Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Matteo Salvini Budapesten találkozik Orbán Viktorral


Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart a G7-ek közlekedési minisztereinek találkozóján Milánóban, Olaszországban 2024. április 13-án
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart a G7-ek közlekedési minisztereinek találkozóján Milánóban, Olaszországban 2024. április 13-án

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes megköszönte Orbán Viktor magyar kormányfőnek a kiállást, miután a palermói ügyészség hat év börtönt kért rá egyebek mellett hivatali visszaélés vádjával, amiért öt éve hetekig nem engedte, hogy kikössön egy civil hajó, amely migránsokat mentett a Földközi-tengerből.

A Facebookon köszönte meg Matteo Salvini Orbán Viktor támogató szavait, és bejelentette, hogy Budapestre jön – számolt be a Telex. „Köszönöm Orbán Viktornak, akivel pénteken találkozom a gyönyörű Budapesten. Nem a perek és a fenyegetések fogják megállítani a változás és a szabadság szelét, amely átjárja Európát!” – írta.

Arra a perre utalt, amelyet több mint három évvel ezelőtt indított ellene a palermói ügyészség emberrablás és hivatali visszaélés vádjával, és szombaton hat év börtönt kért a volt belügyminiszterre, a jelenlegi miniszterelnök-helyettesre.

Orbán Viktor hétfőn az X-en reagált a hírre. „Európa legbátrabb hazafiját megbüntetnék a migráció megállítása miatt. Folyamatosan büntetik azokat, akik megvédik Európát. Mi folyik itt?” – írta, hozzátéve, hogy Salvini „a mi hősünk”.

Salvini 2019 augusztusában belügyminiszterként 21 napig várakoztatta a spanyol Open Arms civil szervezet hajóját 163 migránssal a fedélzetén, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki. Hivatali visszaéléssel, nemzetközi egyezmények megsértésével és a migránsok személyi szabadságának korlátozásával vádolják. Azon a nyáron több hasonló hajó kikötését akadályozta.

Matteo Salvini 2018. június 1. és 2019. szeptember 5. között volt olasz belügyminiszter, majd 2022. október 22-től miniszterelnök-helyettes, valamint infrastrukturális és közlekedési miniszter. 2013 óta az Északi Liga elnöke.

XS
SM
MD
LG