Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mussolini unokája kilépett Meloni szerinte túlságosan jobbra sodródott pártjából


Giorgia Meloni
Giorgia Meloni

Benito Mussolini egykori olasz fasiszta diktátor unokája csütörtökön bejelentette kilépését a Giorgia Meloni kormányfő vezette Olaszország Fivérei (FdI) pártból, mivel szerinte túlságosan jobboldalivá vált.

Rachele Mussolini, aki 2021-ben még az FdI színeiben nyert képviselői helyet a római önkormányzati választáson, most arról számolt be, hogy átül inkább a centristább Hajrá, Olaszország (FI) soraiba. „Itt az ideje, hogy új lapot kezdjek, és csatlakozzak egy olyan párthoz, amelyről úgy érzem, közelebb áll mérsékelt és centrista álláspontomhoz” – mondta az ötvenéves politikus.

Az Olaszország Fivérei gyökerei a Benito Mussolini egykori fasiszta vezér hívei által a második világháborút követően, 1946-ban alapított Olasz Szociális Mozgalomhoz (MSI) kötődnek. Meloni 2022-es hivatalba lépése óta igyekszik pártját fősodorbelibb, konzervatív erőként feltüntetni. A kritikusok szerint azonban ez csupán a kirakat, az FdI továbbra is keményvonalas álláspontot képvisel például a bevándorlás, az abortusz és az azonos neműek szülői jogainak kérdésében.

Ehhez kapcsolódóan: Egykori szélsőjobboldali aktivista lehet Olaszország következő miniszterelnöke

A jelenlegi jobboldali kormánykoalíciónak a Hajrá, Olaszország is tagja, a párt azonban a szabadságjogok tekintetében liberálisabbnak számít az elemzők szerint. Bennfentes források azt állítják, hogy épp a jogokkal kapcsolatos kérdések játszhattak fontos szerepet Mussolini döntésében, miután augusztusban szembement Melonival az Imán Helif algériai ökölvívó neme körül kialakult vitában. Az olasz Angela Carini hamar feladta a mérkőzést a később aranyérmet nyerő bokszolóval szemben, amit az olasz kormányfő úgy kommentált, hogy nem volt egyenrangú a meccs, ugyanis az algériai sportolót kizárták az előző világbajnokságból, mert nem felelt meg a nők közötti indulás feltételeinek. „Amíg az ellenkezőjét nem bizonyítják, addig Imán Helif nő, és méltatlan boszorkányüldözést szenvedett el” – vélekedett Mussolini.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG