Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óva int a NATO és Oroszország konfliktusától Erdoğan


A török elnök és felesége érkezése a marylandi Andrews légi támaszpontra a 2024-es washingtoni NATO-csúcs előtt, 2024. július 9-én
A török elnök és felesége érkezése a marylandi Andrews légi támaszpontra a 2024-es washingtoni NATO-csúcs előtt, 2024. július 9-én

Recep Tayyip Erdoğan török elnök óva intett attól, hogy a NATO és Oroszország konfliktusba keveredjen. A szövetség Ukrajna megerősítését célzó csúcstalálkozóján azt mondta, hogy a diplomáciát is opcióként kell kezelni.

A washingtoni csúcson elhangzott bejelentések között szerepelt többek között F–16-osok átadása Ukrajnának, illetve hogy Washington nagy hatótávolságú rakéták telepítését tervezi Németországba. Oroszország arra figyelmeztetett, hogy nem hagyja válasz nélkül a NATO „nagyon komoly fenyegetéseit”.

„Nyíltan megosztottam a véleményemet: soha nem szabad megengedni, hogy a NATO részese legyen az ukrajnai háborúnak” – mondta Erdoğan a NATO létrejöttének 75. évfordulóján tartott csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Ehhez kapcsolódóan: Mark Rutte új NATO-főtitkárnak nagy szüksége lesz konszenzusteremtő képességére

Erdoğan közölte: Törökország, amely más NATO-tagoktól eltérően nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatja „Ukrajna területi integritását és szuverenitását”.

„Hangsúlyoztam azt is, hogy a diplomáciát nem szabad kizárni, és a tárgyalások nem feltétlenül jelentenek megadást” – tette hozzá.

Donald Trump republikánus elnökjelölt – aki előző ciklusában szoros, jóllehet bonyolult kapcsolatot alakított ki Erdoğannal – arról beszélt, hogy kikényszeríti a rendezést Ukrajnától, ha novemberben legyőzi Joe Biden elnököt.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor Donald Trumpról: A nap jó híre: ő meg fogja oldani!

Biden arra használta a csúcstalálkozót, hogy egyesítse a nyugati szövetségeseket Ukrajna védelmében a folyamatos fegyverszállítások révén és az ukrán NATO-csatlakozásra tett ígéretekkel – az utóbbi vörös posztó Vlagyimir Putyin orosz elnök szemében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz hírügynökségek szerint kijelentette: a NATO most „teljes mértékben belekeverte magát az ukrajnai konfliktusba”.

Egyensúlyteremtés

Törökország a teljes körű orosz invázió 2022-es kezdete óta kiegyensúlyozott viszonyra törekszik két fekete-tengeri szomszédjával, Oroszországgal és Ukrajnával. Drónokat küldött Ukrajnának, de elzárkózott attól, hogy csatlakozzon a Moszkvával szemben elrendelt nyugati szankciókhoz.

Tavaly Erdoğan Volodimir Zelenszkij elnökkel találkozva azt mondta, hogy Ukrajna kétségtelenül megérdemli a NATO-tagságot.

Ehhez kapcsolódóan: Valamennyi NATO-tagállam támogatta Ukrajna csatlakozáshoz vezető visszafordíthatatlan útját

A török elnök csütörtökön lekicsinylően beszélt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) befolyásáról. Ezt a regionális tömböt Moszkva és Peking az amerikai hegemónia ellensúlyának tartja.

„Nem gondoljuk, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet a NATO alternatívája volna” – mondta.

Törökország 2012 óta az SCO partnerországa. Erdoğan a hónap eleji csúcstalálkozón kijelentette, hogy teljes jogú tagságra törekszik.

Namık Tan, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője, aki korábban Törökország amerikai nagykövete volt, Oroszországgal fenntartott baráti kapcsolatai miatt bírálta a kormányt.

„Mi voltunk az egyetlen NATO-ország, amely múlt héten részt vett a 24. SCO-csúcson” – írta az X-en.

„Ez nem ellentmondás?”

Erdoğan, akinek a politikai iszlámig nyúlnak a gyökerei, és hangosan bírálja Izraelt, a NATO nagyobb mértékű részvételét is szorgalmazta Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport háborújában.

„Véget kell vetni Izrael fenyegetéseinek és a konfliktus kiterjesztésére tett kísérleteinek – mondta –, máskülönben térségünknek súlyosabb konfliktusok, sőt háború veszélyével kell szembenéznie.”

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG