Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szélsőjobboldali fiatalt alkalmaz a washingtoni magyar nagykövetség, feladata az egyeztetés a trumpistákkal


A 29 éves amerikai tüntetett a fehér felsőbbrendűségért és kapcsolatban volt Magyarországon is ismert fajvédővel. Ma már a CPAC-re jár, és Magyarországnak dolgozik a washingtoni nagykövetségen, feladata: kapcsolattartás a trumpistákkal.

Legalább 2021 februárja óta a washingtoni magyar nagykövetségen dolgozik politikai asszisztensként az amerikai Taylor James Ragg, aki még nincs harmincéves, de már komoly politikai múltja van a szélsőjobboldalon. A követségen a feladata a kapcsolattartás a Republikánus Párt trumpista szegmensével. Legalább hét éve aktív az amerikai szélsőjobboldalon: részt vett a később erőszakba torkolló charlottesville-i tüntetésen, kocsmázott Richard Spencerrel, de egy szenátor mellett is gyakornokoskodott. Tavaly egy olyan amerikai CPAC-konferencián is ott volt, amelyen részt vett az Alapjogokért Központ két vezetője, Törcsi Péter és Ernyei Magor.

Megkeresésünkre eddig sem a nagykövetség, sem Ragg nem reagált.

Taylor Ragg politikai asszisztensként van feltüntetve a washingtoni magyar nagykövetség honlapján. Ugyanaz a telefonszám és e-mail-cím van megadva a nagykövetségi munkatársak többségénél
Taylor Ragg politikai asszisztensként van feltüntetve a washingtoni magyar nagykövetség honlapján. Ugyanaz a telefonszám és e-mail-cím van megadva a nagykövetségi munkatársak többségénél

Ragg azzal került be először a hírekbe még 2017 szeptemberében, hogy egy szélsőjobboldali Facebook-csoportban felhívást tett közzé, amelyben arra szólította fel a csoport többi tagját, hogy jelentsék a hatóságoknak egyik egyetemi csoporttársát, aki állítása szerint illegálisan tartózkodott az országban. A posztban megnevezett diák – aki egyébként legálisan tartózkodott az Egyesült Államokban – megosztott egy videót a YouTube-on. Azt állította ebben, hogy Ragg felhívása óta zaklató üzeneteket kap, és állítólag többen feljelentették. Az ügyből botrány lett, amelynek hatására Ragg törölte magát a közösségi oldalakról, később pedig eltanácsolták az egyetemről.

De a karrierje már korábban elkezdődött az amerikai szélsőjobboldalon. Azóta törölt Facebook-profiljával több szélsőjobboldali csoportba belépett és több ilyen eseményt visszaigazolt. Ennek azért van jelentősége, mert ezekben a csoportokban szerveződött az a 2017. augusztusi, charlottesville-i esemény, amelyen ő is ott volt. Az eredetileg augusztus 12-re meghirdetett demonstráció előestéjén egy előre be nem jelentett fáklyás felvonulást tartottak a fehér felsőbbrendűségért tüntetők a városi egyetem campusán. Az ott készült felvételek szerint a felvonuláson Ragg is részt vett (ezen a videón a 33. másodperctől látható), akit a felvonulásról készült videók alapján arcfelismerő szoftverekkel sikerült beazonosítanunk.

A Szabad Európának három, a washingtoni magyar nagykövetséghez közeli forrás is megerősítette, hogy a felvételeken látható férfi azonos a magyar külképviseleten dolgozó Ragg-gel.

Taylor Ragg a charlottesville-i szélsőjobboldali tüntetésen 2017. augusztus 11-én
Taylor Ragg a charlottesville-i szélsőjobboldali tüntetésen 2017. augusztus 11-én

Ragg nem csak az interneten tartotta a kapcsolatot a szélsőjobb meghatározó arcaival. Ezen a felvételen, amelyet 2017. február 25-én töltöttek fel a Vimeo fájlmegosztóra, Richard Spencer mellett ül Make America Great Again feliratú, élénkpiros baseballsapkában – ez a Trump-kampány szlogenje volt. Spencer hírhedt nacionalista, az új amerikai szélsőjobboldal egyik meghatározó figurája.

Taylor Ragg és Richard Spencer
Taylor Ragg és Richard Spencer

A magyar olvasóknak onnan lehet ismerős Spencer, hogy 2014-ben Budapestre hirdetett fajvédő konferenciát, amelyet betiltottak. Az elrendelt beutazási tilalom ellenére mégis Magyarországra jött, egy budapesti kocsmában letartóztatták, majd kiutasítottak az országból. Még 2016 áprilisában lefilmezték náci karlendítés közben, év végén pedig „Heil Trump” kiáltással üdvözölte a választások végeredményét, amit hallgatósága szintén karlendítéssel viszonzott.

Richard Spencer karlendítése 2016 áprilisában egy dallasi karaokebárban
Richard Spencer karlendítése 2016 áprilisában egy dallasi karaokebárban

Mi történt Charlottesville-ben?

2017 nyarán a Virginia állambeli Charlottesville vezetése úgy döntött, hogy eltávolítja Robert E. Lee, a déli konföderáció polgárháborús hadvezérének szobrát. Az állam demokrata kormányzója, Ralph Northam később azzal indokolta a döntést, hogy „a konföderáció Virginia rasszista és megosztó történelmének szimbóluma”. Azon év augusztusának közepén egy később erőszakba torkolló szélsőjobboldali tüntetést szerveztek a településre. Az esemény előestéjén, augusztus 11-én egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, főként férfiakból álló csoport masírozott át a Virginiai Egyetem campusán, antiszemita és fehér felsőbbrendűséget hirdető szlogeneket skandáltak, mint például: „A zsidók nem veszik át a helyünket” és „A fehér életek számítanak.” A tüntetést nem jelentették be előre.

Az esemény résztvevői fáklyákkal vonultak, köztük Ragg.

A hét évvel ezelőtti augusztusi este erőszakba torkollott, mert a fehér felsőbbrendűséget hirdetők rátámadtak a pár tucatnyi ellentüntetőre. Arról nincs információnk, hogy Ragg részt vett volna bármilyen erőszakos cselekményben, ahogy arról sincs tudomásunk, hogy kirekesztő rigmusokat skandált volna. Információink szerint rendőrségi eljárás sem indult ellene.

Másnap megtartották az eredetileg tervezett szélsőjobboldali vonulást is Charlottesville-ben, ahol komoly összecsapás zajlott a szélsőjobboldali demonstrálók és az antifasiszta ellentüntetők között. A városban szükségállapotot hirdettek.

Egy ember meghalt és több mint tucatnyian megsérültek, amikor az egyik szélsőjobboldali demonstráló az ellentüntetők közé hajtott a kocsijával. Arról nincs információnk, hogy Ragg augusztus 12-én is részt vett volna a charlottesville-i események bármelyikén.

Az akkori elnök, Donald Trump össztűz alá került, mert nem minden nyilatkozatában ítélte el a fáklyákkal masírozó extrémistákat, csupán általánosságban szólalt fel az erőszak ellen. Ezt a mai napig felemlegetik politikai ellenfelei. Trump akkor olyanokat mondott, hogy „mindkét oldalon voltak kiváló emberek”. Mike Pence alelnök viszont már akkor egyértelművé tette, hogy elfogadhatatlannak tartja azt, amit a neonáci csoportok képviselnek.

Lee szobrát egyébként 2020-ban a Capitoliumból, egy évvel később pedig a 2017-es döntésnek megfelelően Charlottesville-ből is eltávolították.

Az általunk talált információk alapján Ragg már egészen fiatalon komolyan vette politikai karrierjét, fontos helyekre is eljutott Washingtonban. Azóta már törölt Facebook-profilján (ma már egy másikat használ, ahol a vezetékneve nem szerepel) az állt, hogy két hónapig, éppen 2017 augusztusa előtt a republikánus szenátor, Rand Paul gyakornokaként dolgozott.

E fotó szerint (a kép bal alsó sarkában látható) 2017 májusában részt vett a volt CIA-igazgató, John Brennan kongresszusi meghallgatásán az amerikai fővárosban. Brennan akkor arról beszélt, hogy a CIA igazgatójaként komolyan tartott attól, hogy az orosz titkosszolgálatok beavatkozhattak Trump oldalán a 2016-os elnökválasztásba.

Ez a fénykép 2017 júniusában készült (a hátterében, jobb oldalon Ragg), szintén Washingtonban, a Capitolium épületében. Joe Barton texasi republikánus képviselő nyilatkozott a sajtónak azzal kapcsolatban, hogy egy merénylő rálőtt a capitoliumi baseballmérkőzés résztvevőire, megsebesítve több embert.

2021 nyarán – már a magyar nagykövetség alkalmazottjaként – Ragg részt vett a Forge Leadership Network egyik eseményén. A Forge egy konzervatív vezetőképző az Egyesült Államokban, célja, hogy összegyűjtse és képezze azokat a fiatalokat, akikből a következő generáció konzervatív vezetői válhatnak.

Ragg ott volt a tavaly márciusi amerikai CPAC-n is, amelyet a Maryland állambeli Fort Washingtonban rendeztek. Az eseményen részt vett az amerikai szélsőjobb több, Magyarországon is ismert szereplője, a kormányközeli Alapjogokért Központ két vezetője, Ragg pedig egy igazi Orbán-rajongóval fotózkodott.

A rendezvényen maga Donald Trump is beszédet mondott, és több olyan, a Trump-világban fontos ember vett részt, akik korábban a Fidesz környékén is felbukkantak:

  • Sebastian Gorka, vagyis Gorka Sebestyén, Orbán, majd Trump magyar származású szélsőjobbos kapcsolatokkal rendelkező egykori tanácsadója. Gorka egyébként azóta korruptnak nevezte a magyar „konzervatív oldalt”;
  • Steve Bannon, Trump egykori tanácsadója, akit Orbán éppen a washingtoni nagykövetségen fogadott idén márciusban. Bannon korábban járt Budapesten is, 2018-ban a Várkert Bazárban adott elő;
  • Donald Trump Jr., a volt elnök fia, aki idén júniusban tartott beszédet Budapesten az MCC meghívására.

Taylor Ragg ezen a fényképen Mark Ivanyo (balról a második) és Andreas Palmlöv (jobb szélen) társaságában látható a 2023. tavaszi amerikai CPAC-n. Palmlöv svéd szélsőjobboldali politikus, Ivanyo pedig a nacionalista-populista Republicans for National Renewal igazgatója, nem utolsósorban pedig Orbán Viktor nagy rajongója.

A Fort Washingtoni CPAC-n Magyarország is képviseltette magát: ezen a képen Törcsi Péter, a magyarországi CPAC-t szervező, kormányközeli Alapjogokért Központ operatív igazgatója és Ernyei Magor, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója (volt államtitkár, korábbi washingtoni nagykövethelyettes) fogja közre Nicole Nogrady trumpista énekes-színésznőt, aki közösségimédia-oldalain különböző összeesküvés-elméleteket terjeszt.

Kérdéseinkkel megkerestük a washingtoni magyar nagykövetséget és Taylor James Ragget is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ha reagálnak, közölni fogjuk.

Megan Squire, a Southern Poverty Law Center Intelligence Project adatelemzési és az OSINT igazgatóhelyettese megosztotta a Szabad Európával a Unite the Right 2017-es visszaigazoló listáját. Squire ebben az írásában a Facebookon működő szélsőséges csoportokat vizsgálta. A cikkben való közreműködésért köszönet a Southern Poverty Law Centernek.
  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG