Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Donáth Annát


Donáth Anna és Iványi Gábor a kihallgatás előtt az ügyészség épületénél, Budapesten 2024. szeptember 5-én
Donáth Anna és Iványi Gábor a kihallgatás előtt az ügyészség épületénél, Budapesten 2024. szeptember 5-én

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként a Momentum volt európai parlamenti képviselőjét csütörtökön. Donáth Anna szerint politikai leszámolásról van szó. Az ügyészség szerint két kézzel tolta Iványi Gábort a pénzügyőrök sorfalának a 2022-es, elhíresült Dankó utcai házkutatás alatt.

A kihallgatáson panasszal élt a gyanúsításával szemben, mert az eljárás politikailag motivált, jogi abszurd, amit az Európai Parlament Jogi Bizottsága is kimondott, amikor az ügyészségi kérést elutasítva nem függesztette fel a mentelmi jogát – közölte Donáth Anna a Facebookon. Miután lejárt az EP-mandátuma, mentelmi joga is megszűnt. „Teljesen egyértelmű, hogy mindaz, ami történik, egy politikai leszámolás, és az állampárt áll az eljárás mögött. Még csak azt sem tudjuk, pontosan mi alapján vádoltak meg, mert a kihallgatás előtt nem kaptuk meg a nyomozati anyagokat” – fogalmazott.

Szerinte ez a boszorkányüldözés elsősorban nem róla, hanem Iványi Gáborról szól, őt akarják tönkretenni évek óta, rajta és az egyházán akar újra és újra bosszút állni a miniszterelnök – írta. Közben tönkreteszik rengeteg sajátos nevelési igényű gyermek és családjuk életét, akiknek Iványi Gábor és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség volt az egyik utolsó lehetőségük, hogy minőségi oktatást kapjanak – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Iványi Gábort és Gurmai Zitát hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítja az ügyészség

Iványi Gábor előtt még hosszú és rögös út áll, de a végén az ő igazsága fog győzedelmeskedni, ehhez azonban az is kell, hogy mindig kiálljanak mellette – közölte. Szerinte ennek a napnak is ez az üzenete: mindig mellette fognak állni, és megvédik, akkor is, ha emiatt rabosítják, és nevetséges, koholt vádakkal próbálják elítélni.

Az ügyészség csütörtöki közleményében felidézi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban a nyomozó hatóság 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végezett.

A pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga, illetve jogi képviselője jelen lehet a kutatáson, újságírók és más személyek viszont nem. Iványi Gábor ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen – írják.

Korábbi cikkünk a témában: Napi kampány: A NAV új akcióba kezdett Iványi Gáborék ellen

A tömeg egy része és a sajtó munkatársai egy, az épületben tartózkodó ember segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg Donáth Anna több személy kíséretében a hátsó bejáraton keresztül jutott be az ingatlanba – olvasható a közleményben.

A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson be a kutatásba, sorfalat alkottak a helyszín biztosítása érdekében.

„A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre – két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek” – fogalmaznak a közleményben.

Az ügyészség szerint az alapügyben az eredményes kutatáson beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen öt gyanúsítottja van, köztük a korábban már kihallgatott Iványi Gábor és Gurmai Zita volt MSZP-s EP-képviselő.

XS
SM
MD
LG