Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt és fél éve nyomoznak a triatlon szövetséghez köthető költségvetési csalás ügyében


Polt Péter legfőbb ügyész
Polt Péter legfőbb ügyész

Még nincs gyanúsítottja az öt és fél éve indult nyomozásnak, amelyben a Magyar Triatlon Szövetség vezetői, köztük Orbán Viktor fogorvosa, a gyanú szerint túlárazott szerződésekkel és fiktív teljesítésekkel szerveztek ki „horribilis” összegeket maguknak – közölte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, miután megkapta Polt Péter legfőbb ügyész válaszát az ügyben feltett kérdésére.

Polt Péter válasza szerint öt és fél éve még mindig nyomoznak az akkor Orbán Viktor fogorvosa által vezetett Magyar Triatlon Szövetségből „horribilis számlákkal elszervezett pénzek miatt”. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ügyében még mindig nincs gyanúsított – írta Hadházy Ákos a Facebookon.

Az ellenzéki képviselő által közzétett levélben Polt Péter azt írta, hogy a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a NAV által folytatott nyomozás változatlanul felderítési szakban van, gyanúsított még nincs.

A 2019. április 19-én elrendelt nyomozásban a hatóság 14 különböző, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a 2016–2018-as években a Magyar Triatlon Szövetség részére nyújtott támogatás felhasználását vizsgálja. A bűncselekmények teljes körű felderítése érdekében nagy mennyiségű okirati bizonyítási eszköz beszerzésére került sor, ezek értékelése időigényes volt, emellett a hatóság jelentős számú tanút hallgatott ki – írta Polt Péter, hozzátéve, hogy a nyomozás befejezésének időpontja nem határozható meg.

Hadházy Ákos szerint érdekes, hogy az ügyet feltáró volt gazdasági nyomozó, Csőgör Péter meghurcolását ugyanakkor „már régen elintézte az államgépezet”.

Hadházy Ákos már 2021 decemberében beszámolt arról, hogy az Orbán Viktor fogorvosa által vezetett Magyar Triatlon Szövetség ellenőrző testülete elnökének – aki akkor gazdasági nyomozó volt – szemet szúrt a rengeteg gyanús számla. Feljelentést tett, ami rengeteg, sokszorozottan túlárazott vagy a szövetség vezetői nevén lévő cégek általi fiktív teljesítésekről kiszámlázott kiadást sorol fel – számolt be Hadházy Ákos.

A képviselő szerint a feljelentés annyira alapos volt, hogy az ügyészség nem tudta megtagadni a nyomozást, „de a szövetség pénzeit bezsebelő”, legtöbbször semmilyen bevétellel nem rendelkező alvó cégek beperelték a nyomozót a „jó hírnevük” megsértése miatt.

Összesen 16, az ügyben érintett cég adott be ellene keresetet, egyenként egy-egy millió forintot követelve azért, mert a nyomozó egy e-mailben elküldte a feljelentést a triatlonszövetség néhány száz tagjának.

Első fokon a Budapest Környéki Törvényszék helyt adott a keresetnek, egyenként 350 ezer forintot ítélt meg a 16 cégnek. Az ítélőtábla ezt a döntést jogerősen megváltoztatta, és elutasította a követeléseket. A Kúria később azonban hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet, vagyis Csőgör Péternek fizetnie kellett. Az indoklás szerint azzal sértette meg a 16 cég jó hírnevét, hogy nyilvánosságra hozta a feljelentést. A Kúria szerint egy feljelentés „az ártatlanság vélelme miatt” senki másra nem tartozik, mint a nyomozó hatóságra, azt „törvényi felhatalmazás nélkül a hatóságon kívül más személy nem ismerheti meg” – írta Hadházy Ákos a döntést követően, 2022 novemberében.

Az ellenzéki képviselő 2021 októberében arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor fogorvosa 1,2 milliárd forint uniós pénzt kapott a kecskeméti Fogászati Turizmust Kutató és Fejlesztő Intézetre, amely egy háromemeletes új irodaház, és amikor Hadházy Ákos megnézte a helyszínen, teljesen üres volt.

„Egy árva lélek nem kutat semmit benne, és semmi nyomát nem találtam annak, hogy valaha is kutatott volna” írta akkor Hadházy Ákos.

XS
SM
MD
LG