3 perc: Tovább növelheti a kormány a „magyar tulajdont” a médiapiacon

Orbán Balázs

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy konferencián arról beszélt, hogy aki uralja a médiát, uralja az országot. Arra is utalt, hogy a kormány tovább növelné a „magyar tulajdont” a médiapiacon. Magyarország felvenné azt az uniós hitelt, amelyet Orbán Viktor korábban kritizált. LMBTQ-mesekönyv korlátozása miatt kapott büntetést Litvánia az Emberi Jogok Európai Bíróságától.

Tovább növelheti a kormány a „magyar tulajdont” a médiapiacon

A miniszterelnök politikai igazgatója a Mathias Corvinus Collegium A publikálás jövőjéről című nemzetközi konferencia megnyitóján beszélt. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke szerint a média nemzetstratégiai kérdés. Arra is utalt, hogy a kormány tovább növelné a már ötven százalék feletti „magyar tulajdont” a médiapiacon, akár hetven-nyolcvan százalékra. „Aki uralja egy adott ország médiáját, az eldönti, hogy ki uralja az adott ország gondolkodását és ezen keresztül ki uralja az adott országot” – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója. Szerinte ezért stratégiai ágazatnak tekinthető a média, amelynek nemzeti tulajdonban kell lennie és nemzeti gondolatot kell tükröznie.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Balázs: Aki uralja a médiát, uralja az országot

Felveszi az uniós helyreállítási alap hitelét a kormány, uniós eljárás indult Magyarország ellen

A kormány igényt tart a helyreállítási alap (RRF) teljes hitelkeretére, amely 3300 milliárd forint keretösszegű. Arról, hogy ebből pontosan mekkora összegű hitelt vesz majd fel, később dönt. Orbán Viktor korábban ellenezte, hogy az Európai Unió létrehozza ezt a hiteleszközt. Korántsem biztos azonban, hogy Magyarország felveheti a hitelt: ahhoz ugyanis ugyanazokat, a jogállamisághoz kapcsolódó feltételeket kell teljesíteni, mint a helyreállítási alap egyéb támogatásainál. Hiába azonban a bizonytalanság, a kormány már elköltötte a helyreállítási alap legalább húsz százalékát.

Ehhez kapcsolódóan: Felveszi az uniós helyreállítási alap hitelét a kormány

Pert indít az Európai Bizottság Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán az építőanyagok exportkorlátozása miatt. Korábban a kormány az emelkedő árak miatt döntött a korlátozásról. Az Európai Bizottság szerint azonban az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés több pontját is.

Megszűnhet az a gyakorlat, hogy az EU-s intézményekből kikerülő politikusok, tisztségviselők szabadon választanak új munkahelyet, legalábbis addig, amíg kapják a busás lelépési díjat. Ez csak az egyik változás, amely a katari megvesztegetési ügy fejleménye lehet – mondja el Messziről jött ember című podcastunkban a Szabad Európa brüsszeli tudósítója.

A jövőben megtudhatjuk a politikai hirdetésekről, hogy ki és milyen célcsoportnak tette közzé, valamint azt is, hogy mennyit költött a reklámozásra. A politikai reklámtevékenység átláthatóvá tétele egyik eleme az Európai Bizottság által kért úgynevezett demokráciacsomagnak. Ez komoly előrelépést jelente a politikai hirdetések átláthatósága terén. Nem fordulhatna elő többé olyan, mint ami a Szabad Európa egyik cikke kapcsán történt pár hete, amikor megkérdeztük a Google-t arról, hogy a magyar kormány szankcióellenes, bombás óriáskampányát miért nem tartják politikai hirdetésnek a YouTube-on. A Google reakciója nem az volt, amire számítottunk: válasz helyett az Aktuális Média vonatkozó hirdetését is kivették a megismerhető adatbázisból.

Ehhez kapcsolódóan: Mutasd meg a hirdetésed, megmondom, ki vagy

LMBTQ-mesekönyv korlátozása miatt büntette meg Litvániát az Emberi Jogok Európai Bírósága

Pénzbüntetést kapott a litván állam az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) egy gyerekekre károsnak minősített LMBTQ-könyv terjesztésének korlátozása miatt. Ez volt az első olyan ügy, amelyben az EJEB értékelte a kifejezetten gyermekek számára írt, azonos neműek kapcsolatáról szóló irodalom korlátozását. A bíróság szerint a litván állam megsértette Az emberi jogok európai egyezménye 10. cikkét a véleménynyilvánítás szabadságáról.

Ehhez kapcsolódóan: Bíróság: Egy mesekönyv nem minősíthető a gyermekekre károsnak LMBTQ-tartalma miatt

Március végén érkezhetnek Ukrajnába a Leopard tankok

„Március végén, április elején” érkeznek meg a Németország által felajánlott Leopard tankok, hogy segítsék Ukrajnát az orosz invázió visszaszorításában – közölte Boris Pistorius védelmi miniszter csütörtökön. A következő napokban megkezdődik az ukrán katonák kiképzése a német Marder gyalogsági harcjárműveken, „kicsit később pedig a Leopardokon is” – tette hozzá. Németország 14 Leopard 2A6-os harckocsit biztosít a Bundeswehr készleteiből – mondta Olaf Scholz kancellár a német parlamentben. Azt is engedélyezik, hogy más európai országok saját készleteikből küldjenek ilyen német gyártmányú harckocsikat Ukrajnába

Az ukrán hadsereg drónképei szerint az oroszok lopakodva támadnak. A Szabad Európa helyi riportere az ukrán lövészárkokban járt, miközben aknavetővel lőtték őket.

Az orosz hatóságok csütörtökön nemkívánatos szervezetnek minősítették a Meduzát, az egyik legnagyobb független orosz híroldalt. Gyakorlatilag törvényen kívül helyezték az oldal oroszországi működését, és megtiltották minden orosznak az együttműködést a Meduzával vagy annak újságíróival.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán hadsereg drónképei szerint az oroszok lopakodva támadnak

Érdemes még elolvasni

A nyugdíjasok ilyen rosszul még nem éltek 2011 óta – írja az mfor. A kiemelkedő mértékű idei nyugdíjemelés még annyira sem volt elég, hogy legalább szinten tartsa az időskori ellátások vásárlóerejét.

Vesztegetés miatt nyomoznak az Eötvös gimnáziumból kiszivárgott hangfelvétel ügyében – írja a Telex.

Megúszhatják a pénzbírságot a népszámlálást elbliccelők a 24.hu információi szerint.