Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gödi Samsung akkugyár ellen fellépő civil szervezetre is rászállt a Szuverenitásvédelmi Hivatal


A Göd-ÉRT Egyesület vezetői a Pest Vármegyei Kormányhivatal előtt 2024. május 17-én
A Göd-ÉRT Egyesület vezetői a Pest Vármegyei Kormányhivatal előtt 2024. május 17-én

A Szuverenitásvédelmi Hivatal egyedi vizsgálat megindításáról értesítette a Göd-ÉRT Egyesületet, miközben volt pályázati partnere, az Átlátszónet Alapítvány is ilyen levelet kapott. Ezzel a hivatal kiterjesztette az Átlátszó ellen korábban indult vizsgálatot.

A hivatal célja, hogy feltérképezze és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek „külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére” – írta a szervezet a Göd-ÉRT Egyesületnek küldött levélben, amelyről az atlatszo.hu számolt be. Egy munkatársuk az egyesület egyik alapító tagja.

A gödi civil szervezet vizsgálatát a levél szerint az indokolja, hogy az egyesület nyert egy uniós pályázatot az Átlátszónet Alapítvánnyal és más civil szervezetekkel közösen. 2023-ban civil érdekvédelmi tevékenységre kapott támogatást, ám 2024-ben részt vett a választási kampányban, majd két képviselőjelöltje bejutott a gödi testületbe – írja a lap.

Az egyesületnek adatokat kellene szolgáltatnia a szakmai munkájáról, de emellett a nem szakmainak nevezett egyéb tevékenységeiről, például a hálózat- és adatbázis-építésről, a sajtómegjelenésekről, az akciókról és a szemléletformáló kampányokról is. Az egyesület gazdálkodási tevékenységéről bankszámla- és főkönyvi kivonatokat kérnek 2020-ig visszamenőleg – derül ki az atlatszo.hu cikkéből.

A hivatal részletes adatokat vár az Európai Bizottság Közös Értékeink pályázatán elnyert támogatás felhasználásáról, valamint az egyesület önkormányzati választási kampányáról is. Tudni szeretné, hogy „sor került-e nagyszámú, ugyanazon tartalmú e-mail-, Messenger-, SMS-, Twitter- vagy egyéb üzenet szétküldésére támogatói felhívás érdekében rövid intervallumokban”, és pontos adatokat kér a választási kampányban elért emberek létszámáról, a plakátok és szórólapok mennyiségéről.

Szegedi Ákos, a Göd-ÉRT Egyesület elnöke a lapnak azt mondta: minden, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek eleget tesznek, teljesen átláthatóan működnek. Évente benyújtják a pénzügyi és szakmai beszámolót, amely nyilvánosan elérhető. Az elnyert támogatásokról és a pályázatokon megvalósított tevékenységekről részletes szakmai és pénzügyi beszámolót nyújtanak be a pályázatokat kiíró szervezetek felé. Az ezen túlmenő adatok tekintetében a Göd-ÉRT álláspontja szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy privát egyesület életébe.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Göd-ÉRT Egyesület rendszeresen tiltakozik a gödi Samsung gyár működése miatt, amely az egyesület szerint jogszabálysértő és környezetkárosító.

Korábbi cikkünk a témában: Gödi Samsung gyár: síppal, dudával, dobbal kezdik a tiltakozást a civilek

A Budapest Környéki Törvényszék idén április 23-i végzésében hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét, ezért a civilek szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak meg kellene tiltania a gyár környezethasználatát, és el kellene rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Ez azóta sem történt meg.

A Göd-ÉRT Egyesület harcolta ki a bíróságon az azonnali jogvédelmet Göd városának, amíg az akkumulátorgyár környezethasználati engedélye ellen indított perben jogerős bírói döntés nem születik. A bíróság által megadott azonnali jogvédelem alapján a gyár decemberben tíz évre megkapott környezethasználati engedélye átmenetileg nem érvényes, amíg a bíróság nem dönt az engedély megtámadása ügyében.

Közben azonban nemhogy a kapacitást nem csökkentették, hanem a gyár bővítése is folytatódott. A 43 ezer négyzetméteres bővítéssel húsz százalékkal növelnék a kapacitást. A beruházást a 24.hu értesülése szerint a kormány mintegy 14 milliárd forinttal támogatja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hivatal a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet mellett az Átlátszó oknyomozó portál ellen indította első átfogó vizsgálatát, nem egészen két héttel az önkormányzati és európai parlamenti választások után.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb levelet kapott az Átlátszó a Szuverenitásvédelmi Hivataltól

A TI-nek küldött levélben egyebek mellett az áll, hogy azért vizsgálódnak, mert a hivatal szerint „külföldről származó támogatás” felhasználásával „a választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak, illetve ilyen tevékenységet támogatnak. A Szuverenitásvédelmi Hivatal összesen 62 kérdést tett fel hatoldalas levelében, és harminc napot adott a megválaszolásukra. A TI alkotmányellenesnek tartja az egész eljárást, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Szabad Európa több cikkben foglalkozott a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, amelynek legfőbb feladata a Fidesz szerint, hogy megakadályozzon minden, külföldi befolyásolást célzó kísérletet. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban úgy fogalmazott: „Borsot akarunk törni a baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá.”

A civilek szerint a kormány valójában a saját állampolgárait akarja kizárni a demokratikus közéletből, tovább dolgozik a társadalmi nyilvánosság felszámolásán.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a nyomozati és szankciós jogkör nélküli szervezet létrehozása miatt.

Bodoky Tamás: Van egy kész ítélet, ahhoz próbálnak elbábozni egy vizsgálatot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:34:17 0:00
XS
SM
MD
LG