Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kivégeztek egy koronavírusos sorozatgyilkost az USA-ban


Ebben a teremben hajtják végre a kivégzéséket az Oklahomai Állami Büntetőintézetben.
Ebben a teremben hajtják végre a kivégzéséket az Oklahomai Állami Büntetőintézetben.

Az Egyesült Államok végrehajtotta a 12. kivégzést, annak ellenére, hogy az elítélt koronavírussal küzdött. Az 52 éves Corey Johnson méreginjekciót kapott.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította az alsóbb fokú bíróság döntését, miszerint ő és egy másik halálraítélt kivégzését halasszák el, amíg fel nem épülnek a koronavírusból.

Ennek értelmében Corey Johnsont január 14-én kivégezték. Ő a 12. fogvatartott, akit az amerikai kormány kivégzett, azt követően, hogy tavaly 17 év felfüggesztés után újraindították a kivégzések végrehajtását.

Johnson ügyvédjei azt állítják, hogy a méreginjekció beadása óriási fájdalmat okozhatott neki, tekintve, hogy koronavírus következtében sérült a tüdeje.

11 ember haláláért felelős

Corey Johnson egy drogterjesztő bűnbanda tagjaként 45 nap alatt 11 embert ölt meg. Őt és két társát is halálra ítélték a kábítószer-kereskedőket is megcélzó szövetségi törvény alapján. Végső nyilatkozatában azt mondta, hogy sajnálja az elkövetett bűnöket, és azt szeretné, ha emlékeznének az áldozatokra. „Jól vagyok, békében vagyok”- mondta.

Január 15-én végezhetik ki Dustin Higgs-t, ő lesz az utolsó, akin végrehajtják a halálos ítéletet, mielőtt Donald Trump távozik hivatalából. Trump 17 év felfüggesztést követően tavaly rendelte el a kivégzések újrakezdését. Joe Biden várhatóan beszünteti a szövetségi szintű halálbüntetések végrehajtását.

Készült az AP és a Reuters jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG