán által támogatott szíriai, libanoni, iraki és jemeni fegyveresek is belekeveredtek Izrael és a Hamász gázai háborújába, amelyet a palesztin csoport október 7-i Izrael elleni támadása váltott ki.

Az AFP izraeli hivatalos adatokra támaszkodó összesítése szerint a Hamász támadásában 1197 ember, többségében civil vesztette életét.

A palesztin fegyveresek 251 túszt ejtettek, akik közül 111-et még mindig Gázában tartanak fogva. Ebben benne van az a 39 ember is, aki az izraeli hadsereg szerint már nem él.

Hétfőn Tel-Avivban izraeliek ezrei gyűltek össze, hogy megemlékezzenek az ötéves túsz, Ariel Bibas születésnapjáról, és követeljék az ő és családja kiszabadítását.

Izrael megtorló hadjárata Gázában legkevesebb 39.623 embert ölt meg a Hamász által irányított terület egészségügyi minisztériuma szerint, amely nem közöl részleteket arról, hogy ebből mennyi a civil és mennyi a fegyveres áldozat.

A megszállt Ciszjordániában palesztin tisztviselők közölték, hogy az izraeli erők nyolc embert öltek meg kedden két különböző rajtaütésben.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG