Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Többen meghaltak vagy eltűntek, amikor orosz légicsapás ért egy szállodát Ukrajnában


A Krivij Rih elleni orosz rakétatámadás következményei 2024. augusztus 27-én
A Krivij Rih elleni orosz rakétatámadás következményei 2024. augusztus 27-én

Legkevesebb négy ember meghalt, többen megsebesültek vagy eltűntek augusztus 27-én az Ukrajna ellen drónokkal és rakétákkal végrehajtott hatalmas orosz támadás második napján. Dél-Ukrajnában, a Dnyipropetrovszki területen, Krivij Rihben egy szállodát is találat ért.

A támadások újabb hulláma időben egybeesett azzal, hogy a kurszki orosz atomerőműbe várják Rafael Grossit, az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjét. Kurszk környékén augusztus 6-a óta dúlnak a harcok, az ukrán erők akkor indították váratlan betörésüket Oroszország területére.

„A háború most kezdődött, előtte valamilyen harc volt” – sokkolta az ukrán támadás a határ menti oroszokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:26 0:00

Szerhij Liszak dnyipropetrovszki kormányzó augusztus 27-én közölte a Telegramon, hogy egy férfi és egy nő vesztette életét a Krivij Rih-i szálloda elleni éjszakai rakétatámadásban. „Öten megsebesültek, egy 43 éves nő állapota súlyos” – írta, hozzátéve, hogy további két ember sorsa ismeretlen, még mindig a romok alatt lehetnek.

Liszak szerint megsérült négy toronyház és több üzlet. Támadás érte Nikopolt is.

Helyi tisztviselők arról számoltak be, hogy két ember halt meg az éjszakai orosz légicsapásokban az ugyancsak délen fekvő Zaporizzsjai területen.

A légvédelmi rendszerek mind a tizenöt, Kijev ellen indított drónt megsemmisítették – közölte az ukrán főváros közigazgatása, hozzátéve, hogy a lehulló roncsok tüzet okoztak a város Dnyipro kerületében található erdős parkban.

Az augusztus 27-i támadás nyomán teljes légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén.

Az ukrán légierő közölte, hogy augusztus 27-én összesen hatvan drónt és öt rakétát lőtt le.

Drón- és rakétatámadásokról érkeztek jelentések Zsitomirból, Vinnicjából, Hmelnickijből és más területekről is.

A Hmelnickiji területen nyolc orosz drónt lőttek le, egy ember azonban megsérült a támadásban – közölte Szerhij Tyurin kormányzó a Telegramon.

Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója a Twitteren közölte, hogy a kurszki atomerőműbe készül, felmérni az ottani helyzetet.

„A helyzet súlyosságára tekintettel én magam vezetem a holnapi NAÜ-missziót az oroszországi kurszki atomerőműbe” – írta az X-en.

Az erőmű az ukrán határtól mintegy hatvan kilométerre található, a Szejm folyó partján, ahol az elmúlt három hétben heves harcok dúltak.

Augusztus 26-án az orosz erők több mint kétszáz drónt és rakétát lőttek ki Ukrajna területére, amelyek legkevesebb hét ember halálát okozták, és kárt tettek az energetikai infrastruktúrában.

Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte és elítélte az augusztus 26-i támadást.

Az augusztus 26-i támadásokat követően Volodimir Zelenszkij elnök felszólította Ukrajna globális szövetségeseit, hogy tegyenek „határozott lépéseket”, és engedjék meg Ukrajnának, hogy csapást mérjen mélyen Oroszországon belül fekvő katonai célpontokra a Nyugat által biztosított fegyverekkel.

„Ukrajnát nem lehet korlátozni nagy hatótávolságú képességeiben, miközben a terroristáknak nem kell ilyen korlátokkal szembesülniük” – mondta.

„A gyengeség és a megfelelő válaszlépések elmaradása tovább szítja a terrort. (…) Minden vezető, partnereink mindegyike tudja, milyen döntő lépésekre van szükség a háború igazságos befejezéséhez” – tette hozzá, miközben „beteg lénynek” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

XS
SM
MD
LG