Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij európai körútra indul, Ukrajnára kemény hónapok várnak


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) Londonban Keir Starmer brit miniszterelnökkel (archív felvétel)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) Londonban Keir Starmer brit miniszterelnökkel (archív felvétel)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök villámkörútra készül több, Kijevvel szövetséges európai országba, hogy újabb katonai és pénzügyi segélyekhez juttassa a nap mint nap könyörtelen légicsapásokkal és keleti részén orosz előrenyomulással szembenéző Ukrajnát.

Zelenszkij október 10-én kezdődő útján a tervek szerint először Londonban Keir Starmer brit miniszterelnökkel és Mark Rutte NATO-főtitkárral találkozik azután, hogy váratlanul lefújták az Ukrajna fő támogatóit tömörítő Ramstein-csoport csúcstalálkozóját.

Zelenszkij sajtószolgálata közölte, hogy az elnök tárgyalásokat kezd „azokkal a kulcsfontosságú partnerekkel, akiktől a megerősödésünk katonai része függ”.

Starmer szóvivője újságíróknak azt mondta: a brit miniszterelnök „újfent megerősíti, hogy az Egyesült Királyság rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát a folyamatos orosz agresszióval szemben”.

Az ukrán vezető a tervek szerint Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel is tárgyal, majd Rómába utazik, ahol október 10-én Georgia Meloni olasz kormányfővel találkozik, október 11-én pedig Ferenc pápát keresi fel a Vatikánban.

Macron és Zelenszkij találkozója „lehetőséget ad az elnöknek ismét kifejezésre juttatni Franciaország eltökéltségét, hogy hosszú távon és minden szövetségesével továbbra is eltökélten támogatja Ukrajnát és az ukrán népet” – áll a francia elnöki hivatal közleményében.

Zelenszkijt Németországba is várják, hogy Olaf Scholz kancellárral konzultáljon október 11-én.

A Ramstein-csoport október 12-re tervezett csúcstalálkozóját, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország úgynevezett Quad- (négyoldalú biztonsági párbeszéd) találkozóját, ahol ugyancsak Ukrajnáról lett volna szó, azután törölték, hogy Joe Biden amerikai elnök a Milton hurrikán miatt lemondta európai útját.

Zelenszkij igyekszik a lehető legtöbb katonai és pénzügyi segélyt biztosítani még a jövő havi amerikai elnökválasztás előtt.

Az Egyesült Államok Ukrajna fő támogatója. Messze az ő hozzájárulása volt eddig a legnagyobb a pénzügyi és katonai segélyekhez, ám Donald Trump esetleges választási győzelme kétségessé teheti Washington további támogatását Kijevnek.

Október 9-én Zelenszkij csúcstalálkozón vett részt balkáni országok vezetőivel Horvátországban, ahol az európai egység fontosságát hangsúlyozta a tartós béke érdekében. „Európában senkit sem kell emlékeztetni arra, hogy milyen drága a béke, különösen itt, a Balkánon. Ami a Balkánon és ami Ukrajnában történik, az bizonyos értelemben meghatározza egész Európa stabilitását” – mondta.

A csúcstalálkozó résztvevői nyilatkozatban ítélték el Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és támogatták Zelenszkij béketörekvéseit, Ukrajna NATO-tagságát, valamint a háború utáni újjáépítését.

Az orosz erők mindeközben Ukrajna Dnyipropetrovszki és Zaporizzsjai területét lőtték, több embert megsebesítve és további pusztítást okozva – jelentették a regionális hatóságok.

XS
SM
MD
LG