Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington szerint leginkább Moszkva, Teherán és Peking próbálja befolyásolni az amerikai elnökválasztást


Tapsoló nézők a demokrata párti elnökjelölt, Kamala Harris alelnök és a republikánus jelölt, Donald Trump volt elnök vitáját nézik 2024. szeptember 10-én
Tapsoló nézők a demokrata párti elnökjelölt, Kamala Harris alelnök és a republikánus jelölt, Donald Trump volt elnök vitáját nézik 2024. szeptember 10-én

A belbiztonsági minisztérium (DHS) október 2-án közzétett jelentése szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Oroszország, Irán és Kína folytatja kísérleteit a november 5-i választás befolyásolására hamis információk terjesztésére a mesterséges intelligencia felhasználásával.

A minisztérium ezt a három országot tartja a legnagyobb külföldi fenyegetésnek az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájára, és arra számít, hogy ez így is marad.

Az igazságügyi minisztérium múlt héten példákkal mutatta be, hogyan állt Oroszország egy olyan hamis, San Franciscó-i televíziós csatorna mögött, amely hazugságokat terjesztett Kamala Harris alelnökről, a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. A fiktív tévéállomás színészeket vetett be egy megrendezett riporthoz arról, hogy Harris részese volt egy cserbenhagyásos gázolásnak, amely soha nem történt meg. A hamisított adást milliók látták az X-en és a TikTokon, mielőtt az FBI és a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság közölte az újságírókkal, hogy orosz befolyásoló szereplők állnak a hátterében. A szereplők az Egyesült Államokba belépő migránsokról szóló történetek felerősítésével próbáltak viszályt szítani, és generatív mesterséges intelligenciát (AI) használtak olyan hamis weboldalak létrehozására, amelyek hiteles amerikai médiának tűntek – áll a DHS jelentésében.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország trójai falóként került elő az orosz félretájékoztatásról szóló vitában

„Nemzetállamok, bűnelkövető hekkeraktivisták és pénzügyileg motivált bűnözők élesítik majd minden valószínűség szerint technikáikat és eszközeiket, hogy megzavarják az Egyesült Államok szolgálatait vagy kémkedjenek annak érdekben, hogy hozzáférjenek az Egyesült Államok hálózataihoz és kritikus infrastruktúrájához” – áll az Egyesült Államokat fenyegető veszélyekről szóló éves DHS-értékelésben.

A DHS értékelése arra számít, hogy Oroszország, Irán és Kína „felforgató, titkos bűnözői és kényszerítő taktikák keverékét fogja alkalmazni, hogy új lehetőségeket keressen az Egyesült Államok demokratikus intézményeibe vetett bizalom és a hazai társadalmi kohézió aláásására”. A jelentés azt állítja, hogy Irán „egyre agresszívebbé válik a külföldi befolyás érdekében kifejtett erőfeszítéseiben”, és olyan iráni szereplőkre hivatkozik, akik online aktivistának adták ki magukat, hogy ösztönözzék a gázai konfliktust követő tiltakozásokat.

A közvélemény-kutatások szerint olyan szoros lesz a verseny Harris és Donald Trump volt republikánus elnök között, hogy az eredmény tovább szíthatja a feszültséget a pártok hívei között, és lehetőséget kínálhat a külföldi ellenségeknek arra, hogy megpróbálják megzavarni a demokratikus folyamatot.

A jelentés szerint komoly veszélyt jelentenek az erőszakos hazai szélsőségesek is. A DHS arra számít, hogy erőszakos cselekményeket kísérelnek meg „azzal a szándékkal, hogy félelmet keltsenek a szavazókban, a jelöltekben és a választáson dolgozókban, illetve megzavarják a választási folyamatokat”.

Készült a Reuters jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG