3 perc: Kormányátalakítás, egészségügyi reform és küzdelem az uniós pénzekért

„Miért vállaljanak nagyobb felelősséget, ha azzal még kevesebbet is keresnek?” – zajlik az egészségügyi rendszer átalakítása. A kamara elnökével beszéltünk a szakdolgozókat érintő kérdésekről. December 7-én szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról. Eddig legalább 8300 civil vesztette életét az ukrajnai háborúban.

A kormány megszüntetné a bérnővéri rendszert, ami komoly hatással lehet a betegellátásra

Zajlik az egészségügyi rendszer átalakításának előkészítése. A kormány múlt héten már benyújtott egy átfogó törvényjavaslatot, amely alapjaiban alakítaná át az egészségügyet. A háziorvosi rendszert, a kórházi ellátást is alaposan átszervező, további államosításokat tartalmazó tervezetről itt írtunk részletesen. Az egészségügyi szakdolgozókat érintő változtatásokról dr. Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét kérdeztük. A kamara elnöke interjúnkban arról is beszélt, hogy jelentős béremelés nélkül nem lehet megoldani a szakdolgozói hiányt az egészségügyben. A kormány tervezi is ezt, de a pótlékok rendszerét átalakítaná. Hiába tárgyalt az államtitkár a szakdolgozói kamara vezetésével, az új bértáblát nem mutatta meg, pedig január elsejétől már az lenne érvényben.

Ehhez kapcsolódóan: Szakdolgozói Kamara: Miért vállaljanak nagyobb felelősséget, ha azzal még kevesebbet is keresnek?

Összecsúsztathatja a kormány az uniós pénzek visszatartását, valamint a svéd és a finn NATO-csatlakozást

A katonai szövetség tagállamai közül már csak Törökország és Magyarország nem szavazta meg a csatlakozási szerződések jóváhagyását. December 7-én szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról – tudta meg lapunk. Ez az utolsó parlamenti ülésnap 2022-ben. De nemcsak ezért érdekes a dátum, hanem azért is, mert előző nap döntenek az uniós pénzügyminiszterek arról, hogy a Magyarországgal szemben zajló jogállami eljárás keretében felfüggesszék-e az országnak járó uniós forrás egy részét.

Ehhez kapcsolódóan: Összecsúsztathatja a kormány az uniós pénzek visszatartását, valamint a svéd és a finn NATO-csatlakozást

A magyar állam hosszú ideje tárgyal az Európai Unió szerveivel arról, milyen feltéteket kell teljesítenie ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson az uniós támogatásokhoz. Ezért próbáltuk megtudni, kikkel szerződött a Miniszterelnökség a Helyreállítási Alappal kapcsolatos tanácsadói feladatokra. A kormány egyik vállalása éppen az átláthatóbb közigazgatás volt, de a Miniszterelnökség nem válaszolt kérdésünkre, mondván, ha megismernénk a tanácsadókat, az „a Miniszterelnökség feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetné”.

Ehhez kapcsolódóan: Titkolózik a Miniszterelnökség, pedig nemrég ígért átláthatóbb közpénzköltést az EU-nak

Palkovics László lemondása és minisztériumának megszűnése után tovább zajlik a kormány átalakítása. Önálló Gazdaságfejlesztési Minisztériumot kap Nagy Márton, aki eddig a Miniszterelnöki Kabinetirodán belül látta el feladatait. Az Építési és Beruházási Minisztérium Lázár János irányításával Építési és Közlekedési Minisztérium néven folytatja a munkát, mivel ide kerülnek a közlekedési ügyek. Kovács Zoltán is kapott egy új feladatot. 2024 második félévében az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökségét Magyarország fogja ellátni, ennek előkészítését Kovács fogja felügyelni.

Találat érte a zaporizzsjai atomerőmű egyik radioaktívhulladék-tárolóját

Nem sokon múlt a nukleáris katasztrófa, miután előző hétvégén lövedékek csapódtak be az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény reaktorai közé. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik fél felelős a létesítményben bekövetkezett legalább tucatnyi robbanásért.

Ehhez kapcsolódóan: Találat érte a zaporizzsjai atomerőmű egyik radioaktívhulladék-tárolóját

Már több mint 8300 civil vesztette életét igazoltan az ukrajnai háborúban, az ukrán hatóságok vizsgálata szerint az eddig felderített halálos áldozatok között 437 gyerek volt. A halottak és a sebesültek tényleges száma valószínűleg jóval magasabb lehet, miután az adatgyűjtés során nem volt hozzáférésük az orosz hadsereg által megszállt területekhez, a felszabadított térségekben pedig folyamatosan kerülnek elő az újabb és újabb holttestek. Az ukrán hatóságok már több mint 45 ezer háborús bűncselekményt regisztráltak és 216 feltételezett tettest azonosítottak.

Ehhez kapcsolódóan: Már több mint 8300 civil vesztette életét igazoltan az ukrajnai háborúban

Volodimir Zelenszkij győzelmet ígért ünnepi beszédében. Az ukrán elnök a méltóság és szabadság napja alkalmából közzétett videóköszöntőjében leszögezte, hogy győzni fognak Oroszországgal szemben, és köszönetet mondott a nép által hozott áldozatokért.

„Pénz nélkül maradhatunk. Gázolaj nélkül. Meleg víz nélkül. Világítás nélkül. De szabadság nélkül nem.”

Ehhez kapcsolódóan: Volodimir Zelenszkij győzelmet ígért ünnepi beszédében

Jogszabály híján akciótervvel küzd az Európai Bizottság az illegális migrációval

Az uniós országoknak továbbra is szembe kell nézniük azzal, hogy nincs hatékony jogszabály a bevándorlás kezelésére, mivel a jelenleg érvényben lévő úgynevezett dublini szabályozás nem alkalmas a tömeges migráció kezelésére. Bár az Európai Bizottság az elmúlt hat évben már két jogszabályt is letett az asztalra, még mindig nem sikerült megállapodásra jutniuk a kormányoknak. Ezért most akciótervet jelentettek be Brüsszelben annak érdekében, hogy kezelni lehessen a Földközi-tenger középső részén tapasztalható migrációs hullámot.

Ehhez kapcsolódóan: Jogszabály híján akciótervvel küzd az Európai Bizottság az illegális migrációval

Folytatódik a rendszámválság, semmiben nem tudott megegyezni a szerb és a koszovói fél

Nem hozott semmi előrelépést a kötelező koszovói rendszámcserék ügyén ismét kiélesedő koszovói–szerb konfliktusban a szerb elnök és az albán miniszterelnök sürgős megbeszélése. A rendszámkérdés még nyáron kezdődött, és az elmúlt hetekben mérgesedett el. A 95 százalékban albánok lakta Koszovó vezetése júniusban jelentette be, hogy az országban eddig részben elfogadott, a Szerbia által a Boszniai Szerb Köztársaság lakóinak kiadott régebbi személyazonosító okmányok és rendszámtáblák a továbbiakban nem lesznek érvényesek. A koszovói szerb rendszámok lecseréltetését hevesen ellenzik az ország északi részén élő koszovói szerbek, de a koszovói kormány nem akar engedni ebből.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a rendszámválság, semmiben nem tudott megegyezni a szerb és a koszovói fél

Érdemes még elolvasni

Ma reggel két cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy 1,8 milliárd forintot kapott Márki-Zay Péter mozgalma a választási kampányban az Egyesült Államokból. A pénzeket az Action for Democracy nevű, februárban alapított civil szervezet gyűjtötte állítólag külföldön élő magyaroktól. A szervezet vezetője, Korányi Dávid a Telexnek nyilatkozott, és azt mondta, nem igaz, hogy bele akartak szólni a választásba. A 24.hu az ellenzéki pártoknál érdeklődött, melyek mind azt állítják: Márki-Zay nem tájékoztatta őket az Egyesült Államokból érkező támogatásról a kampányban.

Szijjártó Péter külügyminiszter a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, és ezért havonta bruttó 1,5 millió forint díjazásban részesül. Azt azonban még az alapítvány sem tudta megmondani, mit tesz ezért a pénzért Szijjártó – írja az Átlátszó.