Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Majdnem puccs, megszavazott jutalom, feloszlatott fociklub: nem egyszerű az átmenet június és október között


Az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a voksokat a szavazatszámláló bizottság a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én
Az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a voksokat a szavazatszámláló bizottság a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én

Egyelőre komolyabb botrányok nélkül telt a június 9-i helyhatósági választások óta az idő azokban az önkormányzatokban, ahol váltás történt, de több helyen próbálkoztak a még regnáló önkormányzatok csalafintaságokkal. Ezekből szedtünk össze néhányat.

A nyilvánosság ereje akadályozta meg Győrben, hogy a június 9-én vesztes fideszes polgármester, Dézsi Csaba András – kihasználva a város közgyűlésében még meglévő többségét – puccsot hajtson végre Pintér Bence frissen megválasztott polgármesterrel szemben. A kifejezést a Tiszta Szívvel a Városért civil egyesület színeiben megválasztott Pintér Bence használta arra, hogy Dézsi még az utolsó pillanatban, egy június 25-re összehívott közgyűlésen kinevezze a város legnagyobb cégének élére a fideszes Németh Zoltánt.

A Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. a korábban újságíróként dolgozó Pintér Bence cikkeinek és kritikáinak gyakori tárgya volt átláthatatlan működése miatt. Az új polgármester szerint a társaság a korrupció melegágya, Németh Zoltán kinevezése pedig garancia lett volna rá, hogy nem lehet majd hatékonyan átvilágítani a vállalatot. Csakhogy, miután az új városvezető nyilvánosságra hozta Dézsi tervét, a győri Fidesz-frakció kihátrált a javaslat mögül.

Interregnum

A fenti eset csak egy példa arra, hogy milyen anomáliákat okozhat, hogy bár a helyhatósági választások június 9-én, az EP-választásokkal egy időben voltak, a megválasztott települési tisztségviselők csak októberben kezdhetnek el dolgozni. Addig a még regnáló, de a választók által már leváltott polgármester akár egyszemélyi döntéseket is hozhat közgyűlési ülések hiányában.

Borzolta a kedélyeket a már kifutó mandátumú XII. kerületi közgyűlés utolsó ülése is. Itt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely végzett az élen a Fidesz jelöltje, Fonti Krisztina alpolgármesterrel szemben. Pokorni Zoltán polgármester szintén összehívott még egy közgyűlést a választás után. Ezen többek között módosították a kerületi építési szabályzatot, ami Kovács Gergely szerint éppen Tiborcz István (a kormányfő, Orbán Viktor veje) egyik ingatlanberuházásának kedvez. Több új szerződést is kötöttek, például gyermekétkeztetésre, változtattak a polgármester jogkörein, megszüntették többek között a polgármesteri sajtófőnöki pozíciót.

Kovács Gergely szerint ezek az ő dolgát megnehezítő változtatások voltak. Pokorni Zoltán az ATV-ben erre úgy reagált, hogy a villanyra, gázra, közétkeztetésre vonatkozó szerződések szeptember 30-án lejárnak, így mindenképpen meg kell hosszabbítani őket, ingatlant pedig nem fognak már eladni.

Ehhez kapcsolódóan: A választói rendszer furcsaságai: a falu, ahol tizenhatan laknak, de harmincnyolcan szavaztak.

„Politikai bosszú”

A IV. kerületben ugyan maradt az ellenzéki vezetés, de a Momentum színeiben kormányzó Déri Tibort a DK-s Trippon Norbert követi. Az ellenzékben maradt Fidesz szerint így is érződik a stílusváltás, a DK már most „politikai bosszút” követett el. A június 28-i testületi ülésen ugyanis „a DK vezette baloldali többség előzetes egyeztetés nélkül felrúgta a rendszerváltás óta bevett gyakorlatot, miszerint a képviselői mandátumok arányában osztják el a különböző tisztségeket”. Ennek jegyében néhány kivétellel megszüntették valamennyi, Fidesz által delegált külsős bizottsági tag mandátumát, és az érintettek megkérdezése nélkül rakosgatták át másik bizottságba a tagokat. Ezenkívül a júniusi választáson mandátumot nyerő valamennyi Fidesz-képviselőt visszahívták a kerületi cégek vezetéséből.

Ehhez kapcsolódóan: Civil szervezetek: A magyar választások több ponton továbbra sem felelnek meg a demokratikus követelményeknek

Sárospatakon váratlanul veszített a fideszes Aros János. Ezt követően a mögötte álló közgyűlési többség megszavazott neki hathavi jutalmat „magas színvonalú munkájáért”. Ugyanezt kapta alpolgármestere, Sikora Attila. A képviselők az eredetileg egyhavi jutalmat az utolsó pillanatban módosították félévnyire. Maga Aros János is csodálkozott ezen, legalábbis a 444.hu-nak azt mondta: „keresi a lehetőséget”, hogy visszafizethesse a pénzt. A Miniszterelnökség azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy továbbra sem támogatják az ilyen jutalmak kifizetését.

Az eddigi talán legsajátosabb eset Körösladányban történt: itt – mint a HVG megírta – szintén meglepetésre kapott ki a fideszes városvezetés. Az eredmény ismeretében másnap a helyi NB III-as fociklub vezetői összehívtak egy elnökségi ülést, és megszavazták saját feloszlásukat. Hogy egyértelmű legyen, be is jelentették, hogy az előző idényben egyébként negyedik helyen végző, ezzel „sporttörténelmi sikert” elérő Körösladány MSK „meghajol a választók akarata előtt”, és a következő idényben nem indít felnőttcsapatot semmilyen osztályban.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG