Ukrajna és Oroszország drónokkal támadta egymást az új G7-hitel bejelentése után

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök tíz évre szóló biztonsági megállapodást írt alá a G7 június 13-i olaszországi csúcstalálkozóján

Ukrajna és Oroszország kölcsönös dróntámadásokat hajtott végre a június 14-re virradó éjszaka, miután a G7 országcsoport ötvenmilliárd dolláros hitelről állapodott meg Ukrajnának, amelynek fedezeteként zárolt orosz pénzeszközök szolgálnak.

Az ukrán fegyveres erők közölték, hogy a légvédelem lelőtte mind a 17 Sahid típusú drónt, amelyet Ukrajna hét területe ellen indítottak az oroszok.

Oroszország 17 cirkáló és ballisztikus rakétát is kilőtt, ezek felét az ukrán légierő szerint elfogták. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

Eközben az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy fegyveres erői 87 ukrán drónt lőttek le öt területen, valamint az oroszok által megszállt Krím félszigeten.

A helyi hatóságok szerint a roncsok fennakadást okoztak az áramellátásban Rosztov környékén, és megrongálták az üzemanyagtartályokat egy voronyezsi olajraktárban.

Alig néhány órával korábban a G7 vezetői Olaszországban megegyeztek abban, hogy ötvenmilliárd dolláros kölcsönt nyújtanak Ukrajnának. A megállapodás alapján több mint 260 milliárd dollárnyi, többnyire Európában befagyasztott orosz pénzeszköz kamatait és bevételeit fordítják erre. Az ötvenmilliárd dolláros kölcsönt az Egyesült Államok biztosítja, és további hitelek is érkeznek Ukrajnába más partnerektől.

Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője telekonferencián újságíróknak azt mondta: a megállapodás „jelzés a világ vezető demokráciáitól, hogy nem fogunk belefáradni Ukrajna szabadságának védelmébe, Putyin nem fog tovább kitartani, mint mi”.

Ehhez kapcsolódóan: A G7 többmilliárdos hitelről döntött Kijevnek a befagyasztott orosz eszközök révén – de hogyan valósítja meg?

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tízéves biztonsági megállapodást írt alá a G7-csúcs margóján, amelyet mindketten mérföldkőnek neveztek a két ország kapcsolatában.

Biden azt mondta, hogy a cél „Ukrajna védelmi és elrettentő képességeinek megerősítése”.

Közölte, hogy az Egyesült Államok kötelezettségvállalást kapott öt meg nem nevezett országtól Patriot rakéták és egyéb légvédelmi rendszerek szállítására Ukrajnának.

Zelenszkij a biztonsági megállapodásról azt mondta, hogy az „híd Ukrajna NATO-csatlakozásához”, és hozzátette: minden ukránnak és minden európainak fontos tudnia, hogy Európa biztonsága nem fog olyan hiányt szenvedni, amely háborúra csábítaná az agresszorokat és bizonytalanná tenné a jövőt.

Az ukrán kormány június 13-án közölte, hogy a G7-országok megegyeztek abban is, hogy több mint egymilliárd dollárt biztosítanak a gyakori orosz légicsapások célpontjában álló ukrán energiaszektor fenntartására.

Your browser doesn’t support HTML5

„Nincs az a terápia, ami elfeledtetné ezt vele”: két év orosz fogság után szabadult a huszonnégy éves ukrán rendőrnő