Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megugrott az orosz cseppfolyósított földgáz francia importja, Ukrajna támogatói megpróbálnak közbelépni


Cseppfolyósított földgázzal töltenek fel egy tartályhajót az oroszországi Prigorodnoje kikötőjében 2021. október 29-én
Cseppfolyósított földgázzal töltenek fel egy tartályhajót az oroszországi Prigorodnoje kikötőjében 2021. október 29-én

A kereskedelmi adatok friss elemzése szerint az év első felében több mint kétszeresére nőtt a Franciaországba szállított orosz cseppfolyósított földgáz mennyisége, miközben Európa próbál elállni az olyan energiabeszerzésektől, amelyek segítik finanszírozni a Kreml ukrajnai invázióját.

Európa korlátozta az orosz olaj importját, de a földgáz behozatalát továbbra is engedi. Bár a francia vállalatok importálják a legtöbbet, egy elemzés szerint az EU-tagországok összesen hét százalékkal több orosz LNG-t, vagyis – a könnyebb óceáni szállítás érdekében – hűtött és cseppfolyósított földgázt importáltak az év első felében, mint az előző év azonos időszakában.

Oleh Szavitszkij, az orosz fosszilis tüzelőanyagokkal szembeni szigorúbb szankciókért kampányoló Razom We Stand nonprofit szervezet alapítója azt mondja, hogy „döbbenetesen letért a pályáról” az EU-nak az a célkitűzése, hogy 2027-ig fokozatosan kivezesse az összes orosz fosszilis tüzelőanyagot. Szerinte az orosz LNG-t vásároló országok szabotálják a kontinens energiaellátásának átalakítását, és milliárdokkal járulnak hozzá Oroszország háborús erőfeszítéseihez.

Az európai kormányok szerint az orosz gázimport teljes betiltása az egekbe küldené az energia- és fűtésszámlákat, és az ipari gázfelhasználók is megszenvednék.

Az elemzést először az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) adta közzé – ez egy amerikai nonprofit szervezet, amelynek az a célja, hogy felgyorsítsa a világ átállását fenntarthatóbb energiára.

Az intézet tájékoztatása szerint a francia cégek csaknem 4,4 milliárd köbméter orosz LNG-t importáltak az év első felében, szemben az egy évvel ezelőtti valamivel több mint kétmilliárd köbméterrel. Az IEEFA arról írt, hogy a sorban következő legnagyobb importőröknél, Spanyolországnál és Belgiumnál egyszázalékos növekedést, illetve 16 százalékos csökkenést tapasztaltak.

A TotalEnergies francia energiaipari óriás, amely az Associated Press által megtekintett, januártól júniusig terjedő rakománylista szerint az import legnagyobb részét végezte, azt mondta: kötik azok a szerződések, amelyeket még Oroszország ukrajnai inváziója előtt írt alá. A francia pénzügy- és gazdasági minisztérium közölte az AP-vel, hogy a húti lázadók támadásai a Szuezi-csatornán áthaladó hajók ellen kikényszerítették az LNG-import átalakítását – a gáz a Közel-Keletről már nem jut el könnyen Európába, míg az orosz útvonal az Északi-sarkvidékről továbbra is zavartalan.

A minisztérium megjegyezte, hogy Franciaország Európa egyik fő LNG-belépési pontja. Franciaországban és Spanyolországban van a legtöbb, hét-hét LNG-terminál Európában.

Miközben Franciaország több orosz LNG-t importált, más beszállítóktól, köztük az Egyesült Államoktól, Angolától, Kameruntól, Egyiptomtól és Nigériától kevesebbet hoz be – az elemzés szerint megközelítőleg annyival kevesebbet, mint amennyivel többet vásárol Oroszországtól. Ezeknek az országoknak az exportját egyik esetben sem érintik a vörös-tengeri támadások.

Az orosz LNG árazási adatai nem nyilvánosak, de általában jár valami engedmény, mert egyes vásárlók nem akarnak orosz cseppfolyósított gázt – mondja Jason Feer, a Poten & Partners energiatanácsadó cég globális vezetője.

A többletgázt nem használják fel a francia háztartásokban vagy az iparban; a kereslet kilenc százalékkal esett vissza Franciaországban az év első felében a tavalyihoz képest. Eközben Franciaország Belgiumba irányuló vezetékesgáz-exportja a Kpler szerint csaknem tíz százalékkal nőtt az első hat hónapban. Azt nem lehet megmondani, hogy az exportból mekkora volt az orosz LNG részesedése.

„Ez azt mutatja, hogy egyesek pénzt csinálnak a kereskedelemből” – mondta Feer.

Oroszország legnagyobb LNG-projektje az északi-sarkköri Jamal-félszigeten valósult meg – ez egy vegyes vállalat a TotalEnergies részvételével, amely húsz százalékot birtokol a cégből. A 2018-ban aláírt szerződés értelmében a TotalEnergies kötelezettséget vállalt arra, hogy évente négymillió tonna gázt vásárol onnan.

A TotalEnergies e-mailben közölte, hogy a jog szerződései betartására kötelezi, és „ezt mindaddig meg is teszi, amíg az európai kormányok szükségesnek tartják az orosz gázt az Európai Unió ellátásának biztonsága érdekében”.

A vásárlást csak új szankciók bevezetése esetén lehetne felfüggeszteni – áll a közleményben. A TotalEnergies közölte, hogy orosz LNG importja Európába valójában csökkent a vizsgált időszakban.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint 2021 és 2023 között jelentősen visszaesett az orosz gázimport.

Az ideiglenes volumennövekedés „nem kérdőjelezi meg az elmúlt két év uniós eredményeit – mondta Adalbert Jahnz szóvivő. – Diverzifikáltuk az importunkat, a szükséges gáz nagy részét megbízható partnerek szállítják, köztük Norvégia és az Egyesült Államok.”

Szavitszkij a Razom We Standtől arra szólította fel az EU-t, hogy vezessen be teljes áruembargót. A TotalEnergiesnek „nem kellene szabad kezet adni ahhoz, hogy orosz gázfüggésben tartsa Európát” – mondta.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG