Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pozitív lett Biden elnök Covid-tesztje Las Vegas-i kampányútján, a tünetek enyhék


Joe Biden érkezése a doveri légi támaszpontra Delaware-ben. Ebben az államban lévő otthonában helyezte magát karanténba az amerikai elnök 2024. július 17-én
Joe Biden érkezése a doveri légi támaszpontra Delaware-ben. Ebben az államban lévő otthonában helyezte magát karanténba az amerikai elnök 2024. július 17-én

Pozitív lett Joe Biden elnök Covid–19-tesztje szerdán, amikor kampánya részeként Las Vegasba utazott. A tünetei enyhék, beleértve a fertőzés okozta általános rosszullétet – közölte a Fehér Ház.

Sajtótitkára, Karine Jean-Pierre elmondta, hogy Biden delaware-i otthonába repül, ahol „elszigeteli magát, és ezalatt az idő alatt továbbra is maradéktalanul ellátja az összes feladatát”. A hírt először az UnidosUS elnök-vezérigazgatója, Janet Murguía osztotta meg, aki a csoport Las Vegas-i kongresszusán azt mondta a vendégeknek: az elnök sajnálja, hogy nem lehet ott, amiért pozitív lett a vírustesztje.

Dr. Kevin O’Connor, az elnök orvosa szerdán arról számolt be, hogy a 81 éves Bidennél „ma délután felső légúti tünetek jelentkeztek; orrfolyás és száraz köhögés, valamint általános rossz közérzet”. A pozitív Covid–19-teszt után Bidennek Paxlovid vírus elleni gyógyszert írtak fel, már be is vette az első adagot – tette hozzá.

A tervek szerint Biden szerda délután szólalt volna fel a Las Vegas-i UnidosUS rendezvényen, hogy megnyerje magának a spanyol anyanyelvű szavazókat a novemberi választások előtt. Ehelyett a reptérre indult, hogy Delaware-be repüljön, ahol az eredeti elképzelések szerint egyébként is eltöltött volna egy hosszú hétvégét Rehoboth Beach-i otthonában.

Biden egészségi állapota és állóképessége a mostani diagnózistól függetlenül is élénken foglalkoztatja a közvéleményt a Donald Trump volt elnökkel folytatott katasztrofális vita után, amelyet követően demokraták sora adott hangot aggodalmának, hogy Biden nem lesz képes sikerrel harcba szállni egy újabb elnöki ciklusért.

Biden óvatosan ment fel az Air Force One lépcsőjén, és azt mondta a vele utazó újságíróknak: „Jól érzem magam.” Maszk nem volt rajta.

Az elnök előzőleg a Las Vegas-i Original Lindo Michoacan étteremben járt, üdvözölte az ott lévőket, majd interjút adott az Univisionnek.

Bident annak idején beoltották a Covid–19 ellen, és több emlékeztető oltást is kapott. A vakcinák rendkívül hatékonynak bizonyultak a vírus okozta súlyos megbetegedések és halálozások csökkentésében. A Covid–19 több mint egymillió ember halálát okozta az Egyesült Államokban a járvány 2020-as kitörése óta. A Paxlovid bizonyítottan csökkenti a súlyos megbetegedés és a halálozás esélyét, ha a fertőzés korai szakaszában kezdik szedni, de összefüggésbe hozták az úgynevezett rebound hatással, amikor a vírus néhány nap elmúltával visszatér.

Biden koronavírustesztje utoljára 2022 nyarán volt pozitív, akkor az elsődleges vírusfertőzés rövid idő után kiújult.

Egészségügyi tisztviselők a közelmúltban arról számoltak be, hogy egyre többen keresik fel a sürgősségi osztályokat és kerülnek kórházba Covid–19 miatt az Egyesült Államokban. Az ország nagy részén – különösen délnyugaton – határozottan nő a pozitív teszteredmények száma.

Ukrajnának tett ígéretekkel és egy nyelvbotlással zárult a NATO-csúcs
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:33 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG