Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább emelkedett az Orbán-kormány tagjainak fizetése


Stratégiai kormányülés a sopronbánfalvai kolostorban 2023. február 6-án
Stratégiai kormányülés a sopronbánfalvai kolostorban 2023. február 6-án

A miniszterelnök havi bére már több mint 6,5 millió forint, legjobban kereső két miniszterének fizetését 27 százalékkal, 6,3 millióra emelték, a többiek csak 14 százalékos béremelést kaptak, 3,5 millió forint körül keresnek.

Július 1-jével ismét emelkedtek a miniszteri és államtitkári fizetések – írja a 24.hu. A legtöbb miniszter bruttó bére ezzel 3 millió 94 ezer forintról 3 millió 534 ezer forintra nőtt.

Három miniszter – Csák János kulturális és innovációs, Lantos Csaba energiaügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – kapott eddig ötmillió forintos fizetést, ez most 6 millió 362 ezerre nőtt.

Viszont Csák János utódja, Hankó Balázs csak 3,5 milliót kap. A 6,3 milliós, kiemelt miniszteri bér Orbán Viktor 4 millió 771 ezer forintos miniszterelnöki fizetését is meghaladja, de a kormányfő felveszi az 1 millió 767 ezer forintos képviselői tiszteletdíját is, így már 6 millió 539 ezer forintot keres júliustól.

Emelkedtek az államtitkári fizetések is: az eddigi 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezerre – ez 14 százalékos emelés, hasonlóan a miniszterek többsége által kapott béremeléshez.

A miniszterek és államtitkárok illetményét egy ideje nem törvény vagy más jogszabály szabályozza, hanem a miniszterelnök állapítja meg saját hatáskörében – emlékeztet a lap.

Orbán Viktor ötödik kormányának megalakulása után 33 százalékkal növelte a miniszterek fizetését, majd ezt követte a tavaly márciusi 17,5 százalékos emelés, idén pedig egy 14 százalékos.

XS
SM
MD
LG