Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb merényletkísérlet célpontja lehetett Donald Trump


Az FBI és a titkosszolgálatok tagjai 2024. szeptember 15-én a floridai West Palm Beach-i Trump International Golf Club előtt, miután lövöldözés történt Donald Trump volt amerikai elnök golfpályáján
Az FBI és a titkosszolgálatok tagjai 2024. szeptember 15-én a floridai West Palm Beach-i Trump International Golf Club előtt, miután lövöldözés történt Donald Trump volt amerikai elnök golfpályáján

Letartóztattak egy ötvenéves férfit, aki a gyanú szerint merényletet tervezett a volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje ellen a Trump International Golf Club területén. A titkosszolgálat emberei rálőttek a férfira, akinél egy AK–47-es fegyvert találtak.

A hatóságok tájékoztatása szerint Ryan Wesley Routh 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott. A nyomozók bemutattak egy fotót két hátizsákról, amelyben a támadáskísérletnél használt fegyver volt, egy AK–47-es gépkarabély. Egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél.

A férfi az incidens után fegyverét hátrahagyva, autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el. A rendőrség közlése szerint nyugodtan viselkedett az őrizetbe vételekor. A titkosszolgálat képviselője úgy fogalmazott, hogy a volt elnököt érintő „fenyegetettségi szint magas”.

A Trump védelméért felelős titkosszolgálat és a politikus kampánycsapata is közölte, hogy az elnökjelölt biztonságban van, amit később Donald Trump a közösségi oldalán közzétett üzenetben meg is erősített.

Mind Joe Biden elnök, mind Trump demokrata riválisa, Kamala Harris alelnök határozottan elítélte a politikai erőszakot, amelynek nincs helye az Egyesült Államokban. „Országunkban nincs helye politikai erőszaknak vagy bármilyen erőszaknak. Arra utasítottam a csapatomat, hogy továbbra is biztosítsák, hogy a titkosszolgálat minden erőforrással, képességgel és proaktív intézkedéssel, folyamatosan biztosítsa a volt elnök biztonságát” – mondta Joe Biden.

Donald Trumpot július 13-án, egy választási gyűlésen a Pennsylvania állambeli Butler városban egy fiatal férfi próbálta megölni. Több lövést adott le rá, a volt elnök könnyebben megsebesült. A húszéves Thomas Matthew Crooksot a titkosszolgálat egy mesterlövésze lelőtte.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor Tusnádon: Magyar szakemberek vesznek részt Trump programalkotásában

Orbán Viktor, aki többször beszélt arról, hogy Trump győzelmében bízik, kormánya pedig megvárja a 2025-ös költségvetés elkészítésével az amerikai választást, a közösségi oldalán azt írta: nyilvánvaló, hogy a republikánusok elnökjelöltjének élete veszélyben lesz egészen a győzelméig.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG