Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar régiók vezetik a rák miatti halálozási statisztikát Európában


Agyi daganat sugárterápiás kezelésére használt készülék
Agyi daganat sugárterápiás kezelésére használt készülék

A lakosságszám arányában többen halnak meg rákban Magyarországon, mint bármelyik más európai országban – derült ki az Eurostat adataiból. Az országon belül a Közép-Dunántúlon a legmagasabb a halálozási ráta: itt 100 ezer főre 364 daganatos betegség miatti haláleset jutott.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szombaton tette közzé regionális évkönyvét (amit a Portfolio ismertetett), amelyben többek között egészségügyi mutatók, például az egyes betegségek gyakoriságainak statisztikái is szerepelnek. Ezek egyikében Magyarország a legrosszabb adatokat mutatja az egész Unióban: a nyolc magyar régió közül a legmagasabb kategóriába került a rákos betegségekkel kapcsolatos mutatókban.

Budapesten kicsivel jobb a helyzet, a Közép-Dunántúlon rosszabb

Az évkönyv a 2016-os adatok alapján készített térképet, ahol az egyes régiókat aszerint kategorizálták, hogy mennyi volt az évben a 100 ezer főre jutó, daganatos betegség okozta halálozások száma. Magyarország régiói, Budapest kivételével mind a piros, azaz a legsúlyosabb kategóriába kerültek. Magyarország mellett egyedül Horvátországban haltak meg ilyen sokan rákban, itt a három régióból három került a legrosszabb kategóriába.

Az egyébként általánosan elmondható, hogy a rák a kelet-közép-európai térségben jelenti a legnagyobb veszélyt az emberek életére. Magyarország és Horvátország mellett Romániában, Csehországban és Lengyelországban is többen halnak meg lakosságarányosan rákban az európai átlagnál. Szintén átlag feletti az arány az Egyesült Királyság egyes régióiban, a Baltikumban és Hollandiában. A legjobb mutatókat a Földközi-tenger medencéjében (Spanyolország, Dél-Olaszország, Törökország), illetve északi államokban (Finnország, Svédország) találjuk.

Magyarországon belül a közép-dunántúli régióban regisztrálták a legtöbb, rák okozta halálesetet – a térség egész Európában csúcstartó ebből a szempontból.

Vezető halálokok: tüdő- és vastagbélrák

Az Eurostat adatai szerint a legtöbb halálozást két ráktípus, a tüdő- és a vastagbélrák okozzák Európában. Ezek halálos kimenetelű előfordulása szintén a magyar régiókban a leggyakoribb.

A rákos betegségek mindenhol elsősorban az idősebb korosztályt veszélyeztetik, de a 65 év alattiak körében okozott halálozás szintén egy magyar régióban volt a leggyakoribbak: Észak-Magyarországon 100 ezer lakosra vetítve 174 ember halt meg rákban. Ezzel összefüggésben a magyar régiók nagy részében bőven az európai átlag alatt marad a születéskor várható átlagos élettartam is.

Sztoriban: a járványnál is nagyobb csapás érte az endósokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:08:34 0:00

Az európai átlagnál jóval rosszabb rákhelyzett több tényezővel is magyarázható. Ezek között van az egészségügyi ellátórendszer gyengesége, a szűrőprogramok alacsony elérhetősége, vagy az egészségkultúra problémái, vagyis az, hogy a veszélyeztetett emberek is elhanyagolják azokat a szűréseket, amellyel még korai, tehát gyógyítható stádiumban kiszűrhetők lennének a daganatos betegségek.

Életmód- és ellátásbeli probléma

Szintén szerepet játszhatnak az étkezési szokások, a dohányzás és az alkohlofogyasztás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Magyarország 2010-ben még a világon a nyolcadik, az EU-ban pedig második helyen állt egy főre jutó alkoholfogyasztásban. Igaz, azóta mintegy 14 százalékkal csökkent az egy főre jutó alkoholfogyasztás, de még így is az uniós átlag felett állunk szeszesital-fogyasztásban.

Carlo La Vecchia olasz epidemiológus-rákkutató 2019-ben arra mutatott rá, hogy az európai országokban a gazdasági fejlettség önmagában nem magyarázza meg a rákos betegséget elterjedtségét. Ezt mutatja például, hogy sok dél-európai régióban jóval kevesebben halnak meg rákban, mint a fejlettebb északiakban. Ez szerinte jórészt életmóddal, például a táplálkozással, a halban, zöldségben, és gyümölcsökben gazdag mediterrán diéta és a kontinens közepén, illetve északi részén fekvő országok kevésbé egészséges konyhájával függ össze. Az Eurostat adatai szerint egyébként Magyarország a zöldségfogyasztásban is a lista végén szerepel.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!

XS
SM
MD
LG