Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harris a katonaság bevetéséről tett kijelentése miatt bírálja Trumpot, Pennsylvaniáért folyik a verseny


Kamala Harris támogatói gyűrűjében az Erie-ben tartott nagygyűlésen 2024. október 14-én
Kamala Harris támogatói gyűrűjében az Erie-ben tartott nagygyűlésen 2024. október 14-én

Kamala Harris alelnök támadta Donald Trump volt elnök megjegyzéseit arról, hogy az amerikai hadsereget fel lehetne használni „a belső ellenség” ellen. A két elnökjelölt hétfőn az állam két ellentétes végén próbálta maga mellé állítani az ingadozó Pennsylvaniát.

Harris északnyugat-pennsylvaniai nagygyűlésén komoly fenyegetésnek nevezte Trumpot az amerikai demokráciára. Azt mondta, hogy „ellenőrzés nélküli hatalomra tör (…) Országunk ellenségének tekint mindenkit, aki nem őt támogatja, vagy nem hajlik meg az akarata előtt – mondta, miután óriáskivetítőre tették a megjegyzést bemutató klipet az Erie város egyik arénájában tartott nagygyűlésén. – Ez az egyik oka annak, amiért olyan erősen hiszem, hogy Trump második ciklusa óriási kockázatot jelentene, és veszélyes is Amerikára nézve.”

A demokrata Harris és a republikánus Trump az ország legnagyobb billegő államában találkozott. Ez volt Harris tizedik látogatása Pennsylvaniában a kampányidőszakban. Trump hétfői philadelphiai városházi rendezvénye előtt, az elmúlt héten Scrantonban és Readingben járt.

Harris Trump szerinte egyre „instabilabb és tébolyultabb” viselkedésére igyekszik rámutatni. Ez része az erőfeszítésének, hogy elnyerje a bizonytalan szavazók apró univerzumát, és elhódítsa a hagyományosan republikánus szavazók egy részét a Pennsylvaniáért és hat másik, szoros versenyt mutató államért folytatott küzdelemben. Várhatóan ezek döntik majd el, hogy ki nyeri a jövő havi választást.

Harris azzal érvelt, hogy Trump megjegyzései a Fox News Sunday Morning Futures című műsorának adott interjúban a legfrissebb példája a volt elnök fenyegető retorikájának, amely aggodalommal töltheti el az amerikaiakat azzal kapcsolatban, hogy milyen lehet Trump második ciklusa.

Trump a választás napját esetlegesen megzavaró „külső agitátorokról” szóló kérdésre azt válaszolta, hogy az ellenség szerinte ennél közelebb van az otthonokhoz. „Szerintem a nagyobb probléma a belső ellenség. (…) Vannak köztünk nagyon rossz emberek. Vannak betegek, radikális baloldali őrültek. Úgy gondolom, hogy ők a nagy ellenségek – és ha kell, a nemzetőrségnek vagy ha méginkább kell, a katonaságnak kellene ezt kezelnie, mert nem hagyhatják, hogy megtörténjen.”

Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance szenátor megvédte Trump megjegyzéseit hétfői minneapolisi kampányrendezvényén. „Jogos-e ezeknek az eszközöknek a használata, ha lázonganak, fosztogatnak és porig égetnek városokat? Természetesen az. Igaz? – mondta újságíróknak. – Szerintem a válasz a kérdésre, hogy indokolt-e az eszközök használata, attól függ, hogy mi történik valójában.”

Harris és Trump belevetette magát a Pennsylvaniáért folyó versenybe. Trump több mint negyvenezer szavazattal verte meg Hillary Clintont Pennsylvaniában, amikor 2016-ban elnyerte az elnöki posztot, a Scrantonban született Joe Biden azonban négy évvel ezelőtt körülbelül nyolcvanezer szavazattal szerzett többet Trumpnál az államban.

Mindkét pártban úgy gondolják, hogy a Pennsylvaniáért folyó verseny ezúttal még szorosabb lehet. Pennsylvania és 19 elektori szavazata – amely a legtöbb a billegő államoké közül – váltotta ki messze a legnagyobb figyelmet a demokraták és a republikánusok elnökválasztási kampányában. Az Associated Press kampánykövetése szerint összesen 46 kampányesemény volt az államban.

Michigan (33 esemény) és Wisconsin (29) a sorban a második és harmadik leglátogatottabb állam, ami jól mutatja, hogy mindkét kampány azoknak az államoknak a megnyerésére összpontosít, amelyek mindaddig a demokraták úgynevezett kék falának részét képezték, amíg Trump nem lett a republikánusok jelöltje.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG