Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Két nap múlva az ország fellélegezhet


Levonuló árhullám Budapesten, a Duna belvárosi szakaszán 2024. szeptember 22-én
Levonuló árhullám Budapesten, a Duna belvárosi szakaszán 2024. szeptember 22-én

A Duna felső szakaszán a vártnál gyorsabb az apadás, délben tetőzik Bajánál az árvíz. A védekezés a vége felé jár, másfél-két nap, és az ország megkönnyebbülhet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A meteorológusok nem jeleztek csapadékot, így nem várható, hogy utánpótlása lesz az árhullámnak. Már kifelé jövünk a bajból, enyhül a nyomás, de még ki kell tartani, másfél-két nap múlva az ország fellélegezhet, mert túl leszünk a 2024-es nagy dunai árvízen is – mondta a miniszterelnök.

Eddig sikerült a vizet benn tartani a mederben, egyetlen olyan szakasz volt a Lajtán, ahol nem volt lehetséges, de ott sem tört át, hanem a szakemberek engedték ki egy ideiglenes víztározóba – közölte a kormányfő.

Jó hír, hogy nincs utánpótlása az árhullámnak. A Duna délben tetőzik Bajánál, ahol harmadfokú a készültség. A felső szakaszán gyorsabb az apadás a vártnál, Mosonmagyaróvárnál nyolcvan centit, Esztergomnál száz centit, Vácott 92 centit, Budapesten 74 centit apadt. A szombati 755 helyett vasárnap már csak hétszáz kilométeren zajlott a védekezés, a védekezők létszáma 5025-ről mintegy 4400-ra csökkent. A regisztrált önkéntesek száma 195 fő, a beépített homokzsákok száma 1.903.100. 2013-ban 19,6 milliárd forintba került a védekezés, ebből a vízügy része 9,8 milliárd volt, ami ma 16 milliárd forintot érne. Szerinte most ötmilliárd forintból kijön ugyanez – ismertette a számokat.

A kedd lesz az utolsó nap, amikor a vízszint harmadfokú készültség felett lesz, ezt követően „az élet visszaáll a rendes kerékvágásba” – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.

Láng István közölte: Báta, Bár, Dunaszekcső, Madocsa, Baja és Mohács teljes készültséggel várja a tetőzést. A rendvédelem munkatársai 59 helyszínen vannak jelen országszerte az árvíz elleni védekezésben, zömében a Duna déli szakaszán – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence azt mondta: a katasztrófavédelem 95 szivattyút üzemeltet – ezek száma vasárnap még száz felett volt –, valamint ötven teljes és két félpályás közúti lezárás ad munkát a rendőröknek.

A továbbra is elzárt Kisorosziból az elmúlt 24 órában egy hatéves kislányt kellett az ott állomásozó mentőcsoportnak hajóval kihoznia, akit mentőautóval vittek kórházba – tájékoztatott az államtitkár.

Ehhez kapcsolódóan: „Szembejött velem egy mobil vécé, de aztán visszaúszott a gazdájához” – Így lett Kismaros egy részéből Velence

XS
SM
MD
LG