Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy magyar fedőcég is felbukkant az oroszok által pénzelt amerikai médiavállalatról szóló vádiratban


Merrick Garland amerikai főügyész és Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója Washingtonban 2024. szeptember 4-én
Merrick Garland amerikai főügyész és Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója Washingtonban 2024. szeptember 4-én

Vádat emeltek szerdán a Russia Today (RT) két alkalmazottja ellen egy olyan amerikai médiavállalat titkos finanszírozása és irányítása miatt, amely több ezer, az orosz érdekeket támogató videót tett közzé. A vádiratban egy magyar céget is megemlítenek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) vádat emelt az RT két alkalmazottja, a 31 éves Kosztyantin Kalasnyikov, más néven Kosztya, és a 27 éves Elena Afanaszjeva, más néven Léna ellen, akik megsérthették a külföldi ügynökök regisztrációjára (FARA) vonatkozó törvényt, illetve pénzmosás gyanúja miatt – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott vádiratból.

A dokumentum szerint a Tennessee állambeli médiavállalat, a Tenet Media (a vállalat neve a vádiratban US Company-1-ként szerepel, de a dokumentum többi részlete alapján egyértelműen kikövetkeztethető, illetve a Szabad Európa több, egymástól független forrásból is megerősítette az információt, azóta pedig a CNN forrásai is – a szerk.), amely több prominens jobboldali online kommentátornak adott munkát, titokban az orosz kormány által támogatott befolyásolási művelet volt. Merrick Garland amerikai főügyész a közleményben elmondta: azzal vádolják a céget, hogy közel tízmillió dollárt kapott a Russia Today munkatársaitól „egy olyan terv részeként, amelynek célja az amerikai közönség számára rejtett orosz kormányzati üzeneteket tartalmazó tartalmak létrehozása és terjesztése”.

A Tenet olyan amerikai konzervatív figurákkal dolgozott korábban, mint

  • Dave Rubin, aki egyébként a kormányközeli Danube Institute eseményén is felszólalt tavaly a magyar gyermekvédelmi törvényt dicsérve;
  • Lauren Southern, akivel 2018-ban a Pesti Srácok készített exkluzív telefonos interjút arról, hogy mekkora bajban van a nyugati civilizáció;
  • Benny Johnson, aki a TikTokon dicsérte Orbánt, aki szerinte 46 másodpercen belül képes elpusztítani a Demokrata Pártot (a vádiratban szereplő leírás rá, illetve Dave Rubinra is illik, egyikük havi négyszázezer dollárt kapott heti négy videó elkészítéséért).

A Tenet Media alapítói pedig nem mások, mint a konzervatív YouTube-influenszer, politikai kommentátor, a BlazeTV házigazdája, Lauren Chen és férje, Liam Donovan. Chen Orbán Balázs Facebookján is felbukkant néhány napja, amikor Magyarországon járt az MCC Feszt előadójaként. A vádirat alapján Chenék tisztában voltak vele, hogy orosz állampolgárokkal dolgoznak, és nem regisztráltatták magukat az amerikai főügyésznél. Az általuk alkalmazott influenszerek azonban nem tudtak az orosz kapcsolatról.

A vádiratban egy magyar fedőcég neve is felbukkan (Hungarian Shell Entity 1). 2022 decemberében a Tenet elkezdett egy fiktív név alatt (Eduard Grigoriann) megjelenő ügyféllel dolgozni, hogy egy új YouTube-csatornát indítsanak Viewpoint Productions néven. 2023-ban Grigoriann azt mondta a cég egyik alapítójának, hogy találni kellene egy személyiséget, aki az új csatorna arca lehetne, és hogy a megfelelő jelölt esetében akár egy-kétmillió dollár körüli összeget is hajlandók fizetni évente. Tavaly január közepén az alapítók létrehoztak egy szerződésjavaslatot tehetségek felkutatására, amelyben az alapító ügynökként, egy magyar fedőcég pedig ügyfélként volt megnevezve. A magyar cégnek nincs nyilvánosan elérhető honlapja.

A Tenet egyik alapítója a szerződés szerint havi nyolcezer dollárra volt jogosult, plusz százalékos részesedésre az influenszerekkel kötött ügyletekből. Azt ezt követő hónapokban a Tenethez megérkeztek a megegyezés szerinti összegek, és elkezdtek új influenszereket felkutatni Grigoriann új YouTube-csatornájához.

A magyar cégen kívül van még egy kelet-európai szál a történetben, az egyik nyolcezer dolláros nyugtán ugyanis egy cseh fedőcég szerepel, amelynek a dokumentum szerint van elérhető honlapja. Ez alapján autóalkatrészekkel foglalkoznak.

A vádiratban egyébként egészen meghökkentő részletek is szerepelnek, például amikor az egyik Tenet-alapító, aki az általa alkalmazott YouTube-influenszereknek azt állította, hogy a pénz nyugat-európai üzletemberektől származik, e-mailt küld a befektetőinek, majd amikor nem kap rá választ, beüti a Google-be, hogy mennyi az idő Moszkvában. Hasonlóan furcsa történet, hogy amikor az RT-nél dolgozó Afanaszjeva a Tucker Carlsonról szóló videót akarja megosztani, amelyen Carlson éppen az egyik moszkvai áruházban ámuldozik, hogy mennyire csodálatos ott az élet, az egyik producer nem tartotta elég visszafogottnak ahhoz, hogy megosszák az oldalukon. (Végül a Tenet alapítói úgy döntöttek, hogy mégis posztolják.)

A fent említett RT-munkatársak részt vettek a Tenet Media működésében. Kalasnyikov például figyelemmel kísérte a Tenet belső kommunikációját, és videószerkesztőként szerkesztette is az általuk közzétett tartalmakat. Afanaszjeva (aki Helena Shudra és Victoria Pesti álnevet használt a Tenetnél) szintén szerkesztett, posztolt és napi szintű iránymutatást adott a cég munkatársainak. Gyakran arra utasította a dolgozókat, hogy oroszbarát álláspontokat, összeesküvés-elméleteket tegyenek közzé, például hogy Ukrajna és az USA felelős egy márciusi terrortámadásért a moszkvai Crocus City Hallban.

Több, az ügyben érintett influenszer is megszólalt azóta a közösségi oldalán; Johnson és Tim Pool azt állítja, hogy csupán áldozata a történetnek.

Érdekesség, hogy a Tenet Media egyik posztját maga az X (a korábbi Twitter) tulajdonosa, Elon Musk is megosztotta nemrég az X-en.

A vádirat összefoglalója megtalálható az amerikai igazságügyi minisztérium honlapján a vádirattal együtt.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG