Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egészségügyi államtitkár: Napi gyakorlat lehet hőségben a halasztható műtétek átütemezése


A Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én (képünk illusztráció)
A Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én (képünk illusztráció)

Kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége – állította Takács Péter egészségügyi államtitkár a közmédiában, amikor a hőségben leállt kórházi klímákról beszélt.

Azt mondta, hogy a hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból négyben kellett átszervezni a műtéteket, a problémát a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.

Az államtitkár szerint a klímaváltozás miatt Magyarországon is napi gyakorlat lehet, ami a mediterrán országokban már két évtizede megszokott, hogy a legnagyobb hőterhelés idején néhány nappal eltolják a halasztható műtéti beavatkozásokat.

Az államtitkár szerint három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint tízmilliárd forintot fordított erre. Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül tizennégyben történt teljes klímacsere. Takács Péter azt mondta, 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén a kórházi klímák javítására.

Mint arról beszámoltunk, legutóbb a budapesti Bethesda Gyermekkórházban romlott el a fül-orr-gégészeti műtő speciális klímaberendezése, emiatt bizonytalanná vált a műtétek tervezhetősége. A kórház a közösségi oldalán kért segítséget a javításhoz szükséges tízmillió forint összegyűjtésére. Sokan adakoztak. Végül a Magyarországi Református Egyház bejelentette, hogy kifizeti a teljes szerelési költséget.

Napokig nem tudtak operálni az Uzsoki utcai kórház műtőiben és a Szent János kórház traumatológiáján, de a Szent László kórház gyermek-őssejttranszplantációs osztályán is rossz volt a klíma.

Szerdán és csütörtökön egyébként Budapesten tanácskoznak az unió egészségügyi miniszterei, kiemelt téma lesz az európai egészségügyi rendszerek ellenállóvá tétele a klímaváltozás hatásaival szemben. Takács Péter államtitkár szerint a magyar uniós elnökség segít ennek előmozdításában.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG