Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Senki sincs biztonságban” – élet a pakisztáni tálibok uralma alatt


A Pakisztán északnyugati Haibar-Pahtúnhva tartományában lévő Bannu lakói a békéért tüntettek júliusban
A Pakisztán északnyugati Haibar-Pahtúnhva tartományában lévő Bannu lakói a békéért tüntettek júliusban

A Tehrik-e Taliban Pakisztán (TTP) szélsőséges tálib szervezet újra megerősödött Pakisztán északnyugati részén; több százezer emberre kényszeríti rá brutális uralmát.

Akik a TTP ellenőrzése alatt élnek, azt mondják, hogy a szélsőséges iszlamista csoport súlyosan korlátozta a szabadságjogokat, például a nők jogait, egyes területeken mindennaposak a gyilkosságok, az emberrablások, a zsarolás és a zaklatás.

A TTP-t 2014-ben egy jelentős pakisztáni katonai offenzíva kiszorította a bázisairól. Az elmúlt években azonban visszaszivárogtak, és újra az ellenőrzésük alá vontak területeket Pakisztán északnyugati részén, Haibar-Pahtúnhva tartományban, ahol jelenleg a 34 körzetből tízben aktívak. A TTP fegyveresei gyakran csak éjszaka uralják a területet, miután a kormányerők visszavonulnak a bázisaikra. A helyiek szerint sokan nem mernek kimozdulni sötétedés után, mert félnek a fegyveresektől.

A TTP visszatérése a régióba elvándorlást indított, több ezer szakember, üzletember és gazdag földbirtokos menekült el a térségből. „Senki sincs biztonságban, egyetlen hely sem mentes a jelenlétüktől. Megerősödve tértek vissza” – mondta Humadzsun Mehszud, aki nemrég menekült el Dél-Vazirisztánból. Mint mondta, azután hagyta el a faluját, hogy a TTP fegyveresei elrabolták és megölték a bátyját, aki kormányzati alkalmazott volt. Most a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban lakik, és azt mondta, hogy a TTP saját kormányt hozott létre Dél-Vazirisztánban, ahol mintegy kilencszázezer ember él. Szerinte a fegyveresek ellenőrzik a helyi gazdaságot, és rögtönítélő bíróságokat hoztak létre az emberek közötti viták rendezésére.

A félelem légköre

A TTP a helyiek szerint az iszlám szélsőséges változatát vezette be az ellenőrzött területeken.

Egy pakisztáni katona Pesavar, az északnyugati Haibar-Pahtúnhva tartomány fővárosa közelében (archív fotó)
Egy pakisztáni katona Pesavar, az északnyugati Haibar-Pahtúnhva tartomány fővárosa közelében (archív fotó)

Tilos a zenehallgatás és a zenélés. A fodrászoknak tilos leborotválniuk vagy levágniuk a férfiak szakállát. Néhány lányiskolát bezártak, másokat leromboltak, és egyes területeken korlátozzák a nőket, hogy mikor hagyhatják el az otthonukat. „Ugyanúgy akarják korlátozni az életünket, ahogyan az afgán tálibok teszik az országukban” – mondta Szalim, aki a Lakki Marvat körzetben lakik.

A TTP és az afgán tálibok szoros ideológiai és szervezeti kapcsolatban állnak. Pakisztán azzal vádolja a 2021-ben hatalomra került afgán tálibokat, hogy menedéket nyújtanak a pakisztáni fegyvereseknek. Szalim – akinek a nevét védelme érdekében megváltoztattuk – azt mondta, hogy a TTP leváltotta a helyi hatóságokat Lakki Marvatban, ahol mintegy egymillió ember él. Mint mondta, a rendőrség feladta állásait, miután a TTP folyamatos támadásai miatt ezrével menekültek el az emberek.

Üres házak, amelyek tetejét a pakisztáni hadsereg távolította el egy hadműveletben Dél-Vazirisztánban (archív fotó)
Üres házak, amelyek tetejét a pakisztáni hadsereg távolította el egy hadműveletben Dél-Vazirisztánban (archív fotó)

Mohszin Tabir Hán politikai aktivista és volt egyetemi oktató azok között van, akik Lakki Marvatban maradtak. Kritizálta a TTP-t, ezért fenyegetéseket kapott tőlük. „A félelem légköre átható. Mindenki bezárkózik napnyugta után – mondta. Szerinte a TTP a helyi önkormányzati dolgozókat és a biztonsági erőket fenyegeti a körzetben. – Ha látják, hogy kormányzati igazolványod van, aggódhatsz az életedért.”

Abubakar Kurmival arról beszélt, hogy a TTP az utóbbi időben egyre nagyobb területet ellenőriz a Kurram körzetben. Azt mondta, hogy a TTP augusztus 14-én elrabolta az unokatestvérét, akit azzal vádoltak, hogy a kormány kémje. Négy nappal később az út szélén találták meg a holttestét.

Több ezer ember gyűlt össze az észak-vazirisztáni Mirali városában, hogy a rossz közbiztonság és a célzott gyilkosságok ellen tiltakozzon 2024. augusztus 25-én
Több ezer ember gyűlt össze az észak-vazirisztáni Mirali városában, hogy a rossz közbiztonság és a célzott gyilkosságok ellen tiltakozzon 2024. augusztus 25-én

„A nők nem mehetnek el otthonról a fegyveresek miatt. Gyakran kényszerítik a helyieket, hogy adjanak nekik ételt” – mondta Kurmival. Múlt hónapban bezárták falujának egyetlen iskoláját, miután az összes tanár elmenekült – mesélte.

Az állami hatóság összeomlott

Mohszin Davar, a világi Nemzeti Demokratikus Mozgalom (NDM) párt vezetője, volt képviselő is megtapasztalta a TTP növekvő befolyását otthonában, Észak-Vazirisztánban. Úgy kezdődött, hogy a TTP fegyveresei arra kényszerítették a helyieket, hogy adjanak nekik enni – mondta. Nem sokkal később üzletembereket és gazdag földbirtokosokat kezdtek zsarolni, most pedig lányiskolákat rombolnak le a körzetben. „Ahogy a pakisztáni tálibok megerősödnek, az államhatalom összeomlik – mondta. – Először olyan embereket akarnak megölni, akiknek a halálhíre terjedni fog. Mindenki veszélyben van, de azok vannak a célkeresztjükben, akiknek valamilyen kiemelkedő szerepük van a társadalomban” – fogalmazott. Davar már több merényletkísérletet túlélt.

Mohszin Davar volt képviselő (archív fotó)
Mohszin Davar volt képviselő (archív fotó)

Az elmúlt években megszaporodtak Pakisztánban a TTP támadásai. Főleg a hadsereget és a rendőrséget vették célba, nagyrészt tartózkodtak a polgári célpontok elleni támadástól. Abdul Sajed, a TTP-t nyomon követő svédországi kutató szerint a csoport „elsősorban a biztonsági erőket veszi célba”, hogy megpróbálja kiűzni őket a térségből.

Pakisztán év elején közölte, hogy a hadsereg új offenzívát indít a térségben lévő fegyveresek kiszűrésére. A tervezett katonai műveletet a helyiek hevesen ellenezték Haibar-Pahtúnhva tartományban, mert korábban számos olyan offenzíva volt, amely ezrek halálával járt, és milliók kényszerültek elmenekülni az otthonukból, de a TTP visszatérése ellen is hasonló tiltakozások zajlottak.

Abdul Vahid, a világi Avami Nemzeti Párt egyik helyi vezetője szerint a helyiek már nem félnek sem a fegyveresektől, sem a pakisztáni hadseregtől, miután évekig kellett elviselniük a harcokat. „Most már megvan a politikai tudatosság. Békésen fogunk tiltakozni és ellenállni” – mondta.

Írta Abubakar Siddique és Abdul Hai Kakar.
XS
SM
MD
LG