Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mérföldkőnek számító döntés született Dél-Koreában az azonos nemű párokról


Egy queer kulturális fesztivál résztvevői Szöulban 2022. július 16-án
Egy queer kulturális fesztivál résztvevői Szöulban 2022. július 16-án

Dél-Korea legfelsőbb bírósága csütörtökön kimondta, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan egészségbiztosítási ellátásban részesülhetnek, mint a heteroszexuálisok. Az emberi jogi csoportok üdvözölték a mérföldkőnek számító döntést.

A legfelsőbb bíróság határozata szerint diszkriminatívnak minősül, így sérti az egyenlőség alkotmányos elvét, ha az állami egészségbiztosítási hivatal megtagadja a házastársaknak járó biztosítást a meleg pároktól.

A csütörtöki ítélet jogerős, nem lehet fellebbezni ellene.

„A mai döntés történelmi győzelem az egyenlőség és az emberi jogok szempontjából Dél-Koreában – áll az Amnesty International közleményében. – A bíróság fontos lépést tett a rendszerszintű diszkrimináció felszámolása és a mindenkinek járó esélyegyenlőség biztosítása felé.”

A jogi csata azután kezdődött egy meleg pár, Szo Szong-vuk és Kim Jong Min, illetve az Országos Egészségbiztosítási Szolgálat között, hogy a biztosító megtagadta, hogy Kim eltartottjaként vegye nyilvántartásba Szót, ami közigazgatási per indítására késztette Szót.

2022-ben a szöuli közigazgatási bíróság a biztosítónak adott igazat, ám 2023 februárjában a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, mondván: Szo házastársi fedezeti jogának megtagadása észszerű indokok nélkül diszkriminatív, hiszen heteroszexuális házastársaknak járnak az ilyen juttatások.

Az elmúlt években fokozatosan, de biztosan változott a dél-koreai társadalom véleménye a nemek közötti egyenlőségről, ám sokak szerint hosszú utat kell még megtennie az ázsiai országnak ahhoz, hogy más fejlett országok szintjére jusson el ezen a téren. Dél-Korea jogilag nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG