Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Többtucatnyi ember életét vesztette egy orosz légicsapásban Ukrajnában


A rakétatalálat helyszíne egy lakóövezet közelében van. A robbanás lökéshullámai több toronyház ablakait betörték
A rakétatalálat helyszíne egy lakóövezet közelében van. A robbanás lökéshullámai több toronyház ablakait betörték

Legkevesebb negyvenegy ember meghalt és több mint száznyolcvanan megsebesültek az orosz inváziós erők keddi rakétatámadásában a közép-ukrajnai Poltavában.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint két ballisztikus rakéta is becsapódott a Poltavai Kommunikációs Intézetbe nem sokkal azután, hogy megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az embereknek már nem volt idejük elmenekülni.

„Részlegesen megsemmisült a kommunikációs intézet egyik épülete. Emberek rekedtek a romok alatt. Sokukat sikerült kimenteni. Több mint száznyolcvanan megsebesültek. Sajnos sokan meghaltak. Eddig negyvenegy halottról tudni – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. – Teljes és alapos kivizsgálást rendeltem el a történtek körülményeinek megállapítására (…) A mentési műveletben minden illetékes szolgálat részt vesz. Hálás vagyok mindenkinek, aki a csapás első percétől segít az életmentésben.”

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter arról számolt be, hogy a mentők egy oktatási intézmény területén is dolgoznak.

„Megfékezték a tüzet, és folyik a romok eltakarítása. A gyors és összehangolt munkának köszönhetően huszonöt embert sikerült megmenteni, akik közül tizenegyet a romok alól húztak ki” – mondta.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a rakétatalálat helyszíne egy lakóövezet közelében van. A robbanás lökéshullámai több toronyház ablakait betörték.

A támadás után emberek tucatjai jelentek meg a helyi véradó központokban, de a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék el a sorban állást és mindenfajta gyülekezést.

Eközben Mariana Bezugla, az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának elnökhelyettese közölte, hogy a jelek szerint az ellenség emberek csoportosulását vehette célba. „Poltava. A 128. dandár felsorakoztatása nem tanított nekünk semmit, senkit nem vontak felelősségre, Zaluzsnij, Szirszkij, Pavljuk mindent megoldott. Folyamatosan ismétlődnek a tragédiák. Hol a határ?” – tette fel a kérdést az X-en.

Az ukrán hadsereg megerősítette, hogy a munkácsi 128. önálló hegyi rohamdandár legalább tizenkilenc katonája életét vesztette és kilencen megsebesültek tavaly novemberben egy orosz légitámadásban a déli Zaporizzsjai területen, ahova az egységet összehívták. Ez éles bírálatokat váltott ki, miután kiderült, hogy a katonák egy díjátadó ünnepségen vettek részt.

XS
SM
MD
LG