Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi az a THAAD rendszer, és miért telepíti az Egyesült Államok Izraelbe?


A THAAD rendszer működés közben
A THAAD rendszer működés közben

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy THAAD fejlett rakétavédelmi rendszert telepít Izraelbe. Ezzel szakértők szerint a zsidó állam megerősítése a cél az esetleges iráni támadásokkal szemben.

Az Egyesült Államok friss bejelentése a ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó rendszer telepítéséről és a működtetéséhez szükséges mintegy száz katona küldéséről szól. A Pentagon október 13-án arról számolt be, hogy a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) ütege megerősíti kulcsfontosságú szövetségesének már amúgy is rendkívül hatékony légvédelmét. Egyelőre nem tudni, hogy mikor érkeznek meg az amerikai eszközök és katonák.

Mi az a THAAD?

A THAAD a legfejlettebb és legerősebb rakétaelhárító rendszerek közé tartozik az amerikai arzenálban. Izrael már jelenleg is több, az Egyesült Államokkal közösen kifejlesztett légvédelmi rendszert használ a különböző távolságból kilőtt drónok és rakéták elhárítására; ilyen a Vaskupola, a Dávid Parittyája és a Nyíl.

A THAAD rendszer fejlett radarral rendelkezik, amely nagyobb távolságból is képes a rakéták észlelésére, ennek megfelelően elfogórakétái is nagy hatótávolságúak. „Ez egy sokkal jobb rakétaelhárító rendszer” – mondta Hossein Aryan szakértő, aki szerint a THAAD-nak jóval nagyobb a hatótávolsága az izraeli légvédelem jelenlegi képességeinél.

Miért telepít ilyen rendszert az Egyesült Államok Izraelbe?

Azután született meg az amerikai döntés, hogy Irán október 1-jén száznyolcvan ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre. A támadás egyesek szerint feltárta a zsidó állam védelmének gyenge pontjait. Aryan szerint ezért Washington erősíteni szeretné az izraeli rakétavédelmi képességeket egy esetleges újabb iráni légicsapás-sorozat esetére.

Az iszlám köztársaságnak ez volt az eddigi legnagyszabásúbb közvetlen támadása fő ellensége ellen, amelyet válasznak szánt Izrael libanoni offenzívájára és a Hezbollah síita fegyveres szervezet elleni akcióira.

Izrael elbagatellizálta az iráni támadás által okozott károkat, a műholdképek viszont azt mutatják, hogy mintegy harminc ballisztikus rakéta csapódott be a dél-izraeli Nevatim légi támaszpont környékén. A felvételeken láthatók az épületekben és a kifutópályában keletkezett károk.

Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer működés közben 2024. október 1-jén
Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer működés közben 2024. október 1-jén

Ezen a bázison amerikai gyártmányú F–35-ös vadászgépek is állomásoznak. A szakemberek szerint nem sokon múlt, hogy az iráni rakéták nem találták el ezeket a katonai repülőket. Egy iráni rakéta az izraeli hírszerzés (Moszad) tel-avivi központjának közelében csapódott be, ahol nagy kráter keletkezett.

Izrael kemény választ ígért az iráni rakétatámadásra.

Közben a Dél-Libanon nagy részét ellenőrző, iráni támogatású Hezbollah dróntámadásában négy izraeli katona életét vesztette október 13-án. Shashank Joshi, a londoni King’s College vendégkutatója szerint az Egyesült Államok azért döntött most a THAAD rendszer telepítéséről, mert „arra számíthat, hogy Izrael nagyszabású megtorlásra készül a közelmúltbeli iráni rakétatámadásra válaszul, ez pedig valószínűleg újabb iráni csapást von majd maga után”.

Aláhúzta, hogy Izrael célba veheti az iráni katonai infrastruktúrát, a teheráni vezetést, de akár az ország nukleáris létesítményeit is. „Bármelyik lehetőséget választja, az iráni vezetés valószínűleg megtorló lépéseket fog tenni katonai erővel” – figyelmeztetett.

XS
SM
MD
LG