Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa szerint súlyos bűn a migránsok elriasztása, magára hagyása


Ferenc pápa
Ferenc pápa

A katolikus egyházfő súlyos bűnnek nevezte a bevándorlók elriasztását, az útjuk ellehetetlenítését célzó erőfeszítéseket, és megemlékezett azokról, akik életüket vesztették egy jobb jövő felé tartva.

A 87 éves Ferenc pápa rendszeresen nagyobb együttérzésre szólít fel a konfliktusok, a szegénység vagy az üldöztetés elől menekülő emberek iránt.

E heti audienciájának egy részét is ennek a témának szentelte, felszólalva a „korlátozó törvények” és „a határok militarizálása” ellen, biztonságos migrációs útvonalakat sürgetve.

„Világosan ki kell mondani: vannak, akik szisztematikusan és minden eszközzel azon dolgoznak, hogy elriasszák a migránsokat. Ez, ha tudatosan és felelősségük tudatában teszik, súlyos bűn” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: „Kevés annyira hiteltelen nemzeti egyházi vezetést ismerek, mint a magyar” – Gégény István katolikus teológus

Megismételte, hogy a Földközi-tenger – ahol az ENSZ adatai szerint tavaly több mint háromezer migráns tűnt el – temetővé vált. „Sajnos néhány sivatag is a migránsok temetőjévé válik, és még itt sem mindig természetes halálesetekről van szó – figyelmeztetett. – Előfordul, hogy a sivatagba viszik, majd otthagyják őket.”

„A műholdak és drónok korában vannak olyan migráns férfiak, nők és gyermekek, akiket senkinek sem szabad látnia. Csak Isten látja őket, és hallja a sírásukat” – fogalmazott.

A szentatya nem nevezett meg konkrét országokat, viszont aláhúzta, hogy a tengerekről és sivatagokról szóló leírása magában foglalja az óceánokat, tavakat, folyókat, az erdőket, dzsungeleket és sztyeppéket is, „ahol a migránsok egyedül járnak”.

Ehhez kapcsolódóan: Süket fülekre talál Európában, hogy Ferenc pápa ismét kiáll a migránsokkal való szolidaritás mellett?

„Fivéreim és nővéreim, egy dologban mind egyetérthetünk: a migránsoknak nem lenne szabad azokban a tengerekben és azokban a halálos sivatagokban lenniük – jelentette ki. – De nem szigorúbb törvényekkel, nem a határok militarizálásával és nem az elutasítással fogjuk elérni ezt az eredményt.”

Biztonságos és legális migrációs útvonalak létrehozását sürgette a migránsok és menedékkérők számára, illetve határozottabb erőfeszítéseket szorgalmazott az embercsempészekkel szemben.

A katolikus egyházfő mondandója alátámasztására a Bibliát is idézte: „A jövevényen ne hatalmaskodjál, és ne nyomorgasd azt.”

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG