Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára: „Orbán nem változtatja meg a politikánkat”


Christopher Cavoli tábornok, a szövetségesek legfelsőbb parancsnoka Európában, a NATO brüsszeli központjában 2024. január 18-án
Christopher Cavoli tábornok, a szövetségesek legfelsőbb parancsnoka Európában, a NATO brüsszeli központjában 2024. január 18-án

Orbán Viktort bírálta egy uniós diplomata az egyesült államokbeli Aspenben rendezett biztonságpolitikai fórumon, sajnálatosnak nevezve a magyar miniszterelnök legutóbbi amerikai útja során hozott döntéseit. A Trump elleni merénylet rányomta bélyegét a találkozóra, több vendég és előadó, köztük az amerikai titkosszolgálat igazgatója, a belbiztonsági miniszter és a főügyészhelyettes is távol maradt.

A négynapos konferencia biztonságpolitikai témák széles választékát nyújtja a résztvevőknek a mesterséges intelligenciától kezdve az oktatás fontosságán át a Kína térhódítására adandó válaszokig olyan előadókkal, mint Anthony Blinken külügyminiszter vagy Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

A tanácskozás harmadik napjának fő témája a NATO és az ukrajnai háború volt. Már az első panelbeszélgetésen elhangzott Orbán Viktor neve. Christopher Cavoli, a Szövetségesek Európai Parancsnoksága parancsnoka, Jens Plötner, a német kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója, Stefano Sannino, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára, valamint Jonatan Vseviov, az észt külügyminisztérium főtitkára vitatta meg a NATO legégetőbb kérdéseit.

Christopher Cavoli elmondta: még rengeteg a teendő, ami Ukrajna támogatását illeti, kiemelte ugyanakkor, hogy Európa elképesztő erőforrásokat fordít szomszédjára. „Azt hiszem, az Egyesült Államokban alábecsülik, hogy európai szövetségeseink milyen sokat tettek.”

Jens Plötner szerint Ukrajna a befagyasztott orosz vagyonokból származó ötvenmilliárd dolláros védelmi csomaggal „kint van a veszélyzónából”, ami a jövő évet illeti.

Stefano Sannino egyebek között arról beszélt, hogy az EU egységes, soha nem állt le Ukrajna támogatásával, noha az orosz agressziót illetően vannak eltérő álláspontot képviselő tagállamok, de „ez nem azt jelenti, hogy az unió megbénult”. Amikor a széthúzó erőkről esik szó, nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a magyar miniszterelnök nemrég Moszkvába utazott „békemissziója” részeként, hogy az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal találkozzon. A vizit heves reakciókat váltott ki az EU vezetőiből. Jonatan Vseviov, az észt külügyminisztérium főtitkára hangsúlyozta, hogy „Putyin nem érdekelt a békében (…) nem szabad a csapdájába esni”.

Az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára hozzátette: az EU továbbra is egyetért Ukrajna kérdésében, a magyar álláspont nem bomlasztotta az egységet. „Orbán nem változtatja meg a politikánkat.”

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú EU-s diplomata Orbán Viktor „békemissziójának” legutóbbi, floridai állomásával kapcsolatban azt mondta a Szabad Európának, hogy a magyar miniszterelnök nem okozott meglepetést, amikor nem kért külön bilaterális találkozót a jelenleg regnáló amerikai elnöktől, Joe Bidentől, és még a NATO-csúcs vége előtt Mar-a-Lago felé vette az irányt.

Ehhez kapcsolódóan: FT: Orbán Viktor szerint Donald Trumpnak átgondolt tervei vannak az orosz–ukrán béketárgyalásokra

Orbán Viktor „világossá tette, hogy hol helyezi el magát, ami az amerikai belpolitikát illeti – fogalmazott a diplomata. – Személy szerint sajnálatosnak tartom, de nem gondolom, hogy Joe Biden adminisztrációjában bárkit sokkol vagy csalódással tölt el ez a lépés.”

A coloradói konferencia háttérbeszélgetéseinek visszatérő eleme volt a novemberi választás, amelynek a jelenlegi felmérések szerint a korábbi elnök, Donald Trump a nagy esélyese. Amennyiben Trump valóban újra elnöki székbe kerül, az a magyar–amerikai kapcsolatokra nézve is változást hozhat. Egy kongresszusi forrás szerint míg idáig a republikánusoknak csak egy kicsiny, szélsőséges csoportja tekintett mintaként Orbán Viktorra, mára – a párt jobbra tolódása miatt – egyre többen vannak.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG